- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Ericsson: Pentru prima oara in istorie, traficul mobil de date a depasit traficul de voce

25 Mar, 12:13 • Redactia DailyBusiness
Pentru prima oara in istorie, in luna decembrie 2009, traficul mobil de date a depasit traficul de voce la nivel mondial. Concluzia se bazeaza pe masuratori efectuate de producatorul de echipamente telecom Ericsson in mai multe retele din lume, cresterea traficului de date a provenind in special din accesarea site-urilor de social networking.
Ericsson: Pentru prima oara in istorie, traficul mobil de date a depasit traficul de voce

Informatiile obtinute de Ericsson arata ca traficul mobil de date mondial a crescut anual cu 280% din 2008 pana in prezent si este estimat ca se va dubla de la an la an, pe parcursul urmatorilor cinci ani.

Traficul de date a depasit nivelul traficului de voce in momentul in care ambele categorii sustineau schimburi de aproximativ 140.000 terabiti pe luna. Cresterea veniturilor incasate de operatori este sustinuta de dezvoltarea traficului de date, reprezentata prin numarul tot mai mare de utilizatori care aleg dispozitive cu potential mare de sustinere de trafic, cum ar fi telefoanele smartphone sau calculatoarele personale. Acelasi studiu Ericsson arata ca traficul in retele mobile 3G a fost mai intens decat cel inregistrat in retelele 2G.

„Concluziile studiului nostru sunt un reper important in industrie, avand in vedere ca aproximativ 400 milioane de abonati la servicii de broadband mobil genereaza mai mult trafic de date decat traficul de voce generat de toate cele 4,6 miliarde de utilizatori de telefonie mobila din lume”, a declarat Hans Vestberg, presedinte si CEO Ericsson, in timpul unei sesiuni de informare de la evenimentul din Las Vegas.

„Cercetarile noastre confirma ideea ca accesul permanent la Internet, din orice locatie si in orice moment, are potentialul sa sustina cresterea segmentului de broadband mobil”, a mai spus Vestberg.

In prezent, cea mai mare parte a traficului mobil de date provine din accesarea site-urilor de social networking de pe dispozitivele mobile. Spre exemplu, peste 200 de operatori de telefonie mobile din 60 de tari ofera si promoveaza aplicatii mobile pe baza de Facebook, cu peste 100 milioane de utilizatori activi care acceseaza site-ul de socializare.

Un studiu Ericsson de cercetare a comportamentului consumatorilor vine sa sprijine aceste descoperiri, aratand ca pana la 80% dintre utilizatorii de broadband mobil doresc sa poata accesa Internetul la orice ora si de oriunde s-ar afla. De altfel, navigarea pe Internet a devenit o componenta importanta a vietii de zi cu zi.

Studiul se bazeaza pe raspunsurile a 4.580 de utilizatori din sase piete telecom mature. In acelasi context, Ericsson a demonstrat ca, pe masura ce traficul mobil de date devine mai intens, conexiunea de broadband mobil are tendinta sa devina un element la fel de personal precum telefonul mobil folosit de o persoana. In proportie de 80%, respondentii studiului au declarat ca nu ar imparti laptopul personal cu nimeni altcineva, in timp de 65% dintre ei au afirmat ca nu si-ar imparti conexiunea de broadband mobil.

Pe viitor, luand in considerare noul comportament al consumatorilor, retelele mobile vor trebui adaptate pentru a sustine trafic de date si servicii de voce. Aceste modificari vor cere investitii semnificative in modernizarea si transformarea retelelor pentru a sustine tehnologii all-IP si noi sisteme de suport, sustin oficiali ai Ericsson.