- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

DTZ: Investitiile imobiliare din Europa au crescut cu 26% in T4, indicand o revenire a pietei

04 Feb, 14:58 • Redactia DailyBusiness
Volumul investitiilor in piata de real-estate comercial (retail, office, industrial) a crescut cu 26% in al patrulea trimestru din 2009 fata de trimestrul anterior, pana la 20,6 miliarde euro, aratand o revenire a pietei, conform ultimului studiu al DTZ.
DTZ: Investitiile imobiliare din Europa au crescut cu 26% in T4, indicand o revenire a pietei

Aceasta este a treia majorare consecutiva.

„In T4 2009 am fost martorii unei reveniri generalizate a volumelor de investitii, Franta, Italia, tarile nordice si Europa Centrala si de Est semnaland cresteri semnificative ale activitatii investitionale. Aceasta crestere s-a bazat pe un numar mai mare de tranzactii importante”, a declarat Magali Marton, Head of Continental Europe and Middle East Research al DTZ.

„La polul opus, cele mai mari piete ale regiunii, Marea Britanie si Germania, au marcat o modesta diminuare a volumelor in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut”, a adaugat Magali Marton.

Franta a inregistrat o crestere de 145% fata de trimestrul anterior, pana la 3,9 miliarde euro, pe masura ce un numar din ce in ce mai mare de investitori au vizat piata, reflectand astfel valoarea perceputa a proprietatilor franceze.

Italia, tarile nordice si CEE au fost de asemenea subiectul unor cresteri importante, desi de la valori anterioare foarte reduse, volumele ridicandu-se la 432%, 113% respectiv 215% in T4 2009. In contrast, volumele din cele mai mari piete, Marea Britanie si Germania, au fost mai reduse. Astfel investitiile din Marea Britanie s-au diminuat cu 7% pana la 6,9 miliarde euro, iar cele din Germania, cu 3%.

Aversiunea fata de risc a ramas pronuntata si in al partulea trimestru al anului trecut.

„In T4 2009 investitorii au continuat sa se retraga catre pietele lor de origine, investitiile straine reprezentand numai 31% din totalul activitatii, fata de 35% in trimestrul anterior. De la momentul de varf al pietei, procentul investitiilor straine a suferit un declin, de la 52% in 2007, la 45% in 2008 si 34% in 2009. Acest fapt ne demonstreaza ca investitorii prefera sa caute oportunitati pe pietele pe care le cunosc cel mai bine”, a mai spus oficialul DTZ.

Magali Marton a spus ca se asteapta ca revenirea pe piata proprietatilor comerciale din Europa sa continue si estimeaza ca valoarea capitalului disponibil in 2010 va fi de 106 miliarde euro. Daca disponibilul de capital nou creat va fi directionat catre oportunitati de investitii, volumul investitiilor in Europa va avea o crestere spectaculoasa de 80% pe parcursul acestui an

DTZ este una dintre cele mai importante companii internationale de consultanta imobiliara, cu peste 10.000 de specialisti in 148 de orase din 43 de tari din intreaga lume.