REAL ESTATE

Lipsa tranzactiilor a crescut chiriile locuintelor vechi cu pana la 20%

16 iulie 2008, ora 14:28, autor(i): Cristina Mihai   | 7 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
chirii-medie.jpg
Chiriile medii pentru locuinte vechi au crescut in iunie 2008, fata de aceeasi luna a anului trecut, cu 20% in cazul garsonierelor, respectiv cu 12-15% in cazul apartamentelor, potrivit unei analize realizate pentru DailyBusiness. ro de serviciul de vanzari imobiliare fara intermediari MagazinulDeCase.ro.
In iunie 2007, chiria medie ceruta pentru o garsoniera avea valoarea de 322,8 euro. In anul 2008, chiria a atins in luna iunie valoarea de 391,54 euro, inregistrand astfel o crestere de aproximativ 21%.


Sunt mai putini cumparatori, asa ca proprietarii s-au reorientat catre chirii, o piata pe care cererea este foarte mareElena Usainchisa, eImobiliare

Chiria medie ceruta pentru un apartament cu 2 camere era in iunie 2007 de 471,27 euro. In anul 2008, pe acelasi segment de imobile chiria medie a atins in luna iunie valoarea de 542,33 euro inregistrand o crestere de aproximativ 15%.In ceea ce priveste apartamentele cu 3 camere, in iunie 2008 chiria medie ceruta a atins valoarea de 658,23 euro, inregistrand o crestere de aproximativ 12% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Cele mai "ciudate" chirii cerute de proprietari in Bucuresti
(Sursa: AnunturiParticulari.ro)

* In zona Nicolae Grigorescu, chiriile cerute de unii proprietari pentru o garsoniera sunt aceleasi ca pentru un apartament cu 2 camere in aceeasi zona, adica 450 de euro pe luna.

* De asemenea, o garsoniera la Piata Romana sau Piata Victoriei se ridica la 400 euro pe luna, la fel ca in Dristor sau chiar Oltenitei.

* In Berceni, unii proprietari cer chirii de 400 euro pentru o garsoniera, in conditiile in care apartamentele cu 2 camere se inchiriaza tot cu circa 400 euro.

Piata se reorienteaza spre chirii

Cererea este in continuare mai mare decat oferta, insa, odata cu cresterea costurilor de creditare, o parte din potentialii cumparatori s-au reorientat partial pentru varianta de inchiriere.

De asemenea, oferta de locuinte de inchiriat este suplimentata cu locuintele care initial erau destinate vanzarii.

"Sunt mai putin cumparatori, asa ca proprietarii s-au reorientat catre chirii, o piata pe care cererea este foarte mare. Garsonierele se inchiriaza de pe o zi pe alta", a spus Elena Usainchisa, broker de inchirieri in cadrul agentiei eImobiliare.

"Chiriile au crescut anul acesta cu circa 10%", a adaugat Usainchisa.

Chiria pe metrul patrat, cu atat mai mare cu cat suprafata este mai mica

Chiria pe metrul patrat in cazul locuintelor vechi este este mai mare la garsoniere decat la apartamentele cu 2 si 3 camere, potrivit studiului MagazinulDeCase.ro.

In luna iunie a anului 2008, chiria pe metru patrat in cazul garsonierelor a atins o valoare de 11,18 euro/mp, iar in cazul apartamentelor cu doua camere o valoare de 9,86 euro/mp. Pe segmentul apartamentelor cu trei camere, in aceeasi perioada, chiria medie pe metru patrat ceruta de proprietari a atins valoarea de 8,22 euro/mp.

Aceasta caracteristica nu este valabila pe piata premium, unde pretul pe metru patrat nu inregistreaza diferente in functie de suprafata imobilelor.

Chiriile de pe piata apartamentelor vechi sunt subiective, ceea ce determina cateodata situatii paradoxale, in care chiriile unor garsoniere si apartamente de 2 camere din aceeasi zona sunt la acelasi nivel.

"In general, chiriile pentru garsoniere sunt mai mari pentru ca intretinerea este mica", a explicat Elena Usainchisa.

Oferta de inchirieri a crescut cu 36% in S1

In ceea ce priveste oferta de apartamente vechi, in prima jumatate a anului 2008 au fost scoase spre inchiriere 9.951 apartamente, cu aproximativ 36% mai mult comparativ cu prima jumatate a anului 2007, cand numarul de apartamente vechi scoase spre inchiriere a atins valoarea de 7.312.

Piata low si medium este in continuare o piata a proprietarilor, cererea fiind mai mare decat oferta. Totusi, in ansamblurile rezidentiale noi exista o oferta mai mare decat cererea.

In prima jumatate a acestui an, numarul de apartamente scoase spre vanzare a fost de aproximativ 24.075, in timp ce numarul de apartamente scoase spre inchiriere a fost de 9.951.

Multi dintre proprietarii care scot locuintele spre vanzare si nu sunt presati de timp, scot in acelasi timp imobilul si spre inchiriere. O data cu inversarea raportului cerere-oferta pe partea de vanzari, tendinta de a scoate locuintele la inchiriere este in crestere.

Timpul mediu necesar pentru inchiriere prin sistemul MagazinulDeCase.ro pentru o garsoniera si un apartament cu doua camere este de aproximativ 15-20 de zile, in timp ce timpul mediu de inchiriere pentru un apartament cu trei camere este de 25-30 de zile. In cazul apartamentelor cu suprafete mai mari, timpul mediu de inchiriere depaseste 30 de zile.

"Desi apartamentele mici sunt inchiriate cel mai rapid, si apartamentele mai mari se inchiriaza destul de repede, insa clientii sunt in general companii care ofera locuinte de serviciu", a spus Elena Usainchisa.

"Cele mai cautate apartamente pentru inchirieri sunt cele din apropierea metroului sau care sunt amplasate in apropiere de centrul orasului. Cartierele cu cele mai mici chirii si cea mai mica cerere sunt Rahova si Ferentari", a spus reprezentanta eImobiliare.

Datele au fost calculate pe baza evolutiei volumului de oferta si chiriilor la nivelul garsonierelor, apartamentelor cu doua camere si apartamentelor cu trei camere.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Iustin a spus:
16/07/2008 15:11
Cresterea chiriilor are ca efect scaderea pusibilitatilor de indatorare ale chiriasilor respectiv mai putini vor putea obtine credite pentru achizitii imobiliare.
Ca efect piata imobiliara se va dezechilibra si mai mult prin scaderea cererii si urmeaza "caderea".
 
grobianu' a spus:
16/07/2008 15:12
Deci, sa inteleg si eu: agentiile imobiliare ne spun ca in acelasi timp cu cresterea ofertelor pe piata creste si pretul. Adica, daca avem mai multe spatii oferite spre chirie, ele vor fi mai scumpe fiindca se aglomereaza piata. Cat timp erau putine, erau mai ieftine. Imi puteti explica si mie logica, astfel incat sa nu ma simt luat de prost.
 
Cristina Mihai a spus:
16/07/2008 16:10
Trebuie sa tinem de cont ca, pe segmentul chiriilor, oferta este inca mult mai mica decat cererea (in ciuda faptului ca oferta este in crestere)

De asemenea, de faptul ca, asa cum spun sursele citate, unii cumparatori s-au reorientat catre inchiriere pentru moment.

Un alt argument poate fi faptul ca piata inchirierilor, in ceea ce priveste oferta este inca slab dezvoltata tinand cont de numarul mare de persoane care vin in Bucuresti din alte orase din Romania. Chiriile ar putea scadea in momentul in care raportul cerere-oferta se va echilibra. Pentru moment, este o piata foarte subiectiva. Sunt proprietari care cer chirii exagerate si proprietari care cer chirii sub nivelul pietei (foarte putini insa).
 
gimini a spus:
16/07/2008 16:34
Pe masura ce tot mai multe apartamente vor ramane nevandute, acestea vor ingrosa piata chiriilor si efectul va fi invers, de scadere a chiriilor. Oricum, nici acum nu sunt prea convins de aceasta crestere a chiriilor pe care o vad mai degraba ca pe o manevra obisnuita a agentiilor, care de vreo 3 ani incoace cu vreo luna inainte de venirea studentilor incep sa urle ca se cresc preturile pentru ca provincialii sa puna botu'.
 
garsoniere a spus:
16/07/2008 18:11
analizez de cateva luni piata imobiliara, si nu vad cresteri semnificative ale chiriilor.
mai ales in perioada asta, mai mult "moarta".
cresterile vor veni in maxim 2 luni, dar asta e alta poveste.
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 27 Septembrie 2021, 06:14
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter