- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Cum poţi fi păcălit când mergi cu mașina într-un service auto. 70% dintre şoferi se plâng de şarlatani

08 Oct, 21:32 • Dobran Viorel
Cum ne dăm seama dacă suntem furați atunci când mergem la un service auto? Care sunt metodele pe care trebuie să le urmăm că să nu ne mai aflăm încă o dată în această situație? Acestea sunt cele mai des întâlnite +6 met
Cum poţi fi păcălit când mergi cu mașina într-un service auto. 70% dintre şoferi se plâng de şarlatani

Predarea cheilor mașinii unui mecanic de la un service auto poate fi un joc de noroc. Peste 70 la sută din toți proprietarii de mașini suspectează că au fost păcăliți și mai mult de 40 la sută știu că au fost supraîncărcați la factură.

Toți posesorii de autoturisme știu cât de complicate și stresante sunt aceste situații mai ales din punct de vedere financiar. Atenția sporită vă ajută să scăpați de astfel de situații neplăcute chiar dacă considerați pe moment că este o pierdere de timp. Nu va lăsați păcăliți și fiți atenți mereu la cele +6 metode prin care cei de la service-urile auto încearcă sa va ia sume mari de bani în mod nejustificat.

Mașinile au evoluat, tehnologia s-a dezvoltat, dar metodele prin care poți fi păcălit când mergi cu mașina într-un service auto, în 2023, au rămas aceleași. Iată cum te poți feri de șarlatani.

Salariu complet neașteptat. Cât câștigă un consilier de service auto în 2023

Ca în orice domeniu, și în rândul mecanicilor și service-urilor auto există mulți șarlatani. Unii te păcălesc să cumperi piese la supra-preț, alții să faci reparații inutile.

Sau îți montează pe mașină o piesă veche, luată de la altă mașină, iar pe cea nouă, cumpărată de tine, o vând altcuiva.

Cum poți fi păcălit când mergi cu mașina înt-un service auto

1. Reparații inutile

Sunt mecanici auto și service-uri care se folosesc de neștiința șoferilor pentru a-i determina să facă reparații inutile. De exemplu, ai martorul de bord „check engine” aprins din cauza unei supape EGR defecte. Mecanicul, dacă se conectează la calculatorul mașinii, identifică imediat cauza erorii. Dar, ca să te facă să scoți mai mulți bani din buzunar, îți poate spune că e o problemă și cu bujiile și cu bateria. Iar dacă nu le înlocuiești pe toate, riști să ți se oprească motorul în orice moment.

Service auto
Service auto

Astfel, în loc de 200-400 de lei, cât ar costa înlocuirea supapei EGR, cu tot cu manoperă, poți fi păcălit să faci reparații de peste 1.000 de lei, degeaba!

2. Piese la mâna a doua

Mai sunt situații în care mecanicul îți spune ce piese să cumperi. Sau cumpără chiar el piesele noi. Ți le arată, îți dă bonul și garanția de la ele, dar nu le mai montează pe mașina ta. Ci înlocuiește piesele defecte sau uzate cu unele demontate de la alte mașini, dar care sunt încă funcționale.

Iar piesele noi le păstrează și fie le vinde altcuiva, fie le dă retur magazinului de unde le-a luat și încasează banii pe ele. Astfel, service-ul sau mecanicul șarlatan se aleg atât cu manopera plătită de tine, cât și cu banii pe piese.

3. Nu îți înlocuiesc piesele

Această e o altă șmecherie la care apelează unele service-uri pentru a te păcăli. În special în cazul celor care au mai multe piese de înlocuit sau acestea sunt în locuri greu accesibile, pur și simplu nu le mai schimbă. De exemplu, filtrele de aer, de combustibil, de ulei sau chiar uleiul de motor în sine.

Mașinile Dacia care se reîntorc în service vor fi înlocuite. Singura companie care oferă clieților această variantă. Vor fi disponibile 117 vehicule

Pe deviz va scrie că aceste piese au fost înlocuite, dar, în realitate, tu vei avea în continuare piesele vechi.

4. Îți fură piesele originale

Au fost șoferi care s-au trezit că mașina lor s-a defectat din cauza unor piese contrafăcute, de care nici nu aveau habar că fuseseră înlocuite. De exemplu, poți merge cu mașina în service pentru a face schimbul de ulei și o lași peste zi acolo. În acest timp, mecanicul îți poate da jos cutia de viteze și pune în loc una defectă, de la altă mașină similară. Sau una contrafăcută, cumpărată la un sfert din prețul uneia originale.

Va fi aproape imposibil să-ți dai seama de această șarlatanie. Iar mecanicul fie va înșela un alt șofer, mințindu-l că a cumpărat o cutie nouă, originală. Fie te va aștepta să revii, știind că vei avea probleme la cutie, și-ți va vinde propria piesă.

Service auto

Cum te poți feri de șarlatani

Este greu să te ferești de astfel de înșelătorii, mai ales dacă nu te pricepi la mecanică. Dar poți să îți iei câteva măsuri de precauție.

Sfatul meu este să te duci doar la service-urile care au o reputație bună. Le poți verifica online, poți întreba pe cei care au mașină, poți vedea ce recenzii au. Iar când te duci la un mecanic, e bine să mergi pe recomandare. Adică să te duci la cineva la care a mai fost o cunoștință de-a ta și i-a rezolvat problema”, acesta este principalul sfat pe care mecanicul Robert Marin l-a oferit ProMotor pentru cei care vor să se pună la adăpost de astfel de înșelătorii.

Și dacă vrei să reduci și mai mult șansele de a fi înșelat, poți urma și aceste sfaturi, oferite de Robert:

  • când la service afli că trebuie să înlocuiești anumite piese, cere documentația oferită de producătorul mașinii. În aceasta se specifică etapele și elementele care se demontează;
  • fă un semn cu un marker pe piesele noi, ca să vezi apoi dacă au fost montate pe mașină;
  • cere o a doua opinie când crezi că problemele semnalate nu sunt reale sau sunt supraestimate;
  • stai lângă mecanic, atunci când se poate.

Cu siguranță, există și alte modalități de a fi păcălit când mergi cu mașina în service. Dar te poți feri de acestea, dacă mergi la un service autorizat, care oferă garanție pentru fiecare lucrare. Și dacă aplici sfaturile de mai sus, poți scădea șansele mecanicilor și service-urilor să te fure.

Dacă descoperiți că ați fost înșelat, adresați-vă poliției și oferiți toate detaliile. De asemenea, vă puteți adresa Autorității pentru Protecția Consumatorului (ANPC).