- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Tariceanu: Senatul a votat anularea unei taxe care a fost deja modificata

13 May, 15:14 • Redactia DailyBusiness
Decizia luata marti de Senat privind anularea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule si restituirea sumelor incasate din aceasta taxa auto nu isi are obiectul, a declarat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu. Taxa a fost deja modificata, iar prevederile ei se vor aplica de la 1 iulie.
Tariceanu: Senatul a votat anularea unei taxe care a fost deja modificata

Guvernul a reglementat deja problema returnarii taxei auto, prin ordonanta de urgenta care introduce taxa de poluare auto, a declarat Tariceanu.

„Ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto vorbeste si despre returnarea sumelor calculate de Ministerul Finantelor. Guvernul a facut astfel un pas, inainte de a-l face Senatul”, a spus premierul.

Executivul a aprobat, in luna aprilie, o ordonanta de urgenta privind introducerea unei taxe de poluare auto, calculata in functie de nivelul de poluare a masinii. Proiectul, ce a primit avizul Comisiei Europene, prevede restituirea diferentei de taxa auto rezultata din suma platita potrivit reglementarilor din Codul Fiscal si noua taxa de poluare auto.

Marti, plenul Senatului adoptase un proiect de lege initiat de PDL care prevede anularea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule si restituirea sumelor incasate din aceasta taxa auto, in termen de 90 de zile de la depunerea solicitarii.

Initiativa PDL vizeaza modificarea Legii nr.571/2003, Codul fiscal, si prevede abrogarea articolelor din lege referitoare la taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule precum si restituirea sumelor incasate din aceste taxe speciale.

Senatul a adoptat si un amendament prin care Ministerul Economiei si Finantelor este obligat sa restituie sumele incasate prin taxele speciale pentru autoturisme si autovehicule, in termen de 90 de zile de la depunerea de catre acestea a solicitarii.

Pentru a intra in vigoare, proiectul legislativ trebuie aprobat insa si de Camera Deputatilor care, in acest demers, este for decizional.

Conform reglementarilor legale, in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a legii, Ministerul Economiei si Finantelor va trebui sa elaboreze, iar Guvernul sa aprobe normele metodologice de punere in aplicare a prevederilor.