- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

De ce angajaţii nu se înghesuie să se mute de la stat la privat şi invers. Ce avantaje şi dezavantaje presupune fiecare sector

04 Oct, 21:21 • Russo George
Munca la stat şi cea în mediul privat au particularităţi cu care angajaţii se obişnuiesc şi la care rar vor să renunţe pentru a se muta dintr-un sector în celălalt, chiar dacă, uneori, condiţiile salariale ar fi mai avantajoase.
De ce angajaţii nu se înghesuie să se mute de la stat la privat şi invers. Ce avantaje şi dezavantaje presupune fiecare sector

Principalul considerent luat în calcul de angajaţii care îşi pun problema unei schimbări în carieră este stabilitatea locului de muncă, iar percepţia populară este că un post la stat este mai sigur decât cele din sectorul privat, care este mai dinamic, dar şi mai volatil, prin prisma fluctuaţiilor sau chiar crizelor economice.

Pe lângă acest aspect, un alt considerent luat de multe ori în calcul este acela că angajaţii de la stat au mai multe beneficii pecuniare, cum ar fi diverse prime şi sporuri, dar şi pensiile speciale sau alte avantaje.

În sectorul privat, evoluția carierei poate fi mai rapidă și depinde în mare măsură de performanțe individuale și abilități de networking. Unele persoane preferă să evite acest tip de competiție în sectorul privat și să se bucure de o carieră mai liniștită și previzibilă în sectorul public.

Cu toate acestea, există și motive întemeiate pentru care angajații din sectorul public ar putea dori să treacă în sectorul privat. Unul dintre ele este remunerația considerabil mai mare pe care o oferă deseori sectorul privat pentru multe poziții similare, potrivit Wall-Street.ro. Chiar dacă unele beneficii și stabilitatea locului de muncă pot fi mai bune în sectorul public, mulți angajați pot fi atrași deoportunitatea de a câștiga salarii mai mari, de a-și crește venitul mai rapid în sectorul privat sau de a atinge performanțe profesionale mai repede.

Citeşte şi: Vestea zilei pentru români. Toți cei care au salariul minim brut întâmpină schimbări în octombrie 2023

Pe lângă aspectul financiar, angajații din sectorul public pot fi descurajați debirocrația și rigiditatea specifică acestui domeniu. În sectorul public regăsim frecvent procese și proceduri complicate, care pot împiedica angajații să își desfășoare activitatea într-un mod eficient. Persoanele care preferă mediul de lucru mai dinamic și rezultate mai rapide pot găsi lucrul în sectorul privat mai atractiv.

În același timp, angajații din sectorul privat pot fi atrași de avantajele sectorului public, cum ar fi programul de lucru mai stabil și echilibrul între viața profesională și personală. Deși există companii private care au politici flexibile în ceea ce privește programul de lucru, mulți angajatori din sectorul privat încă solicită angajaților să lucreze ore suplimentare sau să fie disponibili în afara programului normal de lucru. Această cerință poate fi descurajatoare pentru angajații care doresc să aibă o viață personală echilibrată și oarecum predictibilă.

Angajări în străinătate

Fiecare angajat are preferințe și priorități personale care pot varia în funcție de stilul de viață, valorile și aspirațiile individuale. Înainte de a lua o decizie de a trece dintr-un sector în altul, este important să analizăm foarte bine felul în care preferăm să lucrăm, tipul de job care ni se potrivește și obiectivele pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea personală și profesională.

Citeşte şi: Facultatea din Capitală cu 36 de candidați pe un loc, care îți asigură un loc de muncă aproape oriunde. Universitatea din București a înregistrat cele mai multe canditaturi din ultimii 14 ani