- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Managerii isi motiveaza angajatii mai mult cu training-uri decat cu mariri de salariu

15 Feb, 00:01 • cristina.mihai
Cum intentioneaza managerii de la nivel global sa-si motiveze angajatii? Prin delegatii in strainatate, programe de training sau oferire de actiuni, si mai putin prin cresteri de salarii, arata studiile marilor companii de consultanta financiara si resurse umane.
Managerii isi motiveaza angajatii mai mult cu training-uri decat cu mariri de salariu

Un sondaj al PricewaterhouseCoopers, bazat pe raspunsurile a 1.200 de directori executivi ale unor companii din 69 de tari, indica un grad surprinzator de incredere in revenirea economica, anul acesta.

Printre altele, studiul arata si ce modificari au in plan sa aduca managerii strategiei de personal. Acestia au in plan o imbunatatire a capacitatilor pentru a gasi si pastra „talentele” in companii.

Majoritatea intentioneaza sa foloseasca mai multe modalitati non-financiare de motivare, cum ar fi training-urile si programele de mentoring, cu accent pe dezvoltarea carierei. O alta „unealta” de retentie a personalul cheie este oferirea de actiuni angajatilor, intr-o masura mai mare decat in trecut.

Si in Romania, piata de training a avut in inceput de an foarte bun, oficialii unora dintre cele mai mari firme de profil, Ascendis si Trend Consult, declarand, anterior, pentru DailyBusiness.ro ca inregistreaza cel mai bun inceput de an din istorie.

Utilizarea motivarii non-financiare si delegarea angajatilor pe plan international sunt principalele schimbari pe care directorii executivi le au „in maneca” anul acesta. Majoritatea respondentilor la studiul PwC vor sa faca schimbari in acest sens. Totusi, sub 20% spun insa ca schimbarile vor fi majore.

Doua treimi din companii cred ca au un numar limitat de angajati talentati, in special in pietele emergente cheie.

Pe masura ce angajatorii se gandesc sa imbunatateasca sistemele de motivare ale angajatilor performanti, alte studii arata ca gradul de stres de la birou atinge niveluri record.

Express Employment Professionals, una dintre cele mai mari firme de recrutare din lume, cu prezenta in 4 tari, printre care SUA si Canada, a realizat la finalul anului trecut un sondaj pe 9.340 de persoane legat de gradul de stres de la birou. Rezultate arata ca pentru 36% din angajati stresul este coplesitor sau foarte ridicat, iar jumatate din cei intervievati spun ca stresul de la birou a crescut in ultimul an.

In plus, sondajul arata ca nivelul de stres este cel mai ridicat in cazul afacerilor mici, cu pana in 50 de angajati.

Referitor la salarii, studiile nu prevad mari schimbari pentru acest an. Totusi, pentru unele pozitii cheie, companiile si-au bugetat salarii in crestere usoara fata de 2010.

Astfel, unul dintre cele mai recente studii legate de evolutia salariilor in industria financiara din zona pan-europeana a firmei de consultanta Mercer arata ca pentru 2011, majoritatea organizatiilor intervievate au in plan cresteri de salarii, cu o medie de 2,5%.

Pentru 2011, o treime din organizatii au in plan sa ajusteze sau sa introduca clauze de bonus malus pentru 2011, in timp ce 30% din organizatii prevad ca vor oferi bonusuri mai mari decat in anul trecut, potrivit studiul Mercer, efectuat pe 13 tari din Europa.

Rezultatele cercetarii arata ca 73% din organizatii au crescut salariile pentru posturile de audit si risc intern. Media cresterilor pe 2010 a fost de 2%.

Intentia de angajare este de asemenea pozitiva in cele mai multe state. Cel mai recent studiu al Manpower legat de intentiile de angajare a companiilor globale arata ca in majoritatea tarilor exista un trend pozitiv pentru inceputul lui 2011, exceptie facand doar cateva state printre care si Romania, unde asteptarile erau negative la finalul anul trecut.

Pe piata locala, inca nu exista factori care sa arate o imbunatatire clara a perspectivelor de angajare in acest an, desi companiile locale din mediul privat sunt mai optimiste cu privire la revenirea economica.