- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Schimbare de trend: Angajatii romani i-au depasit pe manageri la cresteri salariale

11 Sep, 14:25 • traian.badulescu
Angajatii au depasit managerii la capitolul cresteri salariale in perioada aprilie 2007 - aprilie 2008, releva studiul PayWell Romania 2008, publicat joi de PricewaterhouseCoopers (PwC).
Schimbare de trend: Angajatii romani i-au depasit pe manageri la cresteri salariale

Salariul mediu brut al personalului operational, care reprezinta in general 90% din numarul total al angajatilor unei companii, a crescut in medie cu 19% in aprilie 2008 fata de aceeasi luna din 2007, potrivit studiului PwC.

Pe de alta parte, managerii au beneficiat de o majorare salariala medie de 14%, inferioara celei inregistrate de personalul operational.

Cresterile salariale mai mari primite de angajati au influentat negativ insa nivelul profitului companiilor incluse in studiul PwC.

In anul anterior (aprilie 2006 – aprilie 2007), cele mai mari cresteri salariale se inregistrau la nivelul managementului, potrivit Ruxandrei Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane la PwC.

Ca exemple de personal operational, specialistii PwC au nominalizat angajatii de front-office si back-office din cadrul bancilor, specialistii IT in companii de dezvoltare de soft sau personalul de helpdesk din cadrul companiilor de servicii externalizate.

Cresterea salariala medie de 19% a vizat un numar mare de beneficiari si a avut un impact pozitiv asupra productivitatii, dar totodata unul negativ asupra profiturilor realizate de companiile respective.

O alta categorie de personal, si anume cel de suport (contabili, administratori, angajati ai departamentelor de IT si resurse umane), a inregistrat o crestere a venitului brut lunar de 11% fata de aprilie 2007.

Per total (personal operational, suport si management), salariul mediu brut din cele 250 de companii care au participat la studiul PwC a crescut cu 15% in aprilie 2008 fata de aprilie 2007.

Pentru aprilie 2009, se estimeaza un ritm de crestere anuala mai mic, de 12% la nivelul salariului mediu brut, pe fondul unei inflatii mai mici, a mentionat Ruxandra Stoian.

Spre comparatie, salariul mediu brut national calculat de Institutul National de Statistica (INS) a crescut cu 25% in aprilie 2008. Specialistii PwC au explicat acest avans, superior celui de la companiile din esantionul lor, prin majorarile salariale din sectorul public.

In aprilie 2008, salariul mediu brut rezultat din studiul PayWell a fost de 2.290 lei, cu 30% mai mare fata de cel anuntat de INS, de 1.751 lei.

„Intotdeauna va exista o discrepanta, dar aceasta s-a redus cu timpul”, a precizat Ruxandra Stoian.

De asemenea, analistii PwC au realizat o comparatie sectoriala intre castigurile din diverse domenii fata de salariul mediu brut national, calculat de INS.

Cele mai mari castiguri, in domeniile bancar, farmaceutic si IT&C.

In sectorul bancar se castiga cu 107% peste media salariului brut national, in domeniul farmaceutic cu 91% iar in IT&C, cu 83% mai mult.

Pe de alta parte, in domeniile retail si hotelier, salariile din companiile analizate sunt inferioare mediei calculate la nivel national, cu 24%, respectiv 25% mai mici.

„O explicatie a acestei situatii este ca in banci, IT&C sau domeniul farmaceutic sunt multi angajati cu studii superioare, iar in retail sau hoteluri predomina personalul cu studii medii”, a aratat reprezentantul PwC.

Salariile din Moldova le prind din urma pe cele din Transilvania

La nivel regional, se constata o apropiere a salariilor din diferitele zone al tarii si o reducere a discrepantei fata de Bucuresti, conform PwC.

Salariile din zona Moldovei au fost cu 9% peste media nationala in aprilie 2008, in vreme ce castigurile lunare din Transilvania au fost cu 15% mai mari fata de salariul mediu brut national.

O explicatie pentru cresterea salariilor din Moldova este ca orasul Iasi a devenit un centru de destinatie pentru firmele de servicii externalizate.

In ceea ce priveste apropierea salariilor din provincie cu cele din Bucuresti, directorul PwC a explicat ca aceiasi retailerii si banci din Bucuresti se regasesc in prezent si in provincie.

Studiul a remarcat, de asemenea, faptul ca salariile nete oferite debutantilor din companiile private au devenit in ultimul an mai mici decat salariul mediu net la nivel national.

„Daca in 2007 salariile de intrare erau mai mari comparativ cu salariul mediu brut national, anul acesta sunt mai mici. Astfel, pentru studii medii, salariul entry-level din multinationale reprezinta doar 74% din nivelul national, iar pentru studii superioare sunt comparabile”, a mai spus Stoian.

Anul trecut, ponderea a fost de 80% pentru studii medii, in timp ce la candidatii cu studii superioare, salariul de intrare intr-o companie era cu 21% peste nivelul brut national.

Situatia este explicata de reprezentantul PwC prin faptul ca firmele au trecut de la faza de atragere la cea de retinere a personalului.

„Nu mai avem intrari mari de noi firme care plateau mai mult pentru a atrage personal, ci dezvoltari de companii care isi pun acum problema sa retina angajatii”, a mai aratat Stoian.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 250 de companii, cu 30% mai multe fata de anul trecut, din 14 sectoare de activitate, totalizand 168.000 de angajati.

Companiile cuprinse in esantion sunt private, 80% dintre acestea cu capital total sau majoritar strain. Cele mai multe au cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro, au precizat reprezentantii PwC.