- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cât costă un buchet de flori de Valentine’s Day, în 2024. Trandafirii și lalelele, printre cele mai căutate

14 Feb, 10:15 • stefan.vlad
Cât costă un buchet de flori de Valentine's Day, în 2024. Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită pe data de 14 februarie, a devenit o sărbătoare foarte populară în lumea întreagă. Chiar dacă noi, românii, celebrăm dragostea de Dragobete, pe 24 februarie, sunt mulți care preferă sărbătoarea adoptată de la americani.
Cât costă un buchet de flori de Valentine's Day, în 2024. Trandafirii și lalelele, printre cele mai căutate

Cât costă un buchet de flori de Valentine’s Day, în 2024. Ziua Îndrăgostiților a devenit o sărbătoare modernă, un prilej de a petrece timp alături de persoana iubită și de a-i oferi cadouri în semn de prețuire.

Cât costă un buchet de flori de Valentine’s Day, în 2024

Prețul unui buchet cu minim 5 trandafiri roșii, special pentru Ziua Îndrăgostiților, pornește de la 100 de lei. Un buchet mai cochet costă 200 de lei, iar altul cu 19 trandafiri poate ajunge la 500 de lei. Există și un buchet de trandafiri cu 20 de fire, care costă 1.000 de lei, în funcție de aranjament, scrie Observator News.

Lalelele costă mai puțin, în jur de 80 de lei pentru un aranjament, dar prețul poate ajunge la câteva sute de lei pentru un cadou floral mai complex.

Buchete de flori diverse la un preț bun pentru Ziua Îndrăgostiților se găsesc și în supermarketuri, cu prețuri de la câteva zeci de lei.

Citește și: Cât costă o cină romantică pentru 2 persoane în Sofia? Bulgarii se laudă cu prețuri mai mici decât în București

Cine a fost Sfântul Valentin, salvatorul îndrăgostiților

Există mai multe legende legate de originile acestei sărbători. Unele susţin că sărbătoarea din 14 februarie îşi are originile în perioada romană, în festivalul păgân al Lupercaliilor, ce marca venirea primăverii, cu ritualuri de fertilitate şi găsirea perechii. Alţii leagă această sărbătoare de Sf. Valentin, un personaj înconjurat, la rândul său, de numeroase legende.

Se pare, că Sf. Valentin a fost un preot care a trăit la Roma, în perioada secolului al III-lea. El îi căsătorea, în secret, pe tinerii îndrăgostiţi, încălcând hotărârea împăratului Claudius II care interzicea căsătoria bărbaţilor tineri. El considera că astfel aceştia puteau fi soldaţi mult mai buni decât cei care aveau familii. Descoperit, preotul a fost ucis.

O altă legendă susţine că Sf. Valentin din Terni, un episcop, ar fi adevăratul patron al acestei sărbători. Şi el a fost decapitat la ordinul aceluiaşi împărat, pentru încercările sale de a-i ajuta pe creştini să fugă din închisorile romane, unde erau adesea bătuţi şi torturaţi.

Potrivit unei alte legende, un deţinut, pe nume Valentin, îndrăgostit de fata administratorului închisorii, i-a trimis acesteia prima scrisoare de dragoste (prima „valentină”), înainte de a muri, pe care a semnat-o „de la Valentinul tău”, o expresie care este folosită şi astăzi.

Abia la sfârşitul secolului al V-lea, Papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, în care a fost executat Valentin, să-i poarte numele şi să fie dedicată martiriului său, punând capăt manifestărilor păgâne ale Lupercaliilor. Sfântul Valentin al Romei a existat ca persoană, fiind comemorat la 14 februarie, în calendarul romano-catolic. Martirul a fost înmormântat într-un cimitir de pe Via Flaminia, în zona de nord a Romei.