- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce amenzi primeşti dacă arunci obiectele vechi în faţa blocului. Sancţiunile sunt uriaşe, dar rişti chiar şi închisoarea!

08 Oct, 23:21 • Cornel Ghimeșan
Mobila veche nu se aruncă la gunoi şi nu se depozitează nici în faţa blocului, în ideea în care va veni cineva să o ia. Mai mult, daca esti surprins de echipajele de poliţie, rişti şi amenzi usturătoare. Dacă gunoiul menajer se colectează organizat, în cazul obiectelor casnice de folosință îndelungată (de pildă, saltele, mobilă etc.) sau a deșeurile din renovări sau construiri lucrurile stau cu totul altfel.
Ce amenzi primeşti dacă arunci obiectele vechi în faţa blocului. Sancţiunile sunt uriaşe, dar rişti chiar şi închisoarea!

Ce sancţiuni primeşti dacă arunci obiectele vechi în faţa blocului. Modificările legislației de mediu aduc amenzi uriașe și chiar pedepse cu închisoarea pentru cei care ard deșeuri, dar chiar și pentru cei care le aruncă ori le ascund. În cazul nerespectării regulilor privind regimul deșeurilor, persoanele fizice riscă amenzi de până la 45.000 de lei, dar și, în anumite condiții, pedepse cu închisoarea!

Ce amenzi primeşti dacă arunci obiectele vechi în faţa blocului

Trebuie să ştii ca abandonarea deşeurilor este interzisă şi pedepsita potrivit Legii 17/2023, principala lege cu privire la gestionarea deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare, aduse de OUG 92/2021. Mai precis, abandonarea deşeurilor pe spaţiul public se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 30.000 și 45.000 de lei. Pe lângă amenzi, în aceste cazuri se aplică și sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției pentru abandonarea /  aruncarea / eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor, îngroparea deșeurilor, după caz, scrie avocat.net. În plus, cei care aruncă deşeuri la întâmplare, ilegal, sunt obligaţi să cureţe zona şi să platească, pe langa amendă, şi costurile de eliminare a gunoaielor.

Citeşte şi: Cât vor plăti românii pentru gaze în iarna 2023 – 2024 și cât vor mai putea achita facturile cu cardurile pentru energie de la Guvern

În cazul în care cantitatea sau impactul deșeurilor asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată, se poate aplica pedepsa cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru nerespectarea regulilor privind regimul deșeurilor.

Deși Legea 17/2023cuprinde majoritatea măsurilor impuse de OUG 92/2021, ea aduce și modificări în ceea ce privește transportul deșeurilor, amenzile și pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiunile din sectorul gestionării deșeurilor. Amenzile contravenționale au fost mărite până la 45.000 lei pentru persoanele fizice și autoritățile publice locale și până la 60.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, a fost reintrodusă obligația de a avea un specialist în managementul deșeurilor în cadrul tuturor organizațiilor, iar în cele care dețin autorizație de mediu responsabilii de managementul deșeurilor desemnați trebuie să fie instruiți în domeniul prevenirii generării de deşeuri şi al managementului deşeurilor, inclusiv în domeniul substanţelor periculoase, ca urmare a absolvirii unor programe de perfecţionare şi specializare recunoscute la nivel naţional.

Citeşte şi: Se schimbă actele! Proiectul de lege se apropie de promulgare. Ce va scrie în noul buletin

Abandonarea deșeurilor este definită ca părăsirea sau debarasarea acestora în locurile unde au fost generate, iar aruncarea reprezintă debarasarea în locuri altele decât cele special amenajate pentru deșeuri, scrie şi wallstreet.ro. De asemenea, vor fi confiscate vehiculele și alte mijloace folosite pentru abandonarea, aruncarea, ascunderea sau incendierea deșeurilor.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult