- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce zile libere mai au românii până la finalul anului 2023. Prin ce metodă își pot prelungi concediul

27 Jun, 14:26 • Cornel Ghimeșan
În total, în calendarul pentru anul 2023, există 15 zile libere legale pentru angajați, dintre care 3 coincid cu zile de weekend și 12 se înregistrează în timpul săptămânii.
Ce zile libere mai au românii până la finalul anului 2023. Prin ce metodă își pot prelungi concediul

Din cele 15 zile libere legale, 10 au fost deja utilizate, astfel că mai sunt disponibile 5. Următoarea zi liberă legală va fi pe 15 august, când se celebrează Adormirea Maicii Domnului. Deoarece 15 august cade într-o zi de marți, Guvernul a decis să declare și ziua de luni, 14 august, ca zi liberă pentru angajații din sectorul public, astfel încât aceștia să poată beneficia de un weekend prelungit. Astfel, aceștia vor avea o minivacanță de patru zile la mijlocul lunii viitoare.

Alte articole: Ce este și cum se manifesta criza vârstei mijlocii. Cele mai bune metode să gestionezi emoțiile și trăirile care vin la pachet cu această vârstă

Următoarele minivacanțe pentru români sunt de Sfântul Andrei și Ziua Națională, care sunt legate de weekend și prima și a doua zi de Crăciun, care urmează după un weekend.

Iată de ce zile libere mai beneficiază angajații în 2023:

  • 14 august – luni – doar pentru bugetari
  • 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – vineri – Ziua Națională a României
  • 25 decembrie – luni – Crăciunul
  • 26 decembrie – marți – Crăciunul

Tabelul cuprinde atât zilele libere legale pentru toți angajații, cât și „puntea” de pe 14 august, care va fi acordată bugetarilor conform deciziei Guvernului, oferindu-le ocazia de a avea un weekend prelungit.

Totuși, conform prevederilor Codului Muncii, există persoane care sunt obligate să lucreze în timpul sărbătorilor legale. Acestea includ personalul din unitățile sanitare, care asigură asistența medicală, angajații din unitățile de alimentație publică, care se ocupă de aprovizionarea populației cu produse alimentare de strictă necesitate, precum și cei care au locuri de muncă în domenii unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu dau liber în sărbătorile legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă amendarea de către inspectorii muncii.

Citește și: Singurul oraș din lume unde nu există bani. Unde se află locul fără noțiunea de bogat sau sărac: „Trăiesc într-o perfectă armonie, fără politică sau religii”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult