- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce este și cum se manifesta criza vârstei mijlocii. Cele mai bune metode să gestionezi emoțiile și trăirile care vin la pachet cu această vârstă

27 Jun, 14:01 • Anghel Oana
Începi să te îndoiești de calitatea muncii pe care o prestezi, de faptul că nu mai ești destul de atrăgătoare pentru soțul tău sau de faptul că nu mai ești o soție și o mamă exemplară? Ei, bine, dacă te afli în preajma vârstei de 40 de ani, cel mai probabil aceste temeri au la bază criza vârstei de mijloc.
Ce este și cum se manifesta criza vârstei mijlocii. Cele mai bune metode să gestionezi emoțiile și trăirile care vin la pachet cu această vârstă

Criza vârstei mijlocii vine la pachet cu un sentiment de neputință în fața scurgerii timpului. Ea apare atât la femei, cât și la bărbați.

Ce este și când apare criza vârstei mijlocii

Depre criza vârstei de mijloc a vorbit pentru prima dată psihanalistul canadian Elliott Jaques, în 1965. Potrivit acestuia, vârsta mijlocie este etapa în care începi să conștientizezi faptul că vei muri.

Moartea nu mai este o idee în general, sau pierderea altcuiva, devine o chestiune personală (…)”, spunea Elliott Jaques.

Criza vârstei mijlocii este extrem de variabilă de la un individ la altul.

Se poate manifesta printr-o simplă depresie temporară sau poate duce la tulburări psihologice mai substanțiale”, arată Johanna Rozenblum, psiholog clinician la Paris.

Potrivit diverselor studii pe această temă, criza vârstei mijlocii poate apărea oricând între 37 și 48 de ani. Cu un vârf în jur de 47 de ani, conform unui studiu publicat în ianuarie 2020 în revista The National Bureau of Economic Research. În practică, psihologii plasează acest moment între 35 și 55 de ani, media fiind în jur de 38 de ani.

criza vârstei mijlocii

Durata acestei „crize” este variabilă și va depinde de forma și intensitatea crizei, precum și de metodele la care subiectul va apela pentru a-și recăpăta starea de bine. Poate dura de la câteva luni la câțiva ani în funcție asupra oamenilor”, explică expertul nostru.

Citeste si Orașul în care femeile sunt la conducere. Condiția pe care bărbații trebuie să o respecte dacă vor să trăiască în orașul în care locuiesc peste 600 de femei

Cum se manifesta criza vârstei mijlocii

Criza vârstei mijlocii este un moment delicat în care suntem invadați de diverse trăiri care vin la pachet cu sentimentul că trebuie să facem schimbări rapid. Pentru unii, acest lucru se poate traduce printr-un sentiment de regret că au lăsat anii să treacă fără să se fi bucurat de ei, alții simt nevoia să-și facă bilanțul vieții”, observă psihologul Rozenblum. În general, criza vârstei mijlocii se instalează treptat:

  • La început, femeia aflată la vârsta mijlocie are impresia că trăiește într-o rutină care îl asuprește, că și-a pierdut sensul, că și-a irosit o parte din viață;
  • Treptat, devine irascibilă, mai sensibilă, se simte goală, parcă neputincioasă în fața angajamentelor sale profesionale și personale;
  • Apoi se simte prinsă într-o viață de zi cu zi care nu-i mai convine. Apoi începe o adevărată întrebare.

Unele dintre semnele de avertizare ale unei crize de mijloc includ:

  • Oboseală cronică;
  • Iritabilitate față de anturaj;
  • Dorință de schimbare în viața privată sau profesională;
  • Sentiment de furie;
  • Sentiment de depresie legat de o stare generală de rău
  • Frică de viitor;
  • Anxietate care poate merge până la tulburări de somn.

Mulți dintre cei aflați în criza vârstei mijlocii încearcă să o gestioneze făcând schimbări în viața privată sau profesională (se despart sau își schimbă jobul), întâlnindu-se oameni noi, făcând achiziții de lucruri scumpe (mașină nouă, garderobă nouă, cazare nouă, călătorie mare…), practicând activități noi.

Ei își pot asuma mai multe riscuri, cum ar fi renunțarea la locul de muncă stabil sau cumpărarea de articole scumpe. Accentul aici este că s-ar putea să simtă că viața lor actuală nu mai are sens și că încearcă să găsească modalități de a se reconecta cu ei înșiși”, susțin psihologii.

Citeste si Incredibil! O femeie a cumpărat 3 case cu doar 3 dolari. Țara europeană unde casele se dau aproape gratis

Cum gestionezi criza vârstei de mijloc

Următoarele strategii te pot ajuta să gestionezi în mod productiv trăirile care te copleșesc. S-ar putea să te simți tentat să îți ignori frustrarea și să speri că va dispărea, dar negarea acestor sentimente nu ajută, potrivit doc.ro În schimb, este mult mai eficient să petreci timp cu oameni apropiați cu care poți vorbi orice. Poți începe, de asemenea, procesul de descoperire de sine analizând întrebări cum ar fi:

•    Când mă simt cel mai mulțumit ?
•    Cu cine îmi place să petrec timp?
•    Ce le dă zilelor mele sens și scop?
•    Cum mă îngrijesc si cat ma ocup de propriile nevoi?

Simpla conștientizare a trecerii timpului te poate ajuta să preiei controlul asupra a ceea ce stă în mâinile tale. Chiar dacă avansezi în vârstă, viața ta este departe de a se încheia, iar alegerile tale nu trebuie să fie sub nicio formă influențate de „gura lumii”.

Mulți oameni pun capăt unui punct de criză, nu prin resemnarea cu limitările, ci prin realizarea oportunităților care le sunt deschise.

Poate te simțiți revitalizat dacă îți descoperi noi interese și obiective creative sau poate îți dai seama că vrei să îți schimbi dieta, să te îmbraci diferit, să te întorci la studii sau să explorezi locuri noi.