- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Fenomen unic în România! Ce se va întâmpla cu luna pe 28 octombrie?

21 Oct, 22:20 • Fundeanu Madalina
Un fenomen uimitor va avea loc în noaptea de pe 28 octombrie! Eclipsa de lună poate fi admirată și de români!
Fenomen unic în România! Ce se va întâmpla cu luna pe 28 octombrie?

Un fenomen magic va fi putea fi observat pe cer, la sfârșitul acestei luni, conform Cancan.ro. Urmează unul dintre cele mai importante momente ale calendarului astronomic din acest an, iar românii pot fi martori la el. Iată ce se întâmplă cu luna pe data de 28 octombrie 2023!

Eclipsa de lună poate fi admirată de români! Când va avea loc acest fenomen minunat?

Românii se pot bucura de unul dintre cele mai spectaculoase și importante momente ale calendarului astronomic din 2023. La sfârșitul lui octombrie, mai precis pe data de 28, va avea loc un fenomen unic, care îi va uimi pe oameni. Va avea loc o eclipsă parțială de Lună, iar entuziaștii și nu numai pot vedea pe cer o parte a Lunii, tăiată de umbra Pământului.

Aceasta va fi vizibilă și în mare parte din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Astfel, pe cer va avea loc o mică eclipsă parțială de Lună, fenomen care înseamnă că o porțiune îngustă a Lunii va fi întunecată, din cauza umbrei făcute de Pământul care trece pe suprafața sa. Acesta poate fi observat începând cu ora 21:00. Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21:02, la două ore de când răsare Luna. La începutul fenomenului, culoarea Lunii nu se va schimba foarte mult, pentru că penumbra Terrei nu este chiar opacă.

Fenomen unic: eclipsa de lună
Fenomen unic: eclipsa de lună

Te-ar putea interesa și: Ultima superlună din 2023: când va avea loc evenimentul astronomic. Culorile spectaculoase vor putea fi admirate pe cerul liber

De la ora 22:00, ora maximă a fenomenului, partea de jos a Lunii va începe să aibă o altă culoare față de partea de sus. Conform informațiilor prezentate de astro-urseanu.ro, la ora 23:14, Luna va fi total în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. Atunci, Luna va fi pe cer, în partea de sud-est. Eclipsa de Lună se va produce în noaptea de 28 spre 29 octombrie, sâmbătă spre duminică. Luna se va afla în constelația Aries, însoțită fiind de planeta Jupiter.

Vă întrebați cum se produce acest fenomen? Eclipsa de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Acest fenomen se produce când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate suficient de exact (eclipsă parțială). Eclipsele de Lună se produc de cel puțin 2 ori pe an, când razele soarelui sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună. Eclipsa lunară poate fi văzută pe cer de oriunde, pe timpul nopții. Lucrurile nu stau la fel în cazul eclipsei de Soare, care nu poate fi văzută de toți oamenii de pe planetă.

Citește mai multe știri: El este italianul care a cumpărat toate terenurile intravilane din satul Labașinț, ce are doar 7 locuitori! Dezvoltatorul a declarat că are planuri mari pentru investiții în sute de case