- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Marea greșeală făcută de unii polițiști rutieri. Iată cum se poate anula o amendă primită în trafic

18 Nov, 11:04 • Cornel Ghimeșan
Cum se poate anula o amendă de circulație. Șoferii care au fost sanționați de polițiști pot să scape de plata amenzilor și să rămână cu permisele de conducere, în cazul în care au fost suspendate, doar printr-o decizie a instanței de judecată.
Marea greșeală făcută de unii polițiști rutieri. Iată cum se poate anula o amendă primită în trafic

Cum se poate anula o amendă primită în trafic. Conform OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei.

Citește și Începând cu data de 1 ianuarie, majorarea pensiilor se va realiza odată cu rata inflației! Ionuț Stroe: „Deci nu putem vorbi de creşteri exagerate”

Cum se poate anula o amendă de circulație

Sunt cinci clase de amenzi, după cum urmează:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
  • clasa a V-a, care vizează exclusiv societățile comerciale: de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

Ca procesul verbal de contravenție să poată fi anulat de judecători e nevoie să prezinte anumite vicii, care se întâmplă să fie destul de frecvente.

Ca să fie valabil, un proces verbal de contravenție trebuie să conțină numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal – pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia, fapta săvârșită, data comiterii acesteia și, la final, semnătura agentului constatator.

Citește și Schimbare majoră la Revolut! Românii trebuie să plătească comisioane mai mari la unele transferuri

Dacă există unul dintre aceste elemente de identificare sau dacă fapta nu e descrisă destul de convingător se poate ajunge la anularea procesului verbal.

Procesul verbal trebuie să conțină și instanța la care se depune plângerea, în funcție de locul unde s-a aplicat amenda. De asemenea, trebuie să fie trecut și termenul legal în care sancțiunea poate fi conestată, și anume 15 zile.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult