Cluj-Napoca devine primul oraș din România care implementează reguli de trafic pentru livratorii de mâncare, în scopul creșterii siguranței rutiere și al prevenirii accidentelor grave. Autoritățile locale cer companiilor de food-delivery să echipeze corespunzător livratorii care folosesc biciclete sau scutere, potrivit gândul.ro.
„Mașinile și autobuzele vin prea aproape de noi. Dacă îți pierzi echilibrul, poți face accident. Ieri am avut un accident și am fost până la spital”,a declarat un livrator de mâncare din Nepal.
Te-ar mai putea interesa și: Primul lucru pe care l-a făcut un român, care lucrează ca livrator de pizza în Marea Britanie, după ce a câștigat un premiu de 500.000 de lire. „Îți schimbă viața”
foto: livrator mâncare
Printre cerințe se numără purtarea vestelor reflectorizante pe timp de noapte, utilizarea luminilor funcționale și, acolo unde este posibil, echipamente suplimentare precum căștile de protecție.
„Când mergem cu bicicleta, avem nevoie de lucruri precum cască de protecție, pentru că siguranța e pe primul loc, nu?”
Merg cu bicicleta. Nu mi-a dat cască, ghiozdanul este foarte murdar. Șefule, dă-mi cască, costum și mănuși!”, a declarat un livrator de mâncare.
Firmele au la dispoziție un termen-limită până pe 15 februarie pentru a se conforma, însă, în caz contrar, livratorii riscă amenzi de până la 1.000 de lei, aplicate individual.
Problemele de siguranță ale livratorilor sunt bine documentate: numai în ultimul an, zeci dintre aceștia au fost victime ale accidentelor rutiere. De asemenea, un alt livrator a vorbit despre lipsurile din echipare.
„Am primit de la șefu’, bineînțeles, și vom respecta regulamentul. Traficul este cea mai mare provocare. Suntem foarte mulți livratori, șoferii nu prea au răbdare cu noi…”, a declarat un alt livrator de mâncare.
Poliția Locală Cluj-Napoca, prin vocea șefului Marcel Bonțidean, a clarificat cine va suporta consecințele încălcării regulamentului.
„Amenda o plătește lucrătorul pentru că el este utilizatorul bicicletei, nu firma în cauză, amenzile mergând până la 1.000 de lei, în funcție de situația constatată în teren”, a declarat Marcel Bonţidean, șef Poliția Locală Cluj-Napoca.
Te-ar mai putea interesa și: Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București: „Dacă ieși și te ții de treabă, faci destul. Eu lucrez full-time de 15 ani”