- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Studiul care contrazice teoria celor 10.000 de pași pe zi. Specialiștii au explicat câți pași trebuie să mergem pe jos pentru o viață lungă

20 Aug, 12:03 • Bocioacă Bianca
Există o teorie care susține că 10.000 de pași pe zi reprezintă secretul longevității. Aceasta a fost contrazisă de oamenii de știință, care au descoperit că numărul real de care avem nevoie pentru a ne menține în formă este, de fapt, mult mai mic.
Studiul care contrazice teoria celor 10.000 de pași pe zi. Specialiștii au explicat câți pași trebuie să mergem pe jos pentru o viață lungă

Potrivit unui studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology, doar 3.967 de pași sunt de ajuns pentru a diminua riscul de a muri din orice cauză, iar 2.337 de pași sunt suficienți pentru a reduce riscul de a fi afectat de boli cardiovasculare. Peste 226.00 de persoane din toată lumea au participat la acest studiu.

Citește și: Topul țărilor în care locuiesc cei mai mulți milionari. SUA, China și Franța domină clasamentul în 2023

Câți pași trebuie să faci în fiecare zi

Maciej Banach, profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia, spune că rezultatele echipei sale sunt valabile atât pentru femei, cât și pentru bărbați, indiferent de vârstă și de locul în care trăiesc.

Participanții, care aveau o stare de sănătate bună, au participat la studiu timp de șapte ani, iar vârsta medie a fost de 64 de ani.

Persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult au înregistrat o scădere cu 42% a riscului de deces, dacă făceau între 6.000 și 10.000 de pași pe zi. Persoanele mai tinere, care făceau între 7.000 și 13.000 de pași au avut parte de o scădere cu 49% a riscului.

Citește și: Nucile pecan, alimentul care rezolvă o multitudine de probleme. În România se vând și cu 120 de lei/kg

„Într-o lume în care dispunem de medicamente din ce în ce mai eficiente pentru tratarea unor afecțiuni specifice, precum bolile cardiovasculare, ar trebui să subliniem întotdeauna că schimbările în stilul de viață pot fi cel puțin la fel de eficiente sau chiar mai eficiente în reducerea riscului de boli cardiovasculare și în prelungirea vieții”, a explicat Maciej Banach.

Totodată, s-a descoperit că riscul de a muri scade semnificativ la fiecare 500 – 1.000 de pași. O creștere de 1.000 de pași pe zi a fost asociată cu o scădere cu 15% a riscului de a muri din orice cauză, iar cei 500 în plus au fost asociați cu o scădere cu 7% a riscului de amuri din cauza bolilor cardiovasculare, conform Sky News.