- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Tratamentul care redă vederea este tot mai aproape de a deveni realitate

15 Oct, 20:09 • Gabriela Andreescu
Cercetătorii au descoperit tratamentul care redă vederea șoarecilor adulți cu o formă de orbire congenitală, în ciuda maturității relative a rozătoarelor.
Tratamentul care redă vederea este tot mai aproape de a deveni realitate

O echipă de cercetători de la Școala de Științe Biologice din Irvine, Universitatea din California, au demonstrat că creierul adult are potențialul de a se recupera parțial din orbirea moștenită.

O descoperire despre modul în care unii adulți cu deficiențe de vedere ar putea începe să vadă oferă o nouă viziune asupra posibilităților creierului. Descoperirea că creierul adult are potențialul de a se recupera parțial de orbirea moștenită vine dintr-o colaborare între cercetători de la Universitatea din California, Școala de Științe Biologice din Irvine și Școala de Medicină

Echipa examina tratamentul pentru amauroza congenitală Leber, cunoscută sub numele de LCA. Termenul se referă la un grup de boli ale retinei moștenite care se disting prin deficiență vizuală severă la naștere. Afecțiunea, care provine din mutații genetice, provoacă degenerare sau disfuncție a fotoreceptorilor retinei.

Administrarea de compuși chimici care vizează retina, numiți retinoizi sintetici, poate restabili o cantitate notabilă de vedere la copiii cu LCA. Echipa UCI a vrut să afle dacă tratamentul ar putea face diferența pentru adulții care suferă de această afecțiune.

„Sincer, am fost uimiți de cât de mult tratamentul a salvat circuitele cerebrale implicate în procesul vederii”, a spus Sunil Gandhi, profesor de neurobiologie și comportament și autorul lucrării. „Văzul implică mai mult decât retinele intacte și funcționale. Procesul începe în ochi, care trimite semnale în tot creierul. Percepția vizuală apare în circuitele centrale ale creierului,”  a adăugat omul de știință.

Tratamentul care redă vederea este tot mai aproape de a deveni realitate
Tratamentul care redă vederea este tot mai aproape de a deveni realitate

Tratamentul care redă vederea a avut succes în cele din urmă la restabilirea parțială a sensibilității animalelor la lumină și a comportamentelor lor tipice de orientare după lumină timp de 27 de zile.

La nouă zile după tratament, mult mai mulți neuroni din cortexul vizual erau activați de nervul optic.

Citește și: Lider al partidului lui Cioloş, dezgustat de tratamentul la care sunt supuse persoanele cu dizabilităţi: „Cum arată cinismul în România”

„Restabilirea funcției vizuale la nivelul creierului a fost mult mai mare decât se aștepta din îmbunătățirile pe care le-am văzut la nivelul retinei. Faptul că acest tratament funcționează atât de bine în calea vizuală centrală la vârsta adultă susține un nou concept, și anume că există un potențial latent pentru vedere care abia așteaptă să fie declanșat,” a spus cercetătoarea americană.

Studiul a fost realizat doar pe șoareci, dar descoperirea îi face pe neurocercetători să creadă că fereastra critică pentru sistemul vizual uman poate fi, de asemenea, mai mare decât se presupunea cândva, scrie Descoperă.ro

Este nevoie de cercetări suplimentare asupra modelelor animale. Dar poate într-o zi, neurologii vor putea testa dacă ar putea fi declanșate beneficii similare la oamenii mai în vârstă cu unele versiuni de LCA.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult