- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ajutor financiar de până la 200.000 de euro nerambursabil pentru români

27 May, 12:42 • Andrei Alina
Românii pot primi până la 200.000 de euro de la stat, sub formă de finanțare nerambursabilă, potrivit unui anunț la Ministerului Economiei.
Ajutor financiar de până la 200.000 de euro nerambursabil pentru români

Veste bună pentru românii care își desfășoară activitatea în domeniul HoReCa. Începând cu data de 17 iunie 2024, întreprinderile mici și mijlocii, dar și PFA-urile, pot solicita un ajutor financiar de la stat, care se ridică până la suma de 200.000 de euro, scrie avocatnet.ro.

Beneficiari pot fi antreprenorii care dețin întreprinderi în destinațiile balneare și balneoclimatice atestate de stat. Ajutorul oferit de stat va fi utilizat pentru lucrări de modernizare și pregătirea profesională a angajaților. Mai exact, reprezentanții IMM-urilor își pot extinde și reabilita unitățile de cazare, restaurantele și zonele destinate tratamentului. Totodată, pot construi sau moderniza obiective culturale, sportive sau de agrement din stațiunile balneoclimatice și balneare.

Citește și: Subvenții APIA 2024! Peste 20.000 de fermieri riscă să rămână fără ajutorul de la stat

Printre acestea se numără amfiteatrele în aer liber, terenurile de sport, piscinele, centrele de închiriere de bibiclete, trotinte și altele. Ajutorul financiar poate fi utilizat și pentru achiziția de echipamente, mobilier sau aparatură necesară în tratamente specifice.

„Obiectivul schemei de ajutor de minimis îl constituie stimularea operatorilor economici din stațiunile balneare și balneoclimatice pentru a realiza investiții în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agrement, în vederea diversificării ofertei și creșterii calității serviciilor turistice și conexe din aceste destinații, precum și pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HORECA”, scrie în Ordinul MEAT 181/2023, care a fost publicat anul trecut în Monitorul Oficial.

Statul are și câteva condiții imporante. Astfel, ajutorul oferit nu poate acoperi mai mult de 50 la sută din cheltuielile eligibile destinate proiectului. Restul de 50% trebuie să fie cofinanțare.

Citește și: Cine sunt românii care primesc ajutor de la stat de 10.000 de lei. Condițiile pentru a lua banii

Înscrierile se fac prin depunerea cererii de finanțare și a documentelor justificative cerute de autorități la sediul MEAT (registratura generală) din Calea Victoriei, nr. 152, sectorul 1, București. Contractarea se face în sistemul primul venit, primul servit, în limita bugetului alocat schemei de minimis.