- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara din UE care introduce săptămâna de lucru cu șase zile. Câte ore vor munci angajații

17 Jun, 20:48 • Amarie Giorgiana
O țară din Uniunea Europeană a decis să implementeze săptămâna de lucru de șase zile. Asta, cu scopul de a gestiona deficitul de muncitori calificați. Măsura se aplică de la 1 iulie
Țara din UE care introduce săptămâna de lucru cu șase zile. Câte ore vor munci angajații

O țară din Uniunea Europeană mizează pe săptămâna de lucru de șase zile, cu scopul de a gestiona mai ușor deficitul de muncitori calificați. Modificarea Codului Muncii a fost aprobată încă de anul trecut, iar de la data de 1 iulie, țara va introduce această regulă, potrivit Capital. Asta, în ciuda protestelor organizate de partidele de opoziție și de sindicate. Potrivit informațiilor de până acum, a șasea zi de muncă se va aplica, în mare parte, companiilor din sectorul industrial, care se cofruntă cu producție continuă.

Grecia, țara care adoptă săptămâna de lucru de șase zile

Grecia este țara care plănuiește să introducă săptămâna de lucru de șase zile. Parlamentul Greciei a aprobat încă de anul trecut o modificare  Codului Muncii prin care cetățenii greci au oportunitatea de a alege dacă își doresc să muncească șase zile în loc de cinci, dar cu program mai flexibil. Modificările au fost votate în ciua protestelor organizate de partidele de opoziție și de sindicate, iar noua lege le va permite lucrătorilor cu normă întreagă să aibă un al doilea job cu jumătate de normă. De asemenea, angajații vor lucra până la 13 ore pe zi. A șasea zi de muncă vizează în mare parte companiile din sectorul industrial, care au o linie de producție continuă și care se confruntă cu un deficit de muncitori calificați. Măsura se va aplica începând cu data de 1 iulie.

Țări care mizează pe săptămâna de lucru de patru zile

În timp ce Grecia implementează săptămâna de lucru de șase zile, alte țări mizează pe săptămâna de muncă de numai patru zile. De exemplu, în Marea Britanie, 89% dintre companiile care au încercat săptămâna de lucru de patru zile, au decis să o păstreze pentru cel puțin un an. Potrivit studiilor, companiile care au lucrat mai puține zile pe săptămână au observat o creștere a eficienței în rândul angajaților, un nivel mai cresscut de satisfacție și o reducere a demisiilor.

Citește și: Job plătit cu 6.000 de euro lunar și bani de vacanță. Ce români se pot angaja la acest loc de muncă

Și Portugalia se numără printre țările care au testat săptămâna de lucru de patru zile, urmând modelul Marii Britanii, iar Belgia a fost prima țară din Europa care a redus zilele de lucru. Încă din februarie 2022, angajații din Belgia au primit dreptul de a munci patru zile pe săptămână cu același volum de lucru, fără reducerea salariului.

Citește și: Forța de muncă din România se scumpește mai rapid decât cea din restul UE. Care sunt domeniile cu cele mai mari creșteri ale veniturilor în 2024

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags: