- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Angajații români primesc bonusuri uriașe pentru schimbarea jobului! De ce aleg angajatorii să apeleze la acest truc

09 Jan, 11:53 • Cornel Ghimeșan
Angajatorii aleg să le ofere bonusuri angajaților pentru schimbarea locului de muncă. Acestea au rolul de a motiva potențialii candidați să renunțe la locul actual de muncă, pentru o poziție în noua companie.
Angajații români primesc bonusuri uriașe pentru schimbarea jobului! De ce aleg angajatorii să apeleze la acest truc

Din ce în ce mai multe companii oferă bonusuri pentru schimbarea locului de muncă, având ca scop atragerea unui număr mai mare de lucrători calificați, mai ales în contextul unei lipse acute de personal pe anumite sectoare.

Citește și Vești proaste pentru angajații din mediul privat! Unde și cu cât vor crește salariile în 2024

Cu toate acestea, rămâne întrebarea de ce angajatorii preferă să acorde bonusuri la angajare în loc să ofere salarii mai mari.

În prezent, există o creștere semnificativă a ofertelor de bonusuri la schimbarea locului de muncă, conform unei analize a platformei de locuri de muncă Indeed.

În 2019, dintr-un milion de anunțuri de angajare, doar 3.050 erau promovate cu bonus, în timp ce în 2023 s-au înregistrat 7.129 de astfel de anunțuri, de peste două ori mai multe. Această tendință poate fi explicată prin evoluția pieței muncii în favoarea angajaților.

Potrivit datelor Institutului pentru Piața Muncii și Cercetare Ocupațională, în Germania există aproximativ 1,7 milioane de locuri de muncă vacante și aproximativ 2,6 milioane de persoane în căutarea unui loc de muncă.

Astfel, există în prezent aproximativ 1,5 solicitanți pentru fiecare job disponibil, în comparație cu situația de acum zece ani, când erau patru solicitanți pentru un loc de muncă.

Această schimbare a determinat angajatorii să se confrunte cu o competiție mai mare și să adopte strategii precum oferirea de bonusuri pentru a-și face posturile mai atractive.

Un exemplu concret al eficacității acestor bonusuri poate fi observat în sectorul aviației, unde Fraport a oferit bonusuri pentru noii angajați începând din 2022.

Această inițiativă a fost influențată de situația specială din industria aviației de pe durata pandemiei, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Fraport, Andreas Schopf.

„Traficul aerian a fost primul care a fost afectat de măsurile corona și a fost ultima industrie care a revenit la normal”.

Mulți angajați au părăsit compania în acest timp și au desfășurat alte activități. Potrivit companiei, Fraport a câștigat 4.000 de noi angajați de când a fost introdus bonusul.

De ce nu se plătesc salarii mai mari pentru lucrătorii calificați

Purtătorul de cuvânt Schopf subliniază că bonusul, alături de alte beneficii precum Deutschlandticket, este un factor în decizia angajatului. Însă angajatorii nu doresc doar să vină angajații, ci și ca aceștia să rămână la locul de muncă.

Așadar, iată de ce nu plătesc salarii mai mari pentru locurile de muncă în care este nevoie cu disperare de lucrători calificați. Motivul pentru aceasta este calculul economic, spune Michael Neugart, economist la TU Darmstadt, potrivit Ziarulromânesc.ro.

Dacă firmele ar crește salariul brut lunar cu 100 sau 200 de euro, ar trebui să plătească suma pe toată perioada de angajare.

Citește și Kaufland, pe primul loc în topul celor mai mari angajatori privați din România! Motivele pentru care peste 17.000 de români aleg să lucreze în acest magazin

Astfel că, plată unică oferă un stimulent financiar pentru angajați, iar angajatorii nu trebuie să își asume un angajament pe termen lung, și rămân în limita posibilităților lor financiare.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult