- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Adoptarea legii Oltchim a determinat scaderea cu 15% a actiunilor companiei

19 Jan, 19:00 • Redactia DailyBusiness
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea au scazut cu 15%, maximul admis, in cadrul sedintei de tranzactionare de vineri, dupa aprobarea de catre Parlament a legii care modifica ordonanta Guvernului de anul trecut privind unele masuri pentru privatizarea companiei.
Adoptarea legii Oltchim a determinat scaderea cu 15% a actiunilor companiei

Legea adoptata de Parlament, pe data de 15 ianuarie 2007, aduce modificari importante textului original al ordonantei aprobate in iunie 2006.

Astfel, Parlamentul a aprobat anularea majorarii de capital hotarata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Oltchim, din 28 noiembrie 2003, prin care creanta detinuta de AVAS asupra societatii a fost transformata in actiuni fara respectarea dreptului de preemtiune al actionarilor minoritari.

Totusi, Parlamantul a mai hotarat ca, dupa ce AVAS va redeveni creditor al Oltchim, sa se opereze o alta majorare de capital, prin care creanta AVAS va fi transformata in actiuni, actionarii minoritari avand de aceasta data posibilitatea de a subscrie pentru a-si pastra participatiile.

Actionarii minoritari au contestat proiectul de lege, sustinand ca acesta contravine legilor europene privind acordarea ajutoarelor de stat.

Creantele statului asupra Oltchim se ridica la circa 95 mil. dolari (72,5 mil. euro), iar in cazul in care acestea vor fi transformate in actiuni, actionarii minoritari vor trebui sa subscrie circa 63,3 mil. euro pentru a-si pastra participatiile.

In urma anularii majorarii de capital din 2003, participatia statului la Oltchim se va reduce de la 95,7% la circa 53,2%, in timp ce participatiile actionarilor minoritari se vor majora de circa 11 ori. Fondul de investitii Lindsell, principalul actionar minoritar va detine 13% din actiuni, iar SIF Oltenia – circa 8%.

In aceste conditii, Lindsell ar trebui sa aduca in viitoarea majorare de capital circa 17,7 mil. euro, iar SIF Oltenia va trebui sa subscrie 10,9 mil. euro, pentru a-si pastra participatiile.

Legea mai spune ca actiunile ramase nesubscrise de catre actionarii minoritari vor fi vandute pe piata, la valoarea de piata a acestora.

Hotararea Parlamentului a fost primita negativ de catre actionarii Oltchim, care s-au grabit sa vanda din actiuni. Dan Barbulescu, reprezentantul actionarilor minoritari ai Oltchim, a vandut vineri un pachet de 250.000 de actiuni, in valoare de circa 31.000 de euro. De asemenea, fondul de investitii Lindsell a inceput inca de la sfarsitul anului trecut sa vanda din actiunile pe care le detinea la Oltchim.

Titlurile Oltchim au inchis sedinta de vineri la pretul de 0,402 lei/actiune, in scadere cu 14,83%. In aceste conditii, capitalizarea bursiera a companiei s-a redus cu circa 63 mil. euro, pana la 357 mil. euro.

Oltchim a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 2,26 mil. euro la o cifra de afaceri de 366 mil. euro.