- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Broker-ul Cristian Sima: \”Dati-mi actiuni importante si o sa tranzactionez!\”

09 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Cristian Sima, unul dintre cei mai cunoscuti brokeri romani si presedintele societatii WBS, critica in termeni duri situatia de pe bursa, accentuand lipsa unei oferte stimulative, dar si a unor investitori mult prea sensibili la situatia internationala. E timpul reformei, din radacini, spune Sima, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro
Broker-ul Cristian Sima: \Dati-mi actiuni importante si o sa tranzactionez!\

DailyBusiness.ro:

In actualele conditii, cum m-ati convinge sa investesc la bursa?
Cristian Sima E cam dificil sa va conving. As putea sa va vorbesc despre datele companiilor listate, despre profiturile lor care sunt mult mai mari decat ale firmelor listate pe alte burse, despre datele fundamentale. Dar cred ca va fi greu sa va fac sa investiti, daca vedeti ce se intampla pe bursa in realitate. Iar ceea ce s-a intamplat ieri e cat se poate de relevant.

D.B.: Cum de am ajuns sa inchidem bursa? Noi si rusii!
C.S.: La ce isterie a fost ieri in pietele internationale, era de asteptat. Investitorii nostri de pe bursa sunt al naibii de sensibili si cum cade Dow Jones-ul 3%, imediat se precipita si vand ce pot. Ieri a fost culmea culmilor. A fost inundata piata de vanzatori, iar piata s-a dus pe copca in cateva ore. La ce panica era, a fost poate mai bine ca s-a inchis.

D.B.: Ce s-a intamplat ieri la Bursa este pana la urma un semnal negativ?
C.S.: Cu siguranta asa este. Ne-am precipitat, ne-am panicat, s-a vandut cat s-a putut de repede, iar bursa s-a blocat. In orice economie normala, bursa e indicatorul fidel al economiei. Ce credeti ca au zis investitorii cand au vazut ca BVB s-a inchis, asta dupa ce ne-am clasat in ultimele luni pe primele locuri la deprecieri, la nivel mondial? Ar trebui sa ne dea si „coronita”.

D.B.: Ce s-a intamplat la noi s-a petrecut si la altii. Numai ca la noi, caderea bursei vine pe fondul deprecierii masive a leului. Inca un motiv de panica in plus. Avem de-a face cu o criza serioasa, sau e mai mult una de impuls?
C.S.: E o chestie cat se poate de serioasa si a pornit de la nebunia cu salariile. In momentul in care iti pui singur in pericol economia, majorand salariile fara niciun fundament, e normal ca investitorii si pietele sa o ia razna. Pentru moment am scapat cu bine. Leul n-a trecut de 4 lei/euro, interventia bancilor centrale a fost eficace, iar agentiile de rating ne-au acordat un ragaz, inainte sa ne reconsidere ratingul, ceea ce ar fi insemnat ca ne-am fi imprumutat mai scump, iar asta ar fi fost chiar o problema foarte grava. Cred ca, avand in vedere ce s-a intamplat pe interbancar, pe bursa, ce semnale s-au primit din economie, e timpul ca politicienii sa lase joaca asta electorala, sa se aseze la masa si sa ia masurile ce se impun. Inca nu suntem in criza, dar daca intram in vartej, ne-am ars. Economia noastra va fi spulberata cat ai clipi. Uitati-va ce s-a intamplat in Islanda.

D.B.: Panica aceasta, amplificata de mesajele alarmiste ale autoritatilor, a determinat multi oameni sa isi retraga banii din banci. Banca Nationala ne-a asigurat ca nu avem de ce ne teme. Cat de solid este sistemul bancar, in opinia dvs. ?
C.S.: Avem banci solide, cu active sanatoase. Lichiditatea e buna, iar expunerile la activele toxice sunt minore. Nu cred ca avem motive de panica, si nici nu trebuie sa ne scoatem banii din banci. Bineinteles ca nimic nu e sigur. Va aduceti aminte ce s-a intamplat cu Banca Turco-Romana. Era foarte sanatoasa. Numai ca turcii au luat 600 de milioane din filiala din Romania, au facut un depozit la Deutche Bank, care a finantat mai departe o serie de proiecte pe care turcii le dezvoltau la ei in tara. Cand afacerea a cazut, nemtii au executat depozitul, iar banca din Romania s-a inchis. Asa ca nimic nu este 100% sigur. Si va mai dau un exemplu. Iti depui banii la banca, pentru o dobanda, sa zicem de 5-7%. Banca care iti tine banii afla insa de faptul ca in SUA exista o banca, Lehman Brothers, care ofera la depozite o rata de dobanda de peste 10%. Banca iti duce banii in State, scoate profit, toata lumea e multumita. Daca insa americanii dau faliment, banca pierde banii, iar tu te alegi doar cu cei 20.000 de euro garantati de stat. Deci riscuri exista in orice sistem, mai ales in actualele conditii.

D.B.:Banca Nationala a intervenit in piata sa salveze leul. Tariceanu si Vosganian au dat asigurari ca economia ar dudui, daca nu ne-am juca de-a majorarile salariale. Ce ar trebui sa faca statul, dincolo de aparitiile la televizor, ca sa limiteze criza?
C.S.:Ar avea multe de facut. In primul rand, i-as recomanda lui Vosganian sa lanseze titluri de stat cu dobanda de 12-13%, ca sa evite ca oamenii sa isi tina banii la ciorap. Daca tot si retrag din banci, macar sa ii investeasca in titlurile de stat care sunt sigure. Statul ar trebui sa adune finantare acum, pentru vremurile tulburi care se anunta. Pentru ca nu am scapat, fiti sigur de asta.

D.B.:Revenind la bursa, cum vedeti viitorul pietei? Noi am scris in repetate randuri de problemele din piata, de lipsa de reactie si oferta modesta de titluri. Cand vom ajunge sa privim bursa ca pe o alternativa investitionala mai buna decat depozitele la banci sau titlurile de stat?
C.S.:Piata o sa isi revina. Avem date fundamentale foarte bune, asa ca, vorba aia, viitorul suna bine. Insa ca sa avem un viitor, ar trebui sa avem in ce investi. Iar aici stam foarte prost. Nu avem titluri interesante, cum ar fi Romtelecom sau firmele din sectorul energetic, nu avem Fondul Proprietatea, nu avem CEC-ul. IPO-urile lipsesc, promovarea bursei lasa de dorit, mecanismele sunt greoaie, iar investitia la bursa te costa mai scump decat pe alte piete. Dati-mi actiuni importante, si o sa tranzactionez! Asta vreau. Sa am cu ce sa atrag investitori straini, sa am capitalizare mare, sa vad oferte tentante. In lipsa lor, o sa ne lamentam tot timpul ca nu avem investitori, ca nu avem cultura investitionala, ca ne influenteaza pietele externe. Vreau masuri concrete, nu vorbe. Din astea aud de ani de zile, fara folos.