- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Business sau plus de imagine? De ce avanseaza companiile la cota Bursei

17 Jun, 00:02 • traian.badulescu
Dafora Medias, Ves Sighisoara, Uztel Ploiesti si Romcarbon Buzau au avansat la cota a doua a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de la inceputul anului. Remar Pascani si Transilvania Constructii au anuntat ca vor urma. Ce le determina pe aceste companii sa vina la cota Bursei?
Business sau plus de imagine? De ce avanseaza companiile la cota Bursei

Primul avantaj de pe urma transferului la cota BVB este, potrivit brokerilor, un plus de imagine.

„Trecerea la a doua categorie a Bursei a condus la vizibilitate mai mare. Cand esti pe Rasdaq, esti mai putin vizibil. La cota BVB, probabilitatea ca un investitor sau fond de investitii sa te ocheasca este mai mare”, sustine Alexandru Gavrila, broker SSIF Romintrade.

Paul Brendea, analist in cadrul SSIF Prime Transaction, considera la randul sau ca societatile aleg sa avanseze la cota BVB pentru o vizibilitate mai buna.

„Cred ca este un lucru bun faptul ca actionarii vor sa beneficieze de avantajele Bursei. Cu cativa ani in urma, unii directori nici nu stiau ca societatea lor este pe Rasdaq. Inseamna ca managerii chiar vor sa-si faca cunoscuta compania”, apreciaza Brendea.

Si Dragos Zogorean, director administrare active in cadrul SSIF Ventrust, este de parere ca transferul la BVB aduce un plus de imagine pentru companii, categoria a doua a Bursei fiind mult mai vizibila decat Rasdaq.

Finantare facila de la cota BVB

Paul Brendea de la Prime Transaction apreciaza ca societatile pot obtine finantare mai usor de pe BVB decat de pe Rasdaq. „Este posibil sa existe fonduri de investitii care sa aiba restrictii la investirea unor sume pe Rasdaq”, atrage atentia Brendea.

„Actionarii au vrut sa faca un pas inainte, pentru un spor de vizibilitate. Astfel, au accces la finantari mai usor. Si pentru fondurile de invesitii sunt mai vizibile. Au intrat in grupa societatilor mai transparente de pe Bursa”, adauga analistul Prime Transaction.

Pe de alta parte, Dragos Zogorean de la Ventrust considera ca acele companii care prefera sa treaca de la categoriile inferioare la cota a doua a BVB sunt, in general, companii cu situatii financiare bune.

El mentioneaza ca transferul la cota Bursei prezinta avantaje si pentru investitori. „Acest transfer aduce mai multa transparenta asupra companiilor, care fac raportari mai dese, dupa un calendar stabilit”, a precizat Zogorean.

Transferul la cota BVB genereaza, in opinia lui Paul Brendea, un plus in negocierile cu partenerii. „In al doilea rand este avantajul in negocierile cu partenerii, o companie listata la BVB fiind, de regula, preferata uneia nelistata, prin prisma faptului ca este mai transparenta”, explica Brendea.

Cota BVB, o buna cale de exit

Analistul Prime Transaction sustine ca, in al treilea rand, BVB ofera o buna cale de exit. „Bursa da o valoare societatii respective. Pentru un actionar care doreste sa-si vanda participatia, bursa e un bun evaluator, o buna cale de exit”, a precizat Paul Brendea.

Si Zogorean considera ca actionarii companiilor ar putea prefera sa treaca la cota BVB in ideea unui eventual exit. „La Romcarbon Buzau sunt mai multe fonduri de investitii in actionariat, la Ves Sighisoara si Uztel salariatii sunt cei care detin pachete majoritare”, a mentionat directorul de administrare active al Ventrust.

Totusi, Paul Brendea de la Prime Transaction arata ca exista un posibil dezavantaj in trecerea la cota BVB, dat de o frecventa mai mare a raportarilor. „Acesta insa este foarte mic in raport cu avantajele”, spune Brendea.

Analistul Prime Transaction a evidentiat si o diferenta operationala, pe partea de tranzactionare, rezultata in urma transferului. „Daca pe Rasdaq, majoritatea companiilor au ca interval de variatie de pret plus sau minus 25%, pe BVB intervalul este de maximum plus sau minus 15%”.

Ioan Ciotlos, directorul general de la Ves Sighisoara, una dintre companiile care au avansat la cota BVB de la inceputul anului, vede atat un avantaj cat si un dezavantaj in plusul de imagine obtinut in urma acestei operatiuni.

„Acum suntem mai mult sub lupa investitorilor. Trebuie sa fim mult mai expliciti in tot ceea ce facem, sa dam socoteala pentru mai multe lucruri”, a explicat Ciotlos.

Ileana Banucu, director general Romcarbon Buzau, a spus pentru DailyBusiness ca vede in trecerea companiei la cota BVB doar avantaje. „Pana in prezent nu am intampinat niciun dezavantaj si credem ca nici n-o sa avem vreunul pe viitor”, a mentionat Banucu.

Oficialul companiei buzoiene a plasat in randul avantejolor avansarii la cota BVB facilitatea obtinerii de finantari pentru proiectele companiei, prin eventuale majorari de capital.

Si directorul general de la Ves Sighisoara a mentionat majorarea de capital ca o posibila sursa de finantare a activitatilor companiei.

O evolutie interesanta au avut-o actiunile Uztel, care de la intrarea la cota BVB s-au situat in mai multe sedinte in top 5 cresteri dupa pret.

Brokerii apreciaza insa ca aceste cresteri nu sunt sustenabile, in conditiile in care s-au realizat pe rulaje mici, si ca pretul actiunilor poate scadea la fel de usor.