Bursa de Valori Bucuresti estimeaza ca, in urmatorii trei ani, valoarea tranzactiilor va ajunge la 80-100 milioane de euro zilnic, de patru ori mai mare decat in prezent, a declarat Stoica.
„Vizam o dezvoltare sustinuta a bursei, pe fondul cresterii numarului investitorilor, a companiilor listate si a valorii capitalului pus in joc pe bursa. O medie zilnica de 80-100 milioane de euro, in urmatorii trei ani, nu o sa mai mire pe nimeni, in conditiile in care capitalizarea bursiera, estimam ca va ajunge la 100 miliarde de euro”, a declarat presedintele BVB.
In prezent, valoarea medie a tranzactiilor la BVB nu depaseste 20 milioane de euro.
Capitalul extern, principalul vizat
Strategia de extindere a BVB pana in 2010 urmareste, in principal, atragerea capitalului strain si listarea marilor companii prezente in Romania.
„Vizam, in principal, companiile internationale care au dezvoltat afaceri de success in Romania dar si jucatorii din pietele externe de capital”, a declarat, pentru DailyBusiness, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
El a adaugat ca, in urmatorii trei ani, mizeaza pe listarea la bursa a principalelor companii de stat si private din Romania, care vor aduce o crestere a volumului de tranzactii si a capitalizarii bursiere.
Strategia BVB vizeaza, pe de alta parte, consolidarea Grupului Financiar al BVB, din care fac parte Depozitarul Central, Fondul de Compensare a Investitorilor, Institutu de Guvernanta Corporativa, Casa de Compensare Bucuresti si Casa Romana de Compensare.
„Aceste institutii vor coordona si dezvolta principalele instrumente bursiere, vor determina atragerea unor noi emitenti si vor dezvolta masuri menite a creste transparenta tranzactiilor si a permite investitorilor sa aiba o imagine de ansamblu cat mai clara cu privire la capitalul tranzactionat, evolutiile actiunilor”, a mai spus Stoica.
Bursa de Valori isi propune diversificarea tipurilor de instrumente financiare tranzactionate: derivate, certificate de alocare, titluri de stat , produse financiare structurate. De asemenea, extinderea gamei de operatiuni prin vanzarea in lipsa si imprumutul in actiuni dar si cresterea numarului de investitori vor aduce un plus substantial lichiditatii.
Bursa de Valori Bucuresti si-a propus sa dezvolte colaborarile si cu pietele externe prin cross-membership si cross-listing. Prima dintre ele ofera companiilor de brokeraj posibilitatea de a face tranzactii pe burse straine, iar a doua reprezinta tranzactionarea actiunilor unor companii de mai multe piete.
Stoica: Reforma BVB, absolut necesara
Septimiu Stoica, presedintele BVB, a declarat ca in urma modernizarii si dezvoltarii afacerilor bursei, investitorii vor beneficia de facilitatile necesare pentru a investi in piata de capital. O piata care, cel putin in luna septembrie, a inregistrat un record neagativ privind lichiditatea.
Valoarea de tranzactionare, in luna septembrie, a fost de 216,5 milioane de euro, in scadere cu 43% fata de luna august, pe o lichiditate medie de doar 11 milioane de euro.
Principalii indici de la BVB si-au redus, de asemenea, drastic, aprecierile din vara acestui an, pe fondul reducerii capitalului tranzactionat. Indicele BET a pierdut 6,1%, BET C a scazut cu 5,8%, iar BET-FI a inregistrat o scadere de 7,8%.
Scaderea principalilor indici, in septembrie, a activitatii bursiere in general, a fost pusa de Septimiu Stoica pe seama crizei de pe pietele externe de capital, generata de problemele din piata americana a creditelor.
„Impactul a fost unul global, iar toate bursele au avut de suferit. Din pacate, in cazul BVB, aceasta criza a venit pe fondul unor anunturi negative de la INS privind cresterea economica, in principal in ceea ce priveste deficiul comercial, anunturi care au influentat negativ perceptia investitorilor cu privire la economia romaneasca”, a explicat Stoica.