- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BVB lanseaza derivatele pe valute si pe actiunile SIF, SNP, TEL si TLV

12 Nov, 11:19 • Redactia DailyBusiness
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se pregateste pentru lansarea contractelor derivate (futures) pentru euro si dolar, dar si pentru actiunile SIF-urilor, Bancii Transilvania (TLV), Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL).
BVB lanseaza derivatele pe valute si pe actiunile SIF, SNP, TEL si TLV

Conducerea BVB a anuntat duminica, printr-un comunicat, ca a trimis deja documentatia necesara catre Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) si ca asteapta avizul acestei institutii.

„Urmare a deciziei Consiliului Bursei, au fost transmise CNVM specificatiile contractelor la termen (futures), avand ca activ suport dolarul american (USD), moneda unica europeana – euro (EUR) si actiunile urmatorilor SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4), SIF Oltenia (SIF5), Banca Transilvania (TLV), Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL)”, se arata in comunicatul Bursei.

In vederea completarii codului BVB, au fost transmise spre aprobare catre CNVM si reglementarile pentru ajustarea contractelor futures, ca urmare a evenimentelor corporative (exemplu: majorari de capital cu incorporare de rezerve si distribuire de actiuni gratuite sau subscrieri la valori sub pretul din piata al actiunilor). Aceste prevederi se aplica in functie de impactul potential asupra pretului in piata sau a valorii notionale a unui contract futures.

Decizia de ajustare este luata cand se anticipeaza un efect al evenimentului corporativ asupra cotatiilor actiunilor ce reprezinta activul suport al contractului respectiv, se precizeaza in comunicatul BVB.

La Bursa au fost lansate pana in prezent contracte derivate pe doi dintre indicii sai, BET (BET Index Futures) si BET-FI (BETFX Index Futures), fara insa ca acestea sa se bucure de succesul scontat, nivelul scazut al tranzactiilor si chiar, in unele zile, absenta acestora, determinand conducerea BVB sa extinda operatiunile pe piata futures cu noi instrumente.

Tranzactiile futures, scutite de comisioane in ianuarie-martie

Tranzactiile cu contractele la termen (futures) vor fi scutite de comisioane in primul trimestru din 2008, au decis recent actionarii BVB. Masura a fost luata pentru a impulsiona tranzactiile pe acest nou instrument derivat.

Potrivit tarifelor de tranzactionare pe piata instrumentelor derivate, adoptate de actionarii BVB, accesul la tranzactionare este de 200.000 lei si se plateste anticipat. Totodata, actionarii au decis modificarea claselor de valoare nominala, pentru contractele la termen, de la trei la patru.

Astfel, prima clasa cuprinde contracte cu o valoare nominala de referinta mai mica de 3.000 lei. A doua clasa cuprinde contractele cu valoare cuprinsa intre 3.000 si 8.000 lei, iar in clasa a treia intra contractele cu valoare cuprinsa intre 8.000 lei si 15.000 lei. Contractele la termen cu valoare nominala mai mare de 15.000 lei vor forma clasa a patra.

Actionarii BVB au mai decis ca tranzactiile de cumparare sa fie scutite, in luna decembrie, de plata comisionului de tranzactionare pentru piata la vedere, unde se tranzactioneaza actiuni, obligatiuni si drepturi. In prezent, pe piata regular, comisioanele sunt de 0,06% din valoarea de achizitie pentru actiuni si de 0,027% din valoarea tranzactiilor pentru bonduri.

Totodata, actionarii BVB au decis ca in acest an nu se vor percepe tarife de procesare si admitere la tranzactionare pentru drepturi si titluri de stat.

Actionarii Bursei au aprobat si decizia adoptata de Consiliul Bursei in luna iunie, de limitare a comisionului de tranzactionare pentru titlurile de stat la 0,001% din valoarea tranzactiei cu titlurile de stat la vanzare/cumparare.

Contractul futures este o obligatie asumata intr-o piata organizata, de a cumpara si vinde un anumit activ (monetar, financiar, marfa), la o anumita data in viitor, la pretul stabilit in momentul incheierii tranzactiei. Tranzactiile futures se pot realiza nu numai in scopuri speculative, ci si pentru protejarea unor portofolii de actiuni deja achizitionate.