- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BVB: Se poate si mai rau?

06 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Bursa de la Bucuresti are potential, dar investitiile raman riscante pe termen mediu, pe fondul crizei mondiale si problemelor economice interne, determinate de escaladarea cheltuielilor cu caracter electoral, estimeaza expertii romani si straini.
BVB: Se poate si mai rau?

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat, in primele 9 luni ale anului, scaderi istorice, pe fondul accentuarii crizei economice mondiale si reticentei de care au dat dovada investitorii, retrasi in active mai sigure, in genul metalelor pretioase si titlurilor de stat.

Potrivit expertilor firmei britanice de investitii Bespoke Investment Group, principalul indice al Bursei, BET, a coborat in acest an cu aproape 56%. Din acest punct de vedere, BVB se afla pe locul 3 in lume la capitolul scaderi, dupa cele din Ucraina si China, care au pierdut 68%, respectiv 56,4%.

La nivelul trimestrului 3, indicele BET a marcat o depreciere de 37,2%, cea de-a patra scadere din lume.

Piata de capital a reusit astfel contraperformanta, unica in lume, de a pierde tot castigul inregistrat in perioada 2004-2007, cand bursa s-a apreciat cu circa 45%.

In aceste conditii, specialistii estimeaza ca piata de capital autohtona ramane riscanta, in ciuda unui posibil reviriment la nivelul pietelor internationale, datorat aprobarii planului de salvare a sectorului financiar din Statele Unite.

Analistii Raiffeisen Centrobank au estimat, intr-o analiza data publicitatii zilele trecute, ca investitorii trebuie sa ia in considerare riscuri considerabile.

„Indicele BET ar putea gasi un prag suport la 4.320 de puncte. O revenire de la acest nivel spre 5.500 de puncte este posibila, dar indicele ar putea la fel de bine sa-si continue deprecierea spre pragul de 3.120 de puncte, nivel cu aproximativ 30% sub cel din acest moment”, se precizeaza in analiza Raiffeisen.

Analistii Raiffeisen considera ca singurul factor care ar putea influenta piata ar fi datele financiare din acest sfarsit de an, dar ca exista un risc ca asteptarile mari ale companiilor sa nu se confirme.

Analistii de la Erste Bank considera ca dincolo de rezultatele fundamentale, piata de capital de la Bucuresti se ghideaza exclusiv dupa evolutiile pietelor internationale.

Specialistii bancii austriece constata ca, in mod paradoxal, avansul economic mai mare este perceput ca un fel de sinonim al riscului, mai ales daca este finantat prin credit. In concluzie, desi recomanda mentinerea portofoliilor pe companiile solide, si desi piata romaneasca de capital ramane una in general destul de atractiva, titlurile listate la BVB nu isi vor gasi cumparatori, cel mai probabil, in actualele conditii de piata.

[quote=Mihai Chisu, broker IFB Finwest]Avem un numar mic de companii listate, instrumentele aflate la indemana investitorilor sunt putine si slabe calitativ. BVB ramane printre ultimele optiuni investitionale[/quote]
Analistii de la Raiffeisen considera ca din oferta romaneasca de pe piata de capital, cel mai bine din sectorul financiar sta BRD, cu active solide si credite calitativ superioare, iar un potential de crestere il prezinta titlurile din sectorul hidrocarburilor, pe fondul rezultatelor pozitive asteptate in acest sfarsit de an.

Criza internationala si sentimentele investitorilor

Dincolo de datele economice, majoritatea pozitive, bursa de la Bucuresti isi coreleaza evolutia cu evenimentele externe, spun brokerii, si asta in conditiile in care investitorii actioneaza mai mult dupa emotii.

„Ce s-a intamplat pe BVB a fost clar influentat de sentiment„, spune brokerul Mihai Chisu. El crede ca in conditiile in care oferta din piata romaneasca este mai slaba calitativ decat in cele externe, decizia de vanzare este pe deplin justificata.

Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest, este de parere ca pornind de la comportamentul investitorilor, este de asteptat ca in ciuda rezultatelor financiare bune anuntate pentru acest sfarsit de an, cotatia titlurilor listate la BVB sa depinda in mare masura de evolutiile externe.

[quote=Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest]Avem nevoie de un eveniment major pozitiv, iar aplicarea planului de salvare a sistemului financiar american ar putea fi debuseul crizei[/quote]
In aceste conditii, analistii Raiffeisen Centrobank recomanda investitorilor sa-si mentina pozitiile pe bursa din Romania, dupa ce piata a simtit din plin impactul asteptarilor negative cu privire la criza din sectorul financiar international.

Cu toate acestea, mai spun acestia, nu este imposibil ca BVB sa raporteze noi minime in acest sfarsit de an.

La randul sau, Mihai Alexa, analist la Broker Cluj, considera ca rezultate concludente, din acest punct de vedere, se vor vedea cu una-doua saptamani inainte de publicarea rezultatelor financiare.

Fondurile de pensii ar putea salva Bursa

Specialistii din piata de capital spun ca in conditiile in care investitorii straini au plecat demult din piata, iar investitorii romani actioneaza in mod evident in functie de conjunctura internationala, singura sansa pentru BVB in a se mentine pe linia de plutire o reprezinta fondurile de pensii, cele care ar putea veni cu capital si strategii investitionale de perspectiva.

„Multe actiuni s-au ieftinit puternic si constituie ocazii foarte bune de plasamente financiare. Fondurile de pensii care investesc astazi inteligent, pe termen lung, vor aduce anii viitori castiguri foarte atractive pentru clientii lor, dupa ce pietele de capital isi vor reveni”, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut.

In prezent, fondurile de pensii investesc mai mult in titluri de stat si depozite bancare, care ofera randamente bune pe moment, dar si in obligatiuni private tranzactionate.

[quote=Emilia Bunea, director general ING Fond de Pensii]Pe termen scurt performantele sunt afectate. Este imposibil sa obtii randamente cu adevarat spectaculoase, in conditiile in care toate pietele scad[/quote]
Emilia Bunea, directorul general al ING Fond de Pensii, considera ca „trebuie sa privim perioadele de corectie pe pietele financiare nu numai prin prisma volatilitatii ridicate, ci si ca oportunitate de a achizitiona instrumente sub sau aproape de valoarea lor fundamentala”.

Conducerea BVB asteapta cu interes intrarea fondurilor de pensii pe piata de capital.

„Intrarea fondurilor de pensii pe piata de capital va conduce la consolidarea cererii, la cresterea lichiditatii, la reducerea volatilitatii indicilor bursieri si incurajeaza noi listari prin IPO”, a declarat anterior Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Prin definitie, fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung. Asa cum s-a intamplat pe piata bursiera din Ungaria si Polonia, ne asteptam ca pe viitor, amplitudinea variatiilor indicilor bursieri sa fie mai redusa, pe fondul intrarii in piata a fondurilor de pensii”, a mai spus Farmache.

De la infiintare, insa, fondurile de pensii private – atat cele facultative, cat si obligatorii – au investit pe Bursa doar 6,3 milioane de euro, adica doar 5,66% din totalul activelor in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Suma maxima ce putea fi investita pe bursa, potrivit legii, trece de 35% din valoarea activelor, adica peste 38,3 milioane de euro.