- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cat de ferite de criza sunt actiunile Bancii Transilvania?

29 Oct, 00:01 • traian.badulescu
Actiunile Bancii Transilvania (TLV), ferite pentru moment de criza pentru ca absenteaza de la Bursa de o luna si jumatate, ar putea suferi corectii importante in momentul reluarii la tranzactionare, apreciaza analistii pietei de capital.
Cat de ferite de criza sunt actiunile Bancii Transilvania?

Titlurile Banca Transilvania (TLV) continua sa fie suspendate de la tranzactionare dupa o luna si jumatate in vederea consolidarii valorii nominale (crestere de 10 ori – n.r.), timp in care criza financiara internationala a lovit puternic Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care a fost nevoita sa suspende de trei ori sedinta din cauza scaderilor puternice.

Analistii pietei de capital apreciaza ca, desi sunt ferite de criza pe perioada suspendarii, la momentul reluarii la tranzactionare actiunile Banca Transilvania ar putea inregistra corectii semnificative.

Dragos Zogorean, director de investitii la Ventrust Investment, estimeaza ca actiunile Banca Transilvania vor reveni la tranzactionare la mijlocul lunii noiembrie, iar pana in acel moment nu se asteapta la nivelul pietei o modificare semnificativa a sentimentului investitorilor, ceea ce va determina o corectie.

[quote=Dragos Zogorean, director investitii Ventrust Investment]Actiunile Bancii Transilvania au fost protejate de corectiile puternice din ultima luna, dar este cert ca in momentul in care vor reveni la tranzactionare, noua „actiune grea” nu va fi ferita de scaderi.[/quote]
Alexandru Gavrila, seful departamentului de analiza al SSIF Romintrade, considera la randul sau ca „piata va include inca din primele momente de tranzactionare atat consolidarea valorii nominale cat si deprecierile consemnate in ultima perioada”.

De asemenea, trebuie facuta precizarea ca oricat de mult ar mai dura suspendarea de la tranzactionare, cotatiile se vor ajusta in raport cu evolutiile consemnate din momentul suspendarii si pana la cel al revenirii la tranzactionare, a adaugat Gavrila.

Si Paul Brendea, analist Prime Transaction, apreciaza ca „sunt putine sanse (ca actiunile Banca Transilvania – n.r.) sa nu scada pana la nivelul la care ar fi scazut daca erau pe piata”.

Daca nu ar fi fost suspendate de la tranzactionare, cotatia titurilor Banca Transilvania s-ar fi redus aproape la jumatate in ultima luna si jumatate, potrivit analistilor.

„Cel mai bun reper de comparatie pentru titlurile Bancii Transilvania ar fi evolutia titlurilor bancare de pe pietele din regiune. In medie scaderile au fost de peste 50%, scadere care probabil ar fi inregistrat-o si titlurile TLV”, a apreciat Zogorean de la Ventrust Investment.

Gavrila de la SSIF Romintrade este de parere ca, cel mai probabil, evolutia acestor titluri ar fi urmat directia de ansamblu a Bursei de Valori Bucuresti, iar titlurile BRD ar fi reprezentat in majoritatea sesiunilor de tranzactionare un important reper de arbitraj.

Actiunile BRD s-au depreciat cu peste 56% din 12 septembrie pana in prezent, inchizand sedinta de marti la un pret de 6,9 lei/titlu.

Paul Brendea considera ca pentru a aprecia eventuala evolutie a actiunilor Banca Transilvania, ar trebui sa se ia ca reper indicele BET si evolutiile actiunilor Erste Bansk si BRD.

„Despre Banca Transilvania au circulat si zvonuri negative, infirmate de guvernatorul BNR, dar care probabil ar fi avut un impact negativ in piata. Mai e si acel credit pentru cumpararea de actiuni, ca produs oferit de Banca Transilvania si care este garantat si cu actiuni, ceea ce ar fi putut declansa vanzari suplimentare efectuate chiar de catre banca, pentru evitarea insolventei celor care au apelat la acest produs”, a adaugat Brendea.

El preconizeaza ca este foarte posibil ca aceste informatii sa fie incorporate in evolutia actiunilor bancii atunci cand vor fi din nou disponibile la tranzactionare.

„Cotatia lor va creste fata de pretul de referinta de 0,262 lei. Fiindca valoarea nominala creste de 10 ori, in conditii de echivalenta cotatia ar trebui sa fie 2,62 lei. Dar, aplicand o scadere de 48% a indicelui BET din 12 septembrie (ultima zi de tranzactionare pentru TLV) si pana acum, am avea un pret de 1,36 lei pentru Banca Transilvania”, anticipeaza Brendea.

Analistul Prime Transaction mentioneaza ca aceasta reprezinta o ipoteza de la care se poate porni, dar ca piata este unica forta care va determina evolutia cursului Bancii Transilvania in ziua de reluare a tranzactionarii.

Ultimele tranzactii cu actiunile Banca Transilvania s-au realizat vineri, 12 septembrie, acestea inchizand sedinta la un pret de 0,262 lei/actiune, in usoara crestere fata de ziua precedenta.