- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

CNVM paseaza Bursei responsabilitatea in cazul Alumil (2)

12 Jan, 17:16 • Redactia DailyBusiness
CNVM a confirmat existenta unor nereguli in desfasurarea ofertei publice Alumil Rom Industry si a cerut BVB sa formuleze o pozitie oficiala, in termen de 24 de ore, in legatura cu operatiunea de alocare si decontare in cazul ofertei publice.
CNVM paseaza Bursei responsabilitatea in cazul Alumil (2)

Potrivit ordonantei adoptate de Comisie in sedinta din 11 ianuarie, Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in calitate de operator de piata, are obligatia de a adopta masurile necesar pentru realizarea procesului de alocare si derularii tranzactiilor aferente ofertei publice primare de vanzare a actiunilor companiei Alumil Rom Industry.

Potrivit legislatiei in vigoare, toate partile implicate in desfasurarea ofertei sunt obligate sa raspunda solicitarilor BVB, urmand ca instutitia sa comunice reglementatorului pietei pozitia sa oficiala in termen de 24 de ore de la data primirii ordonantei.

Contactat de DailyBusiness, directorul general al BVB, Stere Farmache, nu a dorit sa comenteze continutul ordonantei CNVM, dar a precizat ca BVB va emite o pozitie oficiala in cel mai scurt timp posibil. El nu a dorit sa comenteze nici efectul pe care acest scandal l-ar putea avea asupra imaginii pietei de capital din Romania.

CNVM a publicat o lista cu societatile de brokeraj care au introdus ordine de cumparare fara a respecta prevederile prospectului cu privire la plata integrala a contravalorii titlurilor in momentul subscrierii.

Lista cuprinde 16 societati de brokeraj, printre care se numara unele din cele mai mari de pe piata: Valmob Intermedia, ING Securities, Raiffeisen Capital&Investment, Equity Invest, EFG Eurobank Securities, Super Gold Invest, Eldainvest, Confindent Invest, Rombell Securities, Eastern Securities, Vanguard, Prime Transaction, BRD Securities, Intercapital Invest, HTI Valori Mobiliare si Broker Cluj.

Membrii Comisiei considera ca responsabilitatea privind desfasurarea opreatiunilor in cadrul sectiunii de piete de oferte si operatiuni speciale a BVB, (alocarea, tranzactionarea si post-tranzactionarea), revine exclusiv Bursei de Valori Bucuresti.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a suspendat, la 20 decembrie, decontarile in oferta publica de la Alumil pe o perioada de doua saptamani, dupa sesizarile primite din partea unor investitori privind existenta unor nereguli la subscrierea actiunilor. Investitorii au suspectat faptul ca o parte dintre brokerii de la bursa au plasat ordine de subscriere pentriu clienti desi acestia nu aveau in cont toti banii necesari.

Oferta publica primara de vanzare a actiunilor Alumil Rom Industry, in valoare totala de 28,75 mil. lei (8,45 mil. euro), s-a derulat in perioada 8-18 decembrie la Bursa de Valori Bucuresti. Investitorii au subscris de 16,46 ori mai multe actiuni emise de compania Alumil Rom Industry, iar valoarea totala a subscrierilor a fost de peste 473 mil. lei (peste 138 mil. euro).

ACTUALIZARE: BVB spune ca termenul cerut de CNVM e prea scurt, brokerii contesta lista CNVM

Intervalul de timp de 24 de ore impus de CNVM Bursei de Valori pentru luarea unei pozitii oficiale cu privire la oferta Alumil este prea mic, potrivit presedintelui BVB, Septimiu Stoica.

„Conducerea Bursei urmeaza sa se intalneasca si sa studieze ordonanta emisa de Comisie (CNVM), fiind o problema executiva”, a mai precizat Stoica, citat de NewsIn.

O parte din sefii societatilor de brokeraj care sunt acuzate de catre CNVM ca nu au respectat prospectul de oferta publica initiala a companiei Alumil Rom Industry, contesta prezenta companiilor lor pe lista publicata, vineri, de arbitrul pietei.

„Eu consider ca am fost pusi pe lista incorect”, a declarat Adrian Manaila, presedintele Eldainvest, citat de NewsIn. Potrivit lui Manaila, suma cu care este trecut ca fiind neacoperita este de 450 lei.

„Este adevarat ca am susbcris actiuni Alumil cu bani aflati in decontare. Am fost chemat la CNVM si am demostrat ca unul dintre clientii mei vanduse actiuni inainte de a se efectua subscrierea, ca atare, banii obtinuti prin acea vanzare, chiar daca decontarea se face in terme de trei zile de la incheierea tranzactiei, sunt ca si sum ar fi in cont”, a explicat Manaila.

Presedintele Eldainvest a mai spus ca va contesta eventualele sanctiuni impuse.

„Noi consideram ca am fost adaugati pe lista pe nedrept”, a declarat Mirela Ionescu, CEO la Raiffeisen Capital&Investmens, care nu a dorit sa faca alte comentarii.

„Am procesat 246 de ordine de cumparar, iar in timpul cercetarilor CNVM a cerut explicatii pentru 4% dintre acestea, pentru care, eu consider ca am adus justificari. Deocamdata asteptam finalizarea acestei chestiuni”, a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Cel mai vehement a fost protestul presedintelui casei de brokeraj Broker din Cluj.

„Potrivit anexelor noi figuram cu o suma de 52 lei. Dar cat de corecta este modalitatea pe care CNVM a folosit-o pentru intocmirea acestor anexe? De ce nu a publicat cat din sume a fost achitat ci doar sumele care trebuiesc platite?”, a spus Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.

CNVM a transmis anexele justificatoare doar firmelor de brokeraj, Bursei si Depozitarului Central.