- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum s-au comportat SIF-urile in 2006

23 Jan, 17:29 • Redactia DailyBusiness
Profiturile SIF au crescut anul trecut cu 36%, iar activele acestora s-au majorat cu 52%, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Cum s-au comportat SIF-urile in 2006

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat anul trecut profituri totale in valoare de 340,7 mil. lei (96,8 mil. euro), in crestere cu 36% fata de profiturile raportate in 2005.

Cea mai mare crestere a inregistrat-o SIF Banat-Crisana, care si-a majorat profitul cu 65,4%, pana la 83,1 mil. lei (23,6 mil. euro), sau 0,1515 lei/actiune. Cel mai mare profit net l-a SIF Oltenia, cu 85,6 mil. lei (24,3 mil. euro), in crestere cu 48,2% comparativ cu 2005. Profitul pe actiune in cazul SIF Oltenia este de 0,1476 lei/actiune.

O crestere de aproape 48% a inregistrat si profitul SIF Transilvania, care s-a ridicat la 55,4 mil. lei (15,7 mil. euro), in timp ce profitul SIF Muntenia a avansat cu 33,8%, pana la 75,8 mil. lei (21,5 mil. euro). Profitul pe actiune al SIF Transilvania a fost de 0,1014 lei/actiune, iar cel al SIF Muntenia, de 0,0940 lei/actiune.

Singurul dintre SIF-uri care a raportat un profit mai mic decat in 2005 este SIF Moldova, cu un castig de 40,7 mil. lei (11,5 mil. euro), in scadere cu 18,4%. SIF Moldova are un profit unitar de 0,0785 lei/actiune.

Anul trecut, SIF-urile au distribuit dividende din profitul net pe 2005, a caror valoare a fost cuprinsa intre 0,05 si 0,067 lei/actiune. Doua dintre SIF-uri, Banat-Crisana si Transilvania, au propus actionarilor distribuirea de actiuni gratuite in locul dividendelor, insa initiativa a cazut din cauza neintrunirii cvorumului necesar in cadrul AGA.

Cele doua SIF-uri ar putea incerca din nou majorarea capitalului social prin incorporarea profitului net si distribuirea de actiuni gratuite, iar exemplul lor ar putea fi urmat si de celelalte SIF-uri. Pana in acest moment, conducatorii SIF nu au facut declaratii cu privire la modul in care va fi distribuit profitul din 2006.

„Este inca devreme sa spunem ce vom face cu profitul. Vom putea comunica o decizie in acest sens abia peste o saptamana sau doua, dupa ce ne vom consulta si cu conducerea celorlalte SIF-uri”, a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, care administreaza activele SIF Muntenia.

Dividendele distribuite de SIF-uri in ultimii ani au adus randamente mici investitorilor, din cauza cresterilor puternice ale actiunilor. Anul trecut, randamentele oferite de dividendele SIF-urilor au fost de circa 2-3%.

Distribuirea de actiuni gratuite ar fi o solutie mult mai atractiva pentru actionarii SIF, deoarece ar contribui la cresterea volumului de aciuni SIF disponibile pe piata. In plus, prin incorporarea profitului in capitalul social, SIF-urile ar avea la dispozitie sume importante pentru noi investitii.

Activele SIF-urilor au crescut mai repede decat capitalizarea

Valoarea totala a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut anul trecut cu 52%, pana la 7,746 mld. lei (2,29 mld. euro), in timp ce capitalizarea bursiera a acestora s-a majorat cu circa 32,4%, pana la 8,6 mld. lei (2,56 mld. euro).

Valoarea activelor din portofoliile SIF este un indicator mai urmarit de catre investitori decat profiturile raportate de acestea, in conditiile in care SIF-urile se comporta mai mult ca fonduri de investitii inchise, iar plusul de valoare pentru actionari e dat mai mult de cresterea activelor.

Cea mai mare crestere de activ a inregistrat-o anul trecut SIF Moldova, cu un avans de 58%. Activele SIF Banat-Crisana au crescut cu 54,6%, iar cele ale SIF Oltenia cu 53,7%. In cazul SIF Transilvania si SIF Muntenia, cresterile de activ s-au situat in jurul a 49%.

SIF-urile detineau la sfaristul anului trecut plasamente in actiuni cotate in valoare de peste 6 mld. lei (1,76 mld. euro), reprezentand peste 7% din capitalizarea totala a Bursei de Valori si Rasdaq.

Potentialul de crestere al SIF-urilor se regaseste insa in detinerile de actiuni necotate, evaluate la sfarsitul anului trecut la circa 1,5 mld. lei (0,44 mld. euro) si care includ participatiile detinute de SIF-uri la BCR. SIF-urile detin circa 30% din titlurile celei mai mari banci din Romania, participatii evaluate la peste 2 mld. euro.

Actiunile SIF au avut o evolutie agitata pe Bursa, in ultimele sedinte de tranzactionare, din cauza zvonurilor privind initiativa legislativa de majorare a pragului maxim de detinere de la 1% la 5%. Indicele BET-FI a incheiat sedinta de marti cu o scadere de 0,2%, dupa o crestere de aproape 4% in sedinta de luni.

Situatia SIF-urilor la sfarsitul lui 2006