- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Dupa intrarea Morgan Stanley in Romania, urmeaza 70 de companii straine de investitii

06 Sep, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Intrarea in actionariatul BVB a bancii de investitii americane Morgan Stanley este doar un prim semnal ca piata romaneasca de capital devine tot mai atractiva, un numar de 70 de companii straine de investitii fiind pregatite sa intre in ringul bursier autohton, a declarat, pentru DailyBusiness, Septimiu Stoica, vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Dupa intrarea Morgan Stanley in Romania, urmeaza 70 de companii straine de investitii

Piata romaneasca de capital va cunoaste o puternica infuzie de capital strain in 2008, estimeaza principalii jucatori din piata bursiera. Implicarea bancii de investitii Morgan Stanley, cea de-a doua institutie financiara ca marime din lume, este vazuta ca un semnal ca BVB, si in general piata de capital, sunt pregatite sa treaca la nivelul urmator.

„Sunt peste 70 companii de investitii internationale, in special din Uniunea Europeana, care vor sa intre pe piata romaneasca de capital si care au solicitat avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM)”, a precizat Stoica. „Estimez ca anul viitor va insemna pentru BVB trecerea la un alt nivel, in care lichiditatea din piata, numarul tranzactiilor si mai ales jucatorii din piata vor fi de un nivel superior”, considera Stoica.

„Ma astept ca si alte firme straine sa urmeze exemplul bancii de investitii Morgan Stanley si sa vina in piata, in aceasta toamna, sau anul viitor”, declara, pentru DailyBusiness, Stere Farmache, presedintele BVB.

Firmele straine au asteptat sa vada cum evolueaza piata

CNVM a autorizat pana acum circa 100 case de brokeraj straine sa activeze pe piata de capital, insa doar cehii de la Wood&Company Financial Services AS au inceput sa efectueze tranzactii.

Pe lista firmelor autorizate se afla zeci de firme importante pe plan international, printre ele fiind JP Morgan, Lehman Brothers, Citigroup sau Bear Stearns, cele mai multe companii autorizate fiind din Marea Britanie.

Presedintele societatii de investitii financiare Mobinvest SA, Gavril Avram, considera ca firmele nu au intervenit inca in piata, asteptand ca bursa sa se consolideze.

„Si-au luat autorizatia, dar au preferat sa astepte momentul consolidarii Bursei. Sunt firme uriase, care prefera sa castige putin din tranzactii pe piete serioase, decat sa se arunce in speculatii in piete neconsolidate, in care castigurile sunt, intr-adevar mari, dar cu riscuri similare „, a declarat, pentru DailyBusiness, Gavril Avram.

In prezent, pe piata romanesca de capital activeaza 72 case de brokeraj autohtone si firma ceha Wood Company.

Morgan Stanley, „gura de oxigen” pentru Bursa

Anuntul intrarii in piata a bancii de investitii americane vine ca o „gura de oxigen” pentru bursa de valori, confruntata, in ultima perioada, cu o acuta criza de lichiditate si o scadere a interesului investitorilor.

Brokerii spun ca lipsa tranzactiilor este data de perioada de concedii, insa exista multi analisti care afirma ca scaderea volumelor tranzactionate pe bursa are legatura cu situatia economica nu tocmai buna in care se afla Romania, reliefata de ultimele date prezentate de Institutul National de Statistica (INS).

„Intrarea bancii americane este un semnal, fara indoiala pozitiv”, declara, pentru DailyBusiness, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. „Intr-o perioada destul de slaba, ca nivel de tranzactii, o astfel de stire nu poate decat sa starneasca interesul investitorilor si, posibil, sa ii atraga si pe altii”, considera Paul.

De altfel, odata cu anuntul achizitiei celor 200 de actiuni la HTI, si in absenta unei pozitii oficiale a Morgan Stanley, speculatiile in jurul intrarii in piata a bancii americane, nu au intarziat sa apara.

Comisarul CNVM Mihai Chetreanu a declarat ca banca va putea oricand sa deruleze operatiuni pe piata autohtona de capital, afirmand ca Morgan Stanley Londra a primit avizul CNVM inca din luna februarie.

Pe de alta parte, Petru Prunea, membru in Consiliul de Administratie al BVB, a declarat, pentru DailyBusiness, ca are informatii ca Morgan Stanley ar putea prelua toata compania romaneasca HTI Valori Mobiliare, fapt confirmat si de Teodor Ancuta, presedinte la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu. Acesta crede ca banca americana se va implica si la bursa din Sibiu.

„Ne dorim sa atragem aceste banci mari, ca si custozi, pe piata derivatelor de la Sibiu, pentru ca tot mai multi clienti de-ai nostrii institutionali doresc sa tranzactioneze pe bursa din acest oras, dar compensarea de contracte sa o faca numai prin banci custode”, a mai spus Ancuta.

Daniel Tepes, patronul de la HTI Valori Mobiliare, detine peste 17% din capitalul Bursei de la Sibiu, prin firmele pe care le controleaza, explica presedintele BMFMS.

Daca Morgan Stanley va deveni actionar la bursa de la Sibiu, acest lucru „va avea un impact foarte mare asupra lichiditatii Bursei de la Sibiu. Lichiditatea ar putea sa creasca, chiar sa se dubleze, daca ar aparea asemenea banci custode, pentru ca la Sibiu, investitorii institutionali nu sunt intr-un procent foarte mare, dar bancile custode vor veni si ne vor ajuta sa crestem aceasta lichiditate a pietei”, a mai precizat presedintele BMFMS.

HTI Valori Mobiliare a refuzat sa faca comentarii pe marginea vanzarii catre Morgan Stanley a celor 200 de actiuni.

Sima: Mecanisme prafuite la BVB

Bursa de Valori are mecanisme prafuite si trebuie reformata, declara, luna trecuta, Cristian Sima, fost membru in Consiliul de Administratie al institutiei. „Nu vine nimeni pe Bursa, atata timp cat nu oferi instrumente performante si posibilitati variate de tranzactionare”, a declarat pentru DailyBusiness, la momentul demisiei, Cristian Sima.

Criticile lui Sima, dar si noile realitati din piata, au determinat conducerea Bursei sa ia masuri. Schimbarea modului de calcul si a ponderilor din indicii BVB, introducerea derivatelor din 16 septembrie si preconizata lansare a BET-mini, sunt decizii adoptate in speranta de a aduce mai multi investitori in piata de capital.

„Bursa de Valori Bucuresti a trecut de perioada convulsiilor si acum se afla intr-o perioada de consolidari, in care semnele performantelor economice se vad in profituri si in interesul acordat de investitori”, declara, pentru DailyBusiness, Stere Farmache, presedintele BVB.

„Noua metodologie de calcul al indicilor bursieri, lansarea derivatelor si celelalte masuri pe care le preconizam vor reflecta miscarile preturilor actiunilor, vor da investitorilor o imagine mai clara a evolutiei pietei”, a mai spus Farmache.

El a precizat ca „intrarea in actionariatul BVB a bancii americane Morgan Stanley reprezinta un semnal in plus al drumului bun pe care ne aflam”.

In prezent, BVB are un actionariat compus din 74 case de brokeraj si firme (cu tot cu Morgan Stanley) si 16 persoane fizice.

BVB are un capital de 34.844.300 lei, divizat in 3,448 milioane de actiuni. Institutia se afla in proces de majorare a capitalului pana la 49,439 milioane lei. Majorarea se va face prin emiterea unui numar de 1.431.925 actiuni ordinare si 27.554 actiuni preferentiale. Valoarea nominala este de 10 lei pe actiune.

BVB a obtinut in anul 2006 un profit net de 15,5 milioane lei (4,5 milioane euro), triplu fata de profitul net obtinut in anul anterior de 5,3 milioane lei, si cu 63% peste cifra pe care conducerea Bursei o estimase initial, de 9,5 milioane lei. Cifra de afaceri a BVB a fost de 30,4 milioane lei (8,9 milioane euro) in 2006. La sfarsitul anului 2005, institutia a inregistrat o cifra de afaceri de 13,66 milioane lei.

Veniturile totale ale Bursei de Valori au fost, in 2006, de 33,43 milioane lei, in crestere cu 15% fata de estimarile initiale de 28,9 milioane lei. Veniturile din comisioanele percepute pentru tranzactionarea de actiuni si obligatiuni au fost depasite fata de plan cu suma de 3,519 milioane lei, respectiv cu 16%, ca urmare a depasirii valorii medii zilnice de tranzactionare. La sfarsitul anului 2005, veniturile Bursei de Valori Bucuresti au fost de 14,48 milioane lei.