- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Hidroelectrica, listată la bursă. Când expiră discountul oferit investitorilor. O acțiune costă 112 lei

26 Jun, 12:01 • Stefan Simion
După listarea la bursă a celei mai profitabile companii din România, investitorii au început rapid să cumpere acțiuni la Hidroelectrica. Vineri, 23 iunie, a fost prima zi a Ofertei Publice Inițiale. 
Hidroelectrica, listată la bursă. Când expiră discountul oferit investitorilor. O acțiune costă 112 lei

S-au subscris 28% din tranșa dedicată persoanelor fizice. Peste 8 milioane de acțiuni au rămas disponibile, iar dacă cererea va crește, numărul de acțiuni va putea fi suplimentat.

Suma minimă pentru a intra în piață, pentru a cumpăra acțiuni la Hidroelectrica, este de 5.600 de lei. Mai concret, pentru a subscrie trebuie să o faci pentru minim 50 de acțiuni. Prețul este de 112 lei/acțiune, la care se aplică discountul, dacă o faci până joi, 29 iunie, inclusiv.

Hidroelectrica, listată la bursă. Care este calendarul

Poți subscrie la Hidroelectrica până la data de 4 iulie 2023, urmând ca în următoarea zi să se anunțe prețul final. De precizat că dacă vrei discountul de 3% mai ai 4 zile. De vineri nu mai poți beneficia de acest procent.

Din totalul ofertei, pentru persoanele fizice s-a alocat 15%.

„Procentul pentru retail este 15%, cu posibilitatea de a crește cu încă 5%, dacă interesul din partea retailului va fi unul ridicat”, a declarat recent Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, potrivit Economedia.

Așadar, dacă se suprasubscrie vor mai fi disponibile acțiuni.

Hidroelectrica, oportunitate pentru investitorii la bursă. Ghid investițional pentru români

Hidroelectrica intenționează să distribuie, cu titlu de dividende ordinare, minimum 90% din profitul net anual.

Asta nu înseamnă că vei primi în 2023 pentru 2022, ci în 2024 pentru anul precdent, dacă investiția se va dovedi profitabilă, deci pe plus.

Atenție, nu statul vinde acțiunile, ci Fondul Proprietatea. Oferta cuprinde o ofertă de vânzare a unui număr de până la 78 de milioane de acțiuni de către Fond, adică 17,34%.

Dacă cererea este mare, Fondul va putea vinde tot ceea ce deține la Hidroelectrica, deci aproape 20%. Statul este acționar și la Fondul Proprietatea, nu numai la Hidroelectrica. Mai exact, deține 5,97%. Așadar, va avea de câștigat din listarea companiei.

Hidroelectrica, în cifre

Hidroelectrica este lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România.

Compania administrează 430 de grupuri, dintre care 169 în centrale cu putere instalată <10 MW, 250 in CHE> 10 MW, iar 11 sunt grupuri de pompare.

În 1990 este înființată compania RENEL, succesoare a Ministerului Energiei Electrice. În 1998 se începe reorganizarea sectorului energetic prin crearea (conform HG 365) a unei companii de tip holding, CONEL, cu patru filiale: Termoelectrica, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult