- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

MEC: Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz ar putea veni pe Bursa in 2007

29 Jan, 10:36 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) vrea sa listeze pe Bursa, in 2007, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz, potrivit ministrului economiei, Varujan Vosganian.
MEC: Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz ar putea veni pe Bursa in 2007

„Am dat in studiu ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz sa fie listate. Transgaz urmeaza sa fie listata si ea”, a declarat Vosganian, citat de NewsIn.

Aproximativ 10-15% din actiunile fiecarei companii ar urma sa fie vandute prin bursa.

Vosganian a mai aratat ca sectorul energetic are nevoie de investitii de circa 5 miliarde de euro, iar o parte din acesti bani se pot obtine din vanzarea unor pachete minoritare de actiuni, pe piata de capital.

MEC a listat in august anul trecut transportatorul de energie electrica, Transelectrica. Compania a vandut, prin oferta publica initiala, 10% din actiunile sale si a obtinut 123,14 de milioane de lei (34,88 milioane de euro). Costurile listarii companiei Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti s-au cifrat la 3 milioane euro (10,59 milioane lei), potrivit lui Razvan Purdila, care este directorul pentru cooperare internationala si piata de capital al companiei Transelectrica.

Listarea Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti a fost intermediata un consortiu format din Raiffeisen Capital and Investment, Alfa Bank si BRD Securities. In costurile totale ale listarii, de trei milioane euro (10,59 milioane lei), sunt incluse atat comisionale consortiului care a intermediat listarea cat si comisioanele care trebuie platite catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Actiunile Transelectrica au crescut cu circa 60% din momentul listarii pe Bursa, tranzactionandu-se vineri la un pret de 37,1 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea companiei este de circa 800 de milioane de euro.

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda finantate prin emisiune de obligatiuni

Compania de proiect care va construi reactorele nucleare trei si patru va emite obligatiuni de aproiximativ 1,5 miliarde euro, a declarat, duminica, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, citat de NewsIn.

„Vineri am semnat proiectul de hotarare de guvern privind atragerea de investitii la reactoarele trei si patru. Luni il voi depune la Cancelaria primului ministru si la Secretariatul General al Guvernului. In doua saptamani ar urma sa fie votat de Guvern”, a precizat Vosganian.

Din cele 2,2 miliarde euro necesare constructiei celor doua reactoare, caproximativ 700 milioane euro vor fi acoperite de investitorii cooptati, iar restul de aproximativ 1,5 miliarde euro vor fi obtinuti printr-o emisiune de obligatiuni a companiei de proiect, a explicat ministrul de resort. Potrivit lui Vosganian, 30% din capitalul social al companiei de proiect, circa 700 milioane euro, vor fi impartite intre investitori. In opinia ministrului, toate companiile investitoare vor trebui sa aiba ratinguri foarte bune.

„Constructia reactoarelor trei si patru va incepe cel mai probabil in 2008 pentru ca emisiunea de obligatiuni va dura cel putin sase luni”, a punctat ministrul.

El a explicat ca intrarea in functiune a reactoarelor este programata pentru 2014, an in care productia de energie electrica a Romaniei ar trebui sa fie asigurata in proportie de 28-30% din sursa nucleara. Recuperarea banilor investiti de catre societatile implicate in compania de proiect se va face prin achizitia de energie electrica la costuri de productie.

Unitatea 2 de la Cernavoda va incepe sa produca electricitate la sfarsitul lui aprilie 2006, urmand ca in luna august, cel mai tarziu in septembrie sa functioneze la intreaga capacitate, potrivit oficialului Ministerului Economiei si Comertului.