- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Mecanica Rotes: Urgentam avansarea la cota Bursei de Valori Bucuresti

29 Aug, 00:01 • traian.badulescu
Mihai Brinza, directorul general al Mecanica Rotes, societate listata pe piata Rasdaq, a detaliat pentru DailyBusiness.ro cum a ajuns aceasta principalul actionar al Altur Slatina, companie de 10 ori mai mare, cat si principalele tendinte din domeniul de activitate al companiei.
Mecanica Rotes: Urgentam avansarea la cota Bursei de Valori Bucuresti

DailyBusiness.ro:

Cum a reusit Mecanica Rotes sa devina actionarul principal al unei companii de 10 ori mai mare (Altur Slatina – n.r.)?
Mihai Brinza: Cazul aparte al societatii noastre il reprezinta momentul foarte bine ales si inspiratia unor plasamente foarte bune pe piata de capital, care au dus la obtinerea unei valori la „pretul la zi” al acestor investitii, care a depasit in ultimii doi ani valoarea capitalului social subscris si varsat de catre actionari. Finalizarea fericita a acestor plasamente o reprezinta achizitionarea pe bursa a pachetului de control al unuia dintre emitentii cu traditie ai pietei bursiere, respectiv, Altur Slatina, care este de 10 ori mai mare decat societatea noastra, pe toti indicatorii posibil de analizat.

DB: De ce ati ales sa cumparati actiuni Altur Slatina?
MB: Perspectivele Altur Slatina sunt favorabile si datorita tendintei producatorilor mondiali de autoturisme de a folosi cu precadere piese pe baza de aluminiu aliat, care confera performante deosebite in functionarea autoturismelor. De altfel, peste 80% din productia societatii, de circa 100 milioane lei anual, este destinata exportului si tendintele sunt in crestere.

DB: Ce alte operatiuni ati mai desfasurat pe piata de capital?
MB: Alte tranzactii de succes pe piata de capital au fost cele in care unii emitenti au avut majorare de capital (Banca Transilvania, Banca Carpatica) la care societatea noastra a subscris, sau achizitii directe (Transelectrica, Transgaz).

DB: Intentionati sa avansati la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB)?
MB: Demersurile facute pentru avansarea la cota BVB constau in realizarea unui prospect cu intermedierea unei SSIF. Este in atentia noastra urgentarea acestei actiuni.

DB: Ce planuri aveti pentru acest an si urmatorii doi ani?
MB: Pentru aceasta perioada si pentru cea imediat urmatoare avem in derulare un program de investitii in domeniul modernizarii tehnologice si de dezvoltare a capacitatilor de productie, al completarii dotarilor din laboratoarele si standurile de incercari si verificari. Este de la sine inteles ca prin aceste demersuri dorim sa crestem valorile indicatorilor economici de rentabilitate, sa intarim competitivitatea produselor si serviciilor noastre.

DB: Cum ati caracteriza concurenta din domeniul propriu de activitate, al sudarii si taierii materialelor feroase?
MB: Activam pe o piata in plina expansiune. Concurenti principali (producatori) sunt GCE Romania, Messer Romania, Ductil – Air Liquide Buzau (cu produse marca Fro) si Rometal Targoviste. Dintre acestia, singurul care are sediul de productie in Romania este Rometal Targoviste, iar ceilalti produc in afara Romaniei si in tara doar le comercializeaza.

DB: Cum este ierarhizata aceasta piata?
MB: Fiecare in parte se considera lider de piata, dar o pondere aproximativa ar fi: Mecanica Rotes Targoviste (aprox. 55%), GCE Romania (aprox. 30%) si ceilalti (cu circa 15%). Principalul concurent este si ramane GCE, care in 10-15 ani de evolutie pe piata a urcat de la 5% la peste jumatate din vanzarile Rotes. Messer si Ductil au limitat productia de aparatura de taiere oxi-gaz si au trecut pe productia de masini de debitare cu plasma.

DB: Care sunt principalele tendinte ale pietei pe care activati?
MB: Tendintele pietei sunt diversificate. Tipul de tehnologie care este aplicata de produsele noastre este cea de sudare si taiere cu flacara oxi-gaz. Firmele care taie fier vechi, cele care debiteaza materiale cu dimensiuni mari (peste 100-150 mm) si cele care fac debitari care nu necesita o precizie mare vor consuma in continuare aparatura de taiere oxi-gaz. Firmele care fac debitari de precizie se vor dota cu tehnologii noi – masini cu comanda numerica de debitare cu plasma; debitare cu arc electric; cu ultrasunete; cu jet de apa sau laser. Si la sudura tendinta este de a se renunta la sudura cu flacara deoarece au aparut alte tehnologii de sudare cu precizie si productivitate ridicata (sudura in mediu protector)

DB: Ce va face Mecanica Rotes in acest conditii?
MB: Cu toate aceste provocari, vom incerca sa ramanem in continuare lider de piata in domeniul productiei de aparatura de sudare si taiere cu flacara oxi-gaz si a accesoriilor necesare acestui procedeu.

DB: Cum va veti mentine in pozitia de lider?
MB: Depunem toate eforturile de a ramane lider de piata. Pincipalele atuuri pentru acest lucru sunt o analiza si imbunatatire continua a raporului pret-calitate, diversificarea produselor astfel incat beneficiarul sa gaseasca exact produsul de care are nevoie in acel moment, servicii acordate langa produs si un contact cat mai strans cu clientii.