- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Renaissance despre oferta Petrom: Am adus multi cai la apa, dar nu-i putem forta sa bea

18 Jul, 00:04 • traian.badulescu
Renaissance Capital a prezentat oferta Petrom mai multor investitori, iar unii dintre acestia au plasat deja comenzi ferme. Afla in ce orase este promovata cea mai mare companie a Romaniei si cum primesc investitorii oportunitatea de castig lansata de statul roman.
Renaissance despre oferta Petrom: Am adus multi cai la apa, dar nu-i putem forta sa bea

Renaissance Capital, liderul consortiului care intermediaza cea mai mare
oferta din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a avut discutii cu
30 de investitori in roadshow-ul de
saptamana trecuta. Astfel,  reprezentanti ai Renaissance au mers in prima saptamana de derulare a ofertei Petrom la Londra, Frankfurt si Viena pentru a se intalni cu potentiali cumparatori.

Urmatorul oras pe harta este Geneva, a declarat duminica Angelo Morganti (foto), seful diviziei piete de capital de la Londra a Renaissance.

El a adaugat ca pe harta roadshow-ului este inclus si Bucurestiul.

Focusarea roadshow-ului doar pe Europa are ca scop eficientizarea timpului si atragerea cat mai multor investitori, potrivit lui Morganti.

„Trebuie minimalizat timpul petrecut in avion. Daca pierzi o jumatate de zi in avion, sunt 3 investitori pierduti”, a explicat reprezentantul Renaissance Capital. Morganti a precizat ca pentru a atrage si investitori din afara Europei, cu precadere din Asia si Arabia Saudita, compania va apela la teleconferinte.

Interzis pentru investitorii americani

Investitorii americani nu sunt targetati in aceasta oferta. Unul dintre motive este faptul ca pentru promovarea ofertei in SUA rusii trebuiau sa primeasca anumite aprobari din partea autoritatilor din Statele Unite. Un alt impediment este o clauza din contractul de privatizare a Petrom, din 2004.

„Exista niste restrictii in contract privind investitorii din SUA. Nu avem voie sa trimitem nicio informatie investitorilor americani”, a spus Morganti, fara a oferi insa mai multe detalii.

Echipa de analisti a Renaissance a derulat o campanie intensa de promovare a ofertei in ultimele saptamani, in care s-au intalnit, in total, cu 100 de investitori.

„Echipa de analisti a mers in mai multe orase in ultimele saptamani. Au calatorit fara intrerupere„, a spus Morganti.

El a mentionat ca investitorii sunt prudenti in conditiile actuale de piata si ca pentru a-i atrage, trebuie sa le oferi ceva.

iti poti duce calul la apa, dar nu-l poti forta sa bea. Noi am adus multi cai la apa, le-am spus ca apa este proaspata. Speram ca-si vor potoli setea„, a mentionat Angelo Morganti.

El este de parere ca oferta Petrom plaseaza Romania pe harta investitorilor institutionali, lucru ce va genera beneficii pe termen lung, care se vor resimti si in ofertele viitoare de vanzare a unor pachete de actiuni apartinand statului.

Statul a lansat saptamana trecuta cea mai mare oferta de actiuni din istoria Bursei de Valori Bucuresti. Peste 5,57 miliarde de titluri Petrom sunt scoase la vanzare timp de doua saptamani, pana la 22 iulie.

Actiunile sunt alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si alta de 15% pentru micii investitori. In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare, primand pretul de subscriere si, ulterior, fiind luat in calcul si ordinea in care s-au introdus ordinele.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a avizat un pret maxim de oferta de 0,46 lei pe actiune, mai mare cu 15% decat cotatia pietei. Investitorii pot subscrie minim cate 3.000 de actiuni OMV Petrom.

Daca tot pachetul de actiuni scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro).