- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

SIF-urile, campioane anul trecut la cresteri de profit, pierd teren in 2008

30 Sep, 00:01 • traian.badulescu
SIF Transilvania si SIF Oltenia, pe primele locuri anul trecut la cresteri de profit, au inregistrat scaderi de peste 20% la rezultatul net pe primele 8 luni ale anului, in vreme ce restul societatilor de investitii financiare au avut profituri in crestere. Evolutia variata a fost determinata de strategiile de exit diferite, apreciaza analistii pietei de capital.
SIF-urile, campioane anul trecut la cresteri de profit, pierd teren in 2008

SIF Banat-Crisana a inregistrat un profit net de 85,94 milioane lei (23,6 milioane euro) in primele 8 luni ale anului, in crestere cu 15% fata de aceeasi perioada din 2007.

SIF Moldova a raportat o crestere de 32% a profitului net in perioada ianuarie-august, pana la 74,03 milioane lei (20,3 milioane euro) in vreme ce profitul SIF Muntenia a crescut cu 8,6%, pana la 70,11 milioane lei (19,3 milioane euro).

SIF Transilvania si SIF Oltenia au inregistrat scaderi de 30%, respectiv 20% la nivelul profitului, pana la 73,48 milioane lei (20,2 milioane euro), respectiv 83,38 milioane lei (23 milioane euro).

„In fiecare luna din acest an, SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5) au raportat profituri semnificativ mai mici decat in perioadele corespondente din 2007, spre deosebire de alte SIF-uri care au raportat luna de luna profituri in crestere. Asta vine in principal din diferentele de strategie abordate de SIF-uri”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Paul Brendea, analist financiar SSIF Prime Transaction SA

El a specificat ca la SIF3 si SIF5 este vorba de efectul-de-baza-mare, adica aceste societati au vandut mult pe parcursul anului trecut. „Au vandut pachete mari din companii aflate in portofoliile lor, marcand profituri in crestere. Iar cum anul acesta nu au fost atat de active pe pozitia de vanzatori, nici profiturile nu au fost pe masura”, a adaugat Brendea.

Analistii casei de brokeraj Interdealer Capital Invest apreciaza ca marcarile de profit ale SIF-urilor sunt conjuncturale si depind mult de contextul de ansamblu al pietei de capital.

„Anul trecut, SIF3 si SIF5 au valorificat unele detineri importante in primele 8 luni (Altur SA, Turism Hoteluri restaurante Marea Neagra) ceea ce le-a permis obtinerea unor randamente importante”, au explicat reprezentantii Interdealer Capital Invest cresterile mari de profit la aceste doua societati in 2007.

Dragos Zogorean, director de administrare active al unei case de brokeraj din Targu-Mures, mentioneaza ca profitul SIF-urilor provine in mare parte din vanzarile de pachete de actiuni la societatile din portofoliu, activitate care s-a observat prin diminuarea constanta a numarului de societati din portofoliu, dar si din dividendele incasate in special de la BCR si BRD, care au avut o tendinta crescatoare de la an la an.

„Daca studiem profiturile realizate in primele 8 luni ale anului 2008 observam ca dividendele de la cele doua banci reprezinta intre 40 si 50% din profitul realizat in 2008„, apreciaza Zogorean.

In ceea ce priveste exiturile, „ca si numar absolut se observa continuarea tendintei de scadere a numarului de societati din portofoliu la toate SIF-urile, campioni la acest capitol fiind SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3) la care numarul societatilor a scazut cu 25”, sustine Zogorean.

El subliniaza ca fiind importante si valorile exiturilor, in 2008 SIF Muntenia (SIF4) realizand exiturile cele mai importante prin vanzarea pachetelor la Rafinaria Vega si Atlas Gip si SIF Oltenia (SIF5) prin vanzarea pachetului la Socep Constanta.

„Practic, in ultimii ani, diferentele de profit le-a facut numarul si valoarea exiturilor”, a explicat Zogorean.

SIF Moldova, cea mai mare crestere de profit la 8 luni

Cresterea de profit de 32% inregistrata de SIF Moldova (SIF2) in primele opt luni ale acestui an comparativ cu acelasi interval din 2007 este explicata de analisti in special prin vanzarile unor pachete de actiuni.

„SIF2 a vandut in 2008 pachete de actiuni la peste 28 de societati ( Banca Transilvania, Vinicola Averesti 2000, Donaris Tulcea, Remat Neamt – retragere din societate, Transelectrica Bucuresti, SSIF Broker, Condmag Brasov)”, este explicatia analistilor Interdealer Capital Invest pentru cresterea de profit de la SIF Moldova.

Paul Brendea de la Prime Transaction arata ca SIF Moldova a avut in luna mai o crestere foarte mare a profitului, cel mai probabil din incasarea dividendelor BCR. „Dar si fara aceste dividende, SIF Moldova a inregistrat profituri bune in prima jumatate a acestui an si din investitiile financiare cedate (vanzari de actiuni)”, mai spune Brendea.

De asemenea, SIF Moldova este considerat ca fiind cel mai dinamic SIF in primele 8 luni ale anului, la nivel de tranzactii efectuate de majoritatea analistilor.

Cel mai dinamic SIF din punct de vedere al tranzactiilor efectuate in primele 8 luni este, de departe, SIF Moldova, unde incepand din 2007 au inceput sa apara tot mai multe cumparari/vanzari in fiecare luna, apreciaza Paul Brendea.

Analistii de la Interdealer Capital Invest plaseaza pe primul loc la dinamism tot SIF Moldova, in vreme ce Dragos Zogorean pariaza pe SIF Muntenia (SIF4).

In opinia lui Zogorean, SIF Muntenia (SIF4) este, in momentul de fata, cel mai interesant SIF.

„In 2008 a realizat cateva tranzactii speculative cu titluri Erste Bank prin care a profitat de volatilitatea ridicata a pietei, a achizitionat titluri la Fondul Proprietatea in momentul in care transferurile se puteau face in mod legal si au plasat sume de bani si intr-un fond orientat spre piata forex”, detaliaza Zogorean.

La capatul opus, in ceea ce priveste cel mai putin dinamic SIF, parerile analistilor pietei de capital sunt impartite.

Analistii de la Interdealer Capital Invest sunt de parere ca SIF Banat-Crisana a fost cel mai putin dinamic SIF in primele 8 luni la nivel de tranzactii efectuate.

Paul Brendea de la Prime Transaction apreciaza ca SIF Muntenia domina topul celor mai putin active SIF-uri, cu o politica mai rezervata fata de tranzactiile prin bursa. „In aceeasi categorie se inscrie si SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana, ambele cu o activitate restransa pe bursa”, adauga Brendea.

Dragos Zogorean considera ca „cea mai mare dezamagire” este SIF Oltenia (SIF5).

„Dupa ce in ultimii ani a fost constant votat cel mai bun SIF, plasamentele destul de importante din punct de vedere valoric realizate in ultimul an in titluri BRD, Transelectrica, Prodplast au fost realizate la preturi mult mai ridicate comparativ cu cele inregistrate in momentul de fata in piata”, explica Zogorean.

„Justificarile conducerii SIF5 au fost ca se realizeaza plasamente pe termen lung, insa consider ca in majoritatea cazurilor plasamentele au fost insuficient fundamentate. Acelasi lucru s-a intamplat si la SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), dar sumele au fost mai reduse si la preturi mai joase”, mai spune Zogorean.

Analistii Interdealer Capital Invest arata ca, in conditiile in care activele nete se calculeaza dupa pretul mediu al ultimelor 3 luni pentru actiunile cotate existente in portofoliul SIF-urilor, deprecierile de pe piata de capital au influentat valoarea activului net.

Paul Brendea de la Prime Transaction observa ca „inca din luna iulie au inceput scaderile puternice de active nete comparativ cu perioada similara din 2007. E absolut normal, tinand cont de faptul ca din august 2007 au inceput sa scada pietele”.

Brendea anticipeaza ca si de acum incolo, avand in vedere evolutiile din ultimul trimestru, e de asteptat ca SIF-urile sa raporteze active nete in scadere. „Oricum, scaderea cotatiilor lor este mult mai agresiva, astfel incat se largeste tot mai mult ecartul dintre cotatia bursiera si activul net unitar, adica acel discount. Cel mai mare discount e la SIF Transilvania, de circa 60% fata de activul net”, conchide Brendea.

Valoarea activelor nete ale SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Oltenia a scazut cu 25% in august 2008 fata de august 2007, in vreme ce la SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania s-au inregistrat valori cu 22,7%, respectiv 13% mai mici.

La finele lunii august 2008, SIF Banat-Crisana insuma active nete in valoare de 1,6 miliarde lei (457 milioane euro) , SIF Moldova de 1,4 miliarde lei (400 milioane euro), SIF Transilvania de 2,3 miliarde lei (657 milioane euro), SIF Muntenia de 1,8 miliarde lei (514 milioane euro) si SIF Oltenia de 2,13 miliarde lei (608 milioane euro).