- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Succesul FP le-a dat aripi: Sefii Bursei cheama iar la privatizare marile companii de stat

26 Jan, 00:01 • razvan.codorean
Conducerea Bursei isi exprima din nou dorinta de a se implica in privatizarea companiilor de stat, dupa ce listarea Fondului Proprietatea a fost un succes, cu un rulaj de 50 mil. euro inca din prima zi de tranzactionare.
Succesul FP le-a dat aripi: Sefii Bursei cheama iar la privatizare marile companii de stat

Valentin Ionescu (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca listarea FP a demonstrat ca piata de capital reprezinta platforma care poate sustine privatizarea marilor companii de stat.

„Autoritatile si-au asumat o agenda pentru piata de capital. De-a lungul anilor, de pe vremea presedintilor Iliescu si Constantinescu, guvernele au afirmat ca vor sa scoata la vanzare pe bursa companiile de stat. Din pacate, au fost foarte multe vorbe si prea putine fapte. Succesul listarii FP dovedeste ca e timpul sa se treaca la fapte”, a declarat Ionescu.

„Odata cu listarea FP am lansat vanzarile in lipsa, conturile globale, vom veni si cu alte instrumente”, a afirmat directorul BVB.

Ionescu spune ca, pentru ca BVB sa creasca in ochii investitorilor, sa atraga investitii, este nevoie ca oferta de titluri sa fie tot mai atractiva. Iar rolul statului in acest demers este unul foarte important.

„Speram ca planurile autoritatilor privind listarea pachetelor de la Transgaz, Transelectrica si Petrom sa fie puse in practica in termenii asumati, iar anul viitor sa avem Romgaz-ul si Hidroelectrica pe Bursa. Am dori sa vedem si alte firme de stat in piata”, a mai spus Ionescu.

Guvernul si-a asumat, in vara, un calendar ce vizeaza listarea la Bursa a 9,84% din OMV Petrom si cate 15% din Transgaz si Transelectrica, toate fiind listate in prezent la Bursa.

Planurile autoritatilor vizeaza si vanzarea a 15% din Romgaz prin intermediul unui IPO (oferta publica initiala), evaluat de Ministerul Economiei intre 240 si 380 milioane euro.
[quote=Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti]Listarea FP reprezinta testul de maturitate al Bursei[/quote]
Potrivit estimarilor specialistilor, daca statul va aduce pe Bursa aceste titluri, ar putea obtine peste 580 milioane euro, luand in calcul preturile actuale de pe BVB.

Analistii Wood&Company au evaluat Romgaz la o valoare intre 1,6 si 2,5 miliarde euro. Valoarea acesteia ar putea creste odata cu liberalizarea pretului gazelor naturale din productia interna.

Pentru a ajunge pe Bursa, IPO-ul Romgaz, disputat si de Bursa din Sibiu, va
necesita cel putin sase luni de pregatire, astfel ca listarea ar putea avea loc, cel mai probabil, in a doua parte a anului viitor.

Tot anul viitor si-ar putea face debutul pe Bursa si alte doua companii, Nuclearelectrica si Hidroelectrica, a caror privatizare a fost blocata pe fondul procesului de reorganizare a sistemului energetic.

Grzegorz Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), a declarat marti ca Nuclearelectrica si Hidroelectrica sunt pregatite pentru a fi listate la Bursa.

„Efortul nostru va consta in a convinge Guvernul sa listeze aceste companii, inclusiv Romgaz, pe care zicea ca vrea sa o listeze, dar si Hidroelectrica si Nuclearelectrica, despre care noi credem ca ar trebui sa fie gata sa ni se alature pe Bursa chiar din 2012. Astfel, aceste companii si-ar creste eficienta, incasarile si profiturile, si ar putea obtine capitalurile suplimentare necesare pentru investitii”, a precizat Konieczny.

La vanatoare de emitenti

Valentin Ionescu, seful Bursei, spera ca succesul listarii Fondului Proprietatea sa atraga si marile firme private catre piata de capital.

„Avem multe domenii de activitate care nu sunt prezente in piata. Motivul? Din pacate, cel putin pana acum, Bursa nu a reusit sa transmita mesajul oportun catre mediul de afaceri – acela ca poate reprezenta o sursa de finantare mai buna, mai ieftina, mai transparenta decat finantarea bancara”, a afirmat Ionescu.

„Am demarat o ampla campanie de promovare a Bursei catre sectorul privat. Incercam sa schimbam aceasta perceptie negativa, sa venim cu o oferta atractiva, sa ii facem pe cei reticenti sa inteleaga avantajele pietei de capital”, spune directorul BVB.

El crede ca perspectivele sunt pozitive, mentionand ca din road-show-urile realizate in ultima perioada, a reiesit ca exista multe firme romanesti interesate de o posibila listare, fara insa a prezenta detalii.

Directorul BVB remarca, pe de alta parte, interesul in crestere al investitorilor straini.

„Din discutiile pe care le-am purtat in ultima vreme, am aflat ca tot mai multe firme sunt dispuse sa vina pe Bursa de Valori Bucuresti. Exista deja contacte realizate cu Bank of America – Merrill Lynch, cu japonezii de la Nomura”, a afirmat Ionescu.