- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vosganian: \”Perlele\” energiei se vor privatiza pe bursa

20 Nov, 14:10 • Redactia DailyBusiness
Marile societati din domeniul energiei sunt pregatite sa fie lansate la privatizare prin intermediul pietei de capital, a declarat marti ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Vosganian: \Perlele\ energiei se vor privatiza pe bursa

Dupa ce, la finele lunii noiembrie, va fi lansata oferta publica initiala (IPO-n.r.) a Transgaz, singura din 2007, guvernul promite pentru anul viitor lansarea IPO-urilor pe celelalte societati energetice.

Ministrul Vosganian a declarat ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si unele unitati termoelectrice sunt pregatite de privatizare, iar piata de capital va fi cea mai buna platforma.

„Consider ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi cele mai pregatite pentru listarea la bursa, dar si Romgaz este pregatit de listare, in privinta interesului de piata si a rezultatelor finale. Incercam sa listam pe bursa si unitati termoelectrice, pentru atragerea de investitii, dar si a SNLO. Nu trebuie sa avem nici o ezitare in a lista sectorul energetic la bursa”, a declarat Varujan Vosganian.

Ministrul Economiei si Finantelor a precizat ca, pana la finele anului, va realiza, impreuna cu conducerea AVAS, lista societatilor care vor fi privatizate in 2008.

„Cea mai pregatita este Hidroelectrica, acolo unde speram sa obtinem un pret foarte bun. Cred ca cea mai buna metoda de privatizare va fi lansarea de oferte publice initiale, urmand ca privatizarea sa aiba loc apoi pe piata de capital”, a declarat Vosganian.

„Ma astept sa obtinem preturi foarte bune pentru aceste societati, atata timp cat piata energiei este una in dezvoltare rapida, iar performantele economice ale acestor societati sunt din ce in ce mai bune”, a mai spus Vosganian.

Varujan Vosganian a declarat ca, pe langa aceste societati, statul intentioneaza sa scoata la privatizare, in urmatorii ani, si celelalte unitati din sectorul energetic, acolo unde exista inca probleme. Ministrul economiei si finantelor a identificat printre problemele din sistemul energetic unitati ale Termoelectrica, cum ar fi Doicesti, Borzesti, sau CET Botosani, care au o situatie financiara dificila. Ministrul a precizat ca in privinta acestor centrale trebuie implementat un program amplu, care sa le asigure modernizarea si rentabilizarea.

„In privinta complexurilor energetice, situatia lor financiara este buna, dar sunt necesare investitii masive, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. In acest sens, trebuie sa analizam daca le privatizam sau le listam la bursa”, a spus ministrul Vosganian. El a mai aratat ca se manifesta un mare interes si pentru investitiile in sectorul hidroenergetic, unde in perioada urmatoare vor fi vandute 102 microcentrale si vor fi modernizate unele baraje.

Transgaz va strange 66 mil. euro din listare

Ministrul Economiei si Finantelor a declarat, referindu-se la lansarea IPO-ului Transgaz, ca se asteapta ca oferta publica initiala sa fie suprasubscrisa.

„Exista o asteptare reala in piata pentru aceste titluri. Poate asa se justifica macar in parte si lipsa de lichiditate de pe piata de capital. Toata lumea se asteapta ca Transgaz sa aiba performante similare cu Transelectrica, care, in momentul listarii, a avut o crestere importanta”, a spus Vosganian.

El a precizat ca pretul de 56 de euro pe actiune, platibil in lei la cursul BNR, este unul performant, ce reflecta conditiile economice actuale.

„Am discutat cu specialistii din domeniu si, avand in vedere performanta Transgaz, pretul nu este deloc mic”, a precizat ministrul.

Oferta publica initiala vizeaza 10% din capitalul majorat al transportatorului de gaze, adica un numar de 1.177.384 actiuni si se va derula in perioada 26 noiembrie-7 decembrie.

Titlurile Transgaz, lansate in perioada ofertei publice initiale, vor fi vandute la pretul de 57 euro pe actiune. Subscrierile se vor face in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) valabil pentru data depunerii prospectului final al ofertei la CNVM, de 191,92 de lei.

Oferta publica primara de vanzare a Transgaz este prima oferta de pana acum care va avea atasata drepturile de alocare. Actiunile vor fi insotite de noile instrumente avizate recent de CNVM. Cu ajutorul acestora, investitorii pot sa-si marcheze castigul obtinut din oferta, inainte de inceperea tranzactionarii actiunilor pe Bursa.

Drepturile de alocare se vor tranzactiona la categoria de drepturi a Bursei de Valori. Data estimata de societatea de brokeraj care se ocupa de listarea pe Bursa a Transgaz este 19 decembrie.

„Drepturile de alocare permit scurtarea perioadei intre inchiderea ofertei si tranzactionarii la bursa, de la doua luni la numai sapte zile lucratoare. In cazul Transgaz, de la inchiderea ofertei publice initiale, de pe 7 decembrie, drepturile de alocare ar putea fi tranzactionate pe 19 decembrie”, a afirmat presedintele Raiffeisen Capital Investment, Dana Mirela Ionescu.

Raiffeisen Capital & Investment Bucuresti este compania care intermediaza listarea Transgaz la BVB.