- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cetățenii români vor plăti mai puțin la pensia de stat și mai mult la cea privată, începând din acest an. Motivul pentru care cresc contribuțiile la Pilonul II

18 Jan, 20:00 • Cornel Ghimeșan
Cetățenii români vor plăti din acest an mai mulţi bani la pensia de la Pilonul II, iar la pensia de stat vor ajunge sume mai mici. În cei 15 ani, de când există pilonul 2, peste 130.000 de români au ieșit la pensie și au încasat a doua pensie.
Cetățenii români vor plăti mai puțin la pensia de stat și mai mult la cea privată, începând din acest an. Motivul pentru care cresc contribuțiile la Pilonul II

Cetățenii români vor plăti din acest an mai mulţi bani la pensia de la Pilonul II, iar la pensia de stat vor ajunge sume mai mici. În cei 15 ani, de când există pilonul 2, peste 130.000 de români au ieșit la pensie și au încasat a doua pensie.

Pentru angajat, creşterea contribuţiei din 2024 nu înseamnă că va plăti mai mult, pentru că va scădea contribuția la pilonul 1 – bani care se duc la buget pentru plata pensiilor de stat de acum, în timp ce banii din pilonul 2 se acumulează în conturile celor care contribuie.

Citește și 3 categorii de pensii nu se majorează în 2024. Anunţul oficial făcut de Casa de Pensii

De altfel, contribuțiile totale au crescut constant în ultimii ani. Pilonul 2 a ajuns la un total de 117 miliarde de lei, active nete în administrare, conform Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Un sfert reprezintă însă câștigul, pentru că banii aceștia sunt investiți de administratori pentru a produce câștig. În mare parte, investițiile sunt în instrumente cu un grad scăzut de risc, cum ar fi titlurile de stat.

Cu toate acestea, ne putem aștepta și la scăderi, nu doar la creșteri ale câștigului. Pilonul 2 este în strânsă legătura cu evoluția economiei în general.

Din 2024, contribuția plătită de angajaţi din salariul brut crește cu un procent pentru pensia privată de la pilonul 2, adică de la 3,75% până la 4,75%.

În timp ce contribuțiile pentru pilonul 2 cresc, cele pentru pilonul 1 scad, adică se acumulează mai puțini bani la bugetul public de pensii, în condițiile în care oficialii au anunțat o majorare a pensiilor de stat în plată medie de 40%, din toamnă, potrivit stirileprotv.ro.

Pentru a respecta angajamentele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), autoritățile de la noi au stabilit, printr-o ordonanță apărută în 2022, majorarea nivelului contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii, din 2024, cu un procent, respectiv până la 4,75%.

Potrivit unor precizări ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cota de contribuţie la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul 2) este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice angajate sau pentru care există obligaţia plăţii acestei contribuţii.

Ce a transmis CNPP

În cazul participanţilor la Pilonul II, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, potrivit CNPP, se utilizează un indice de corecţie de 0,81, potrivit Știripesurse.ro.

CNPP subliniază faptul că persoanele fizice care au venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, în baza contractelor de muncă şi lucrează în construcţii, agricultură și industrie alimentară:

– sunt scutite de la plata acestei contribuţii pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv;

– pot opta în scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat;

– pot renunța la opțiunea de mai sus, prin depunerea unei solicitări în scris la angajator.

Citește și Pensii 2024. Ce categorii de vârstnici nu vor avea pensia mărită după recalcularea din luna septembrie

Nerespectarea termenelor asumate prin PNRR generează întârzieri în implementarea acestuia, ceea ce se reflectă, de fapt, asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate României, potrivit avocatnet.ro.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult