- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cireşe la 249 de lei kilogramul. Aprozarul care a scăzut preţul cu 1 leu

15 Mar, 11:10 • Dobran Viorel
Au apărut primele cireşe în pieţe şi supermarketuri, dar preţurile te îmbie mai degrabă să faci o comandă generoasă de aripioare picante la Glovo sau Tazz decât să scoţi portofelul pentru aceste fructe.
Cireşe la 249 de lei kilogramul. Aprozarul care a scăzut preţul cu 1 leu

Un aprozar din Iași care vinde cireșe cu un „preț mic” a devenit viral pe reţelele de socializare după ce a anunţat că a scăzut preţul pe kilogram de la 250 la 249 de lei.

Ca de fiecare dată în extrasezon, prețul cireșelor este de-a dreptul prohibitiv.  Astfel, puțini sunt cei care își permit să cumpere aceste fructe. Comercianții însă nu sunt deloc descurajați și încearcă să-și promoveze produsele prin orice mijloace, iar prețul cireșelor a explodat în piețele din țara noastră. În ciuda faptului că sunt puțini cumpărători care-și permit acest adevărat lux, comercianții nu lasă deloc la preț.

Un aprozar din Iași se laudă cu preţuri „la ofertă” pentru cireșe

În această perioadă a anului, un kilogram de fructe a ajuns să se vândă cu nu mai puțin de 250 de lei. În ciuda faptului că prețul prohibitiv descurajează majoritatea cumpărătorilor, comercianții nu par deloc afectați. Mai mult, unii dintre aceștia consideră că prețul este normal, promovându-și chiar vânzările prin intermediul rețelelor de socializare.

Este și cazul unui aprozar din Iași, care prin intermediul unui video postat pe TikTok îmbie clienții să cumpere cireșe la prețul de „doar” 249 de lei pe kilogram. „Dragilor, ieri ați epuizat stocul de cireșe de la „rulota cu fructe” din Palas Mall, așa că astăzi am refăcut stocul și am adus și în aprozarul nostru cireșe la doar 249 de lei kilogramul. Vă așteptăm!”, se arată în filmarea postată pe TikTok, potrivit bugetul.ro.

Cât costă un kilogram de cireșe la final de ianuarie. Au apărut la tarabe în piețele din București

Comentariile internauților nu s-au lăsat prea mult așteptate. Indignați de modul în care aprozarul respectiv își promovează așa zisa ofertă, mulți au lăsat comentarii extrem de acide.

„La cei 249 de lei bănuiesc că vine cu tot cu copac altfel nu se explică prețul, sincer… / Schimbi lădița aia cu Logan 1,4 mpi din 2005? Nu are AC…ofer diferența / Merg la bancă sa văd daca îmi dă credit pentru „prima cireașă”, sunt câteva dintre comentariile oamenilor.

Cum au ajuns cireșele să coste mai mult decât aurul

Cireşe la preţ de dumping.

În acest an, prețul unui kilogram de cireșe a ajuns să fie mai mare decât cel al unui gram de aur de 18 și 14 k. Mai exact, prețul unui gram de aur de 18k este de 230 de lei, iar gramul de aur de 14k costă 180 de lei. Din cauza prețului uriaș, comercianții au ajuns să vândă cireșele la suta de grame, scrie Romaniatv.net.

Prețul uriaș al cireșelor înainte de începerea sezonului poate fi influențat de câțiva factori care afectează oferta și cererea. Iată câteva motive posibile ale creșterii exagerate a prețului cireșelor:

  • Oferta redusă: Înainte de sezon, producția de cireșe este adesea limitată, deoarece fructele sunt în fază de maturare;
  • Cantitatea disponibilă pe piață poate fi mai mică, iar asta poate duce la creșterea prețurilor;
  • Costurile de producție: Producătorii agricoli pot întâmpina costuri mai ridicate înainte de sezon pentru a pregăti plantațiile și pentru a asigura condiții optime de creștere. Aceste costuri pot fi reflectate în prețul final al cireșelor;
  • Cerere crescută: Consumatorii pot să își dorească cireșe înainte de începerea sezonului de recoltare, iar cererea crescută poate conduce la o creștere a prețurilor. Mulți oameni sunt dispuși să plătească mai mult pentru fructe proaspete și gustoase înainte de a le găsi în mod obișnuit pe piață;
  • Transport și manipulare: Cireșele aduse din zonele în care sezonul a început mai devreme pot implica anumite costuri suplimentare de transport și manipulare pentru a ajunge pe piața locală. Aceste costuri suplimentare pot contribui la creșterea prețului;
  • Speculații economice: Unii comercianți pot profita de cererea crescută și de oferta redusă pentru a practica speculații economice, ceea ce poate duce la creșterea artificială a prețurilor.

Citeşte şi

Românii pot cumpăra cireșe din piețele din Cluj! Cât costă un kilogram de cireșe aduse din Grecia