- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum îți poți scădea rata la credit cu până la 500 de lei pe lună. Soluții pentru românii împovăraţi de datorii

08 Feb, 10:43 • Andrei Alina
Ratele la credite au devenit o povară greu de suportat pentru mulți români, mai ales după pandemie și după războiul din Ucraina. Viața de zi cu zi s-a scumpit, iar veniturile familiei nu au ținut pasul cu majorările de prețuri. Mulți români abia fac față cheltuielilor de la o lună la alta, iar mulți riscă să ajungă în incapacitate de plată. În aceste condiții, mulți români care au în derulare credite bancare caută soluții pentru a scăpa de rate sau măcar pentru a le reduce. 
Cum îți poți scădea rata la credit cu până la 500 de lei pe lună. Soluții pentru românii împovăraţi de datorii

Volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023 și a depășit 10 miliarde de lei. Și nu vorbim doar de credite noi. O parte dintre ele sunt renegocieri ale unor credite vechi.

Mulți români caută soluții pentru a scădea cheltuielile lunare ale familiei. Iar refinanţarea este una dintre soluţiile prin care românii pot scădea ratele. Prin refinanțarea creditului, băncile pot oferi o dobândă fixă, pe 3 sau 5 ani. Un calcul prezentat de obosevatornews.ro arată că la un credit de 50.000 euro luat pe 30 de ani, un român plătețte în prezent o rată de 1.930 de lei. Dobânda este variabilă, undeva la 8,5%. Prin refinanțarea creditului și trecerea la o dobândă fixă de 5,79%, rata s-ar diminua semnificativ. De la 1.930 de lei, ar ajunge să plătească 1.450 de lei, cu 480 de lei mai puţin.

Citește și: Cerea de credite ipotecare, creștere spectaculoasă pe final de 2023. Volumul creditelor în lei, în creștere în ultimele trei luni

După expirarea perioadei în care a beneficat de dobândă fixă, creditul trece la dobânda variabilă iniţială, adică rata se măreşte din nou şi se calculează în funcţie de IRCC.

Indicele ROBOR e pe un trend descrescător şi a ajuns la 6,1%, de la peste 8% cât a fost în a doua parte a lui 2022. Însă mai are mult până ajunge la valoarea de acum 2 ani, adică de 3%.

Iar IRCC stagnează şi a ajuns la 5,8%, de la aproape 7%, cum era în octombrie 2022. Însă e aproape de trei ori mai mare faţă de începutul lui 2022.