- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Inflația scade, economia încetinește. Dobânzile rămân la fel de mari. Ce spune BNR

11 Feb, 15:03 • Polojan Tudor
Ciclul de înăsprire a politicii monetare a fost oprit de către BNR. Dobânda-cheie este păstrată la 7%.
Inflația scade, economia încetinește. Dobânzile rămân la fel de mari. Ce spune BNR

După 11 majorări ale dobânzii-cheie, BNR s-a hotărât să se oprească aici, momentan, dând dreptate în acest fel analiștilor care au anticipat acest lucru. Inflația dă semne de scădere iar economia arată o încetinire, scrie zf.ro.

BNR menține dobânda la 7%, în cea de-a doua ședință de politică monetară din 2023, ca urmare a descreșterii simnificativ alerte, altfel decât se anticipase în trecut, a inflației anuale. Totodată, scăderea la o cifră a T3 a avut un cuvânt de spus în menținerea dobânzii, dar și încetinirea progresivă a economiei sau a creditării.

Datele recente dar și analizele arată o încetinire progresivă a creșterii economiei în cel de-al patrulea trimestru din 2022. În trimestrul I din 2023 lucrurile stau la fel de bine.

Mai citește și: Implanturi cerebrale cu boli infecțioase. Elon Musk și compania sa, Neuralink, anchetați. Ce dovezi s-au găsit

BNR ține dobânda-cheie la 7%/ sursa foto: economica.net
BNR ține dobânda-cheie la 7%/ sursa foto: economica.net

BNR anunță decelerarea creșterii anuale a creditelor

Banca Națională mai vorbește și despre o posibilă „decelerare” a creșterii anuale a creditului acordat către sectorul privat. Rata cheie a fost majorată de către BNR, în ianuarie 2023, cu 0,25 de puncte procentuale. În acest fel, rata a crescut de la 6,25% la 7%, asta după ce aceasta a mai fost majorată de opt ori în anul trecut.

Se așteaaptă o scădere a inflației și în 2023, asta după ce rata acesteia a ascăzut de la 16,8 în luna noiembrie, la 16,4 în luna decembrie. Progzona pe care Banc Națională o făcea în 2022 indica o posibilă scădere a valoarii inflației la 11,2% în 2023.

Totuși, apar incertitudinile și riscurile legate de perspectiva activității economice. BNR invocă războiul din Ucraina și sancțiunile aferente, dar și politica fiscală ori absorbția de fonduri europene.

În actuala conjunctură, o importanță deosebită o au deciziile legate de politică monetară ale Fed și ale Băncii Centrale Europene. De asemena, și atitudinea băncilor centrale de regiune, în mod special perspectiva diferențiatului ratelor dobânzilor care sunt într-o continuă mișcare, precum și a mișcărilor de capital.

Te-ar mai putea interesa și: Centrul Vechi riscă să se prăbușească. Anunțul alarmant al lui Raed Arafat. Mii de oameni și-ar putea pierde viața

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult