- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

INS: Schema salariilor lunare în 2023. Cu cât au crescut veniturile românilor în ultima jumătate de an

17 Jul, 08:33 • Constantin Cristina
Institutul Național de Statistică a anunțat câți bani încasează românii lunar în 2023. Cu cât s-au majorat veniturile în ultimul trimestru.
INS: Schema salariilor lunare în 2023. Cu cât au crescut veniturile românilor în ultima jumătate de an

Schema salariilor lunare în 2023. INS a transmis veniturile încasate de o familie de români lunar. Așadar, o gospodărie a înregistrat venituri totale medii lunare de 5,2%, fiind în creștere comparativ cu trimestrul anterior, ajungând la 6.979 lei, a informat playtech.ro.

Citește și: ANALIZĂ 80% dintre companii sunt dispuse să lucreze cu tinerii absolvenți de Bacalaureat. Cristina Profeanu: „Educația joacă un rol major în piața muncii”

INS: Schema salariilor lunare în 2023. Cu cât au crescut veniturile românilor în ultima jumătate de an

Dacă ne raportăm la o singură persoană, atunci aceasta a atins nivelul de 2.797 lei, având o creștere semnificativă de 5,6% față de trimestrul IV al anului 2022.

Comparativ cu același trimestru din anul precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 12,1%, în timp ce cele pe o persoană au înregistrat o creștere de 13%. Aceste cifre pozitive reflectă o îmbunătățire a situației economice a populației, în linie cu evoluția generală a economiei naționale.

Gospodarii au dezvăluit că principalele surse de venit sunt salariile și alte venituri asociate acestora, care au contribuit cu 64,9% din veniturile totale. Veniturile din prestații sociale au avut și ele o contribuție semnificativă, reprezentând 21,3% din veniturile totale ale gospodăriilor.

De asemenea, există o diferență majoră între veniturile din mediul urban, față de cele din mediul rural. Astfel, în mediul urban, salariul a fost de 1,3 ori mai mare decât cel din mediul rural, ajungând la suma de 7.706 lei. Tot în mediul urban, venitul lunar a fost de 3.303 lei, fiind de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.

Salarii
Salarii

Structura veniturilor totale a prezentat diferențe semnificative între cele două medii de rezidență. În mediul urban, ponderea salariilor brute și a altor drepturi salariale în veniturile totale a fost de 71,5%, în timp ce în mediul rural ponderea veniturilor din prestații sociale a fost de 22,5%.

Mai mult, cheltuielile își spun cuvântul în familiile românilor. Așadar, o gospodărie cheltuie în medie 5.971 lei în 2023, iar o singură persoană ajunge la 2.393 lei. cheltuieli au reprezentat 85,6% din veniturile totale, înregistrând o scădere de 2,5 puncte procentuale față de trimestrul anterior.

Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 12,2%, iar cele pe o persoană au înregistrat o creștere de 13,1%.

Cum era de așteptat, cheltuielile mai mari sunt la oraș, în mediul urban, fiind de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural. O parte importantă a cheltuielilor totale a fost destinată impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor și taxelor, având o pondere de 35,3% în cheltuielile totale ale gospodăriilor urbane. În schimb, în mediul rural, ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii în cheltuielile totale a fost de 4,4 ori mai mare decât în mediul urban.

Alte articole: Cultura bacșișului în întreaga lume. Țara în care viața este „prea bună” pentru a fi nevoie de ‘atenții’