- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Piaţa hotelieră a avut un profit record în 2022, în timp ce angajaţii au salarii mici

16 Aug, 11:45 • Dobran Viorel
Marja de profit în piaţa hotelieră este peste 20%, un nivel foarte mare pen­tru o industrie în care costu­rile sunt destul de ridicate, puţi­ne industrii reuşesc să ajungă la astfel de marje.
Piaţa hotelieră a avut un profit record în 2022, în timp ce angajaţii au salarii mici

Piaţa hotelieră a avut un profit record de 2 miliarde lei în 2022: marja de profit este de 20%, în timp ce angajaţii au printre cele mai mici salarii din economie, arată o analiză a Ziarului Financiar.

Anul costurilor ridica­te şi al unei inflaţii record le-a a­dus totuşi pro­fituri record hote­lierilor şi proprie­tari­lor de uni­tăţi de cazare, care au încasat un profit net de 2 miliarde lei în 2022, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Marja de profit este peste 20%, un nivel foarte mare pen­tru o industrie în care costu­rile sunt destul de ridicate, puţi­ne industrii reuşesc să ajungă la astfel de marje. Cea mai profitabilă companie din piaţa hotelieră este societatea care administrează hotelul de cinci stele JW Marriott din Bucureşti, care a avut un profit net de 30,9 milioane lei şi o cifră de afaceri de 154 milioane lei în 2022.

Totuşi, cu o mar­jă de profit de peste 20% angajaţii din hotelă­rie au prin­tre cele mai mici sala­rii din eco­nomie. Ultimele date de la In­sti­tutul Naţional de Statistică a­rată că cele mai mici salarii din luna iunie a acestui an au fost înregistrate în hoteluri şi resta­urante, de circa 2.525 lei. Spre comparaţie, salariul mediu net, în luna iunie, a fost de 4.600 lei.

Piaţa hotelieră, în expansiune. Bestjobs: Sunt disponibile aproximativ 2.000 de posturi în Turism şi HoReCa, la nivel naţional, cu 15% mai multe decât anul trecut

Piaţa hotelieră, în expansiune

Aproximativ 2.000 de posturi în Turism şi HoReCa, sunt în prezent disponibile la nivel naţional pe platforma de recrutare online bestjobs, cu 15% mai multe decât anul trecut.

”În plin sezon estival, operatorii din industria ospitalităţii continuă să facă recrutări pentru a acoperi necesarul de angajaţi. Pe platforma de recrutare online bestjobs, sunt în prezent disponibile aproximativ 2.000 de posturi în Turism şi HoReCa, la nivel naţional, cu 15% mai multe decât anul trecut. O accelerare a turismului pe plan local este confirmată şi cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică, care arată că numărul străinilor care vizitau ţara noastră în mai 2023 era cu 13% mai mare decât în 2022, indicând un sezon turistic mai activ”, anunţă platforma.

Nereguli grave în HORECA, la Marea Neagră. Se fură ca-n codru la cântar. Verdictul ANPC – ce amenzi au fost aplicate

Cea mai mare parte a ofertei de joburi este concentrată în regiunile cu trafic turistic mai intens, cum ar fi staţiunile de la mare şi munte, dar şi Capitala României.

„La trei ani de la criza puternică de personal ce a afectat Turismul şi HoReCa, observăm că angajatorii se străduiesc să-şi completeze necesarul de angajaţi, motiv pentru care şi avem în prezent un număr atât de mare de posturi deschise în aceste domenii. Foarte mulţi dintre ei apelează la muncitori din afara spaţiului european, atât pentru forţa de muncă disponibilă, cât şi datorită posibilităţii de a acoperi mai eficient nevoile salariale. Această soluţie plasează aceste domenii în topul celor care atrag angajaţi non-UE în număr mare, alături de Construcţii, Producţie şi Transporturi”, spune Ana Vişian, marketing manager bestjobs.

Piaţa hotelieră: 25.000 de aplicări pentru joburi

Joburile specifice sezonului estival au atras în luna iulie 25.000 de aplicări. Cele mai multe CV-uri au fost depuse pentru posturile de operator recepţie, unde oferta salarială este cuprinsă între 450 şi 600 euro, ospătar, care poate câştiga aproximativ 500 de euro, în medie, fără bacşiş, shaormar, cu un salariu cuprins între 450 şi chiar 700 euro net, agent turistic, 800-1.200 euro lunar, administrator pensiune turistică, aproximativ 1.000 euro net lunar.

Angajări 2023: Recrutările din HORECA bubuie în vârful sezonului estival. Oferta de joburi a crescut cu 15% comparativ cu vara lui 2022

”Oferta de joburi active pe bestjobs este foarte variată, iar cu ajutorul instrumentului de îndrumare profesională de bază de Inteligenţă Artificială – BIA -, candidaţii îşi pot găsi jobul dorit introducând criteriile vizate direct în chat. Pe baza elementelor menţionate de candidaţi, având sau nu cont activ pe bestjobs, aceştia primesc link-uri cu joburile potrivite pentru ei, la care pot să aplice direct urmând instrucţiunile platformei”, anunţă platforma.

bestjobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe bestjobs sunt peste 35.000 de joburi şi 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii.