- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Schimbări pe piaţa muncii: Apar 8 profesii noi, iar altele două au fost reorganizate. Decizia, în Monitorul Oficial

15 Jun, 20:46 • Dobran Viorel
O schimbare a Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) s-a făcut oficial în această săptămână, când au fost introduse opt noi profesii şi reorganizate altele două.
Schimbări pe piaţa muncii: Apar 8 profesii noi, iar altele două au fost reorganizate. Decizia, în Monitorul Oficial

An de an, nomenclatorul de profesii suferă modificări. Unele profesii dispar, alte profesii nou apărute pe piaţa muncii îşi revendică statutul de a intra pe legitimaţii. În această săptămână a fost oficializată o schimbare a Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) prin introducerea a opt noi ocupaţii şi reorganizarea altor două, conform Ordinului ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi preşedintelui Institutului Naţional de Statistică privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România — nivel de ocupaţie (şase caractere), aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 1.832/856/2011.

Digitalizarea şi pandemia au dat naştere unei noi profesii. Cât câştigă un narator român de audiobookuri

În Monitorul Oficial din 14 iunie 2023 a fost publicat Ordinul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) 892/2023.

Lista ocupaţiilor practicate în cadrul economiei naţionale care modifică şi completează Clasificarea ocupaţiilor din România — nivel de ocupaţie (şase caractere):

  • comerciantul vânzător mărfuri nealimentare (522102);
  • director executiv cooperativă agricolă (112040);
  • dresor câini (516404);
  • inginer pentru inspecţia şi verificarea tehnică a cazanelor, instalaţiilor de ridicat şi recipientelor sub presiune (214960);
  • preşedinte cooperativă agricolă (131123);
  • profesor de limbi străine (235301);
  • specialist în lucrul cu părinţii (parenting) (263515);
  • specialist sisteme de calificare (235925).

În plus, pe lângă cele opt noi ocupaţii, alte două se reorganizează după cum urmează:

Se mută ocupaţia „grădinar” din grupa de bază 6111 Agricultori şi lucrători calificaţi în culturi de câmp şi legumicultură în grupa de bază 6113 Agricultori şi lucrători calificaţi în grădinărit, horticultură şi pepiniere la codul 611303.

Se redenumeşte ocupaţia „designer floral” ca „designer florist” şi se păstrează codul 216607 în grupa de bază 2166 Designeri grafică şi multimedia.

Noile profesii, în Monitorul Oficial

Noi profesii pe piața muncii: Numerolog, tehnician printare 3D și consilier de cuplu. Au dispărut pâslitorii, scămoşetorii, teleptiştii şi operatorii de maşini puitoare

În codul Clasificării ocupațiilor din Romania (COR) au fost introduse 13 noi profesii, două dintre ele fiind de numerolog și consilier de cuplu, conform unui ordin publicat în Monitorul oficial.

Numerologii vor ca ocupația lor să fie recunoscută mai ales că în ultimii ani cererile pentru aceste servicii au crescut considerabil.

„Cred că mai mulți oameni vor prinde curaj să ofere din aceea ce au studiat ei. Sunt foarte mulți numerologi, repet, practicanți, iar cred că acest lucru a fost un minus. Faptul că până acum nu exista această înscriere. Se folosește numerologia pe toate planurile, în organizații chiar”, spune Corina Stratulat, numerolog.

Venitul lunar al unei menajere! Jobul este necesar în București, iar experiența nu este obligatorie

Acesta a fost semnat de ministrul Muncii Marius Budăi și de Tudorel Andrei, președintele INS.

Care sunt celelalte ocupații introduse:

• broker de servicii pentru afaceri

• evaluator accesibilitate

• inginer de securitate sisteme înglobate

• inginer în domeniul securității TIC

• instructor dresaj câini ghizi

• lucrător hotelier

• manager clienți strategici

• tehnician imprimare 3D

• tehnician inspecții și reparații pale de turbine eoliene

• tehnician instalare turbine eoliene

• tehnician mentenanță turbine eoliene,

 

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: „Se fac ori de câte ori este nevoie în urma solicitărilor venite atât de la angajatorii care sunt de stat, dar și de la angajatorii din mediul privat”.

În același timp, vor fi eliminate și ocupațiile de Jurisconsult, Expert Evaluator de proprietăți imobiliare, de bunuri mobile și expert evaluator de active financiare.

Din zona confecțiilor, vor fi eliminate următoarele meserii: decapsulator, decuscutor, topitor in și cânepă, melițator in și cânepă, înnobilator in și cânepă, scuturător in și cânepă, lucrător în bataje (bătător), destrămător, carbonizator textile, operator mașini puitoare, operator scămoșetor.

Spre deosebire de proiectul menționat anterior, în Monitorul Oficial au apărut deja din 202 următoarele profesii noi: consilier filosofic, psalt, profesor-antrenor și specialist în pregătire fizică.

Ce este COR? Potrivit Punctului de Contact Unic electronic (PCUe), „COR (Clasificarea Ocupațiilor din Romania​) este un nomenclator apărut în anul 1995 și reprezintă sistemul de identificare, ierarhizare și codificare a tuturor ocupațiilor desfășurate în economie, indiferent de tipul și locul desfășurării lor”.

De asemenea, Ministerul Muncii și Protecției Sociale are în atribuții sarcina de a actualiza și revizui periodic Clasificarea Oc​​upațiilor din România (împreună cu Institutul Național de Statistică), un nomenclator unitar al ocupațiilor realizat în Romania, care a fost elaborat pentru alinierea la standardele internaționale ale Uniunii Europene (ISCO – 08 COM) și ONU (ISCO – 88).