- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Se anunță o criză economică în România? Anunțul îngrijorător făcut de analiști: „Retrăim foamea lui Ceaușescu”

11 Sep, 14:16 • stefan.vlad
Se anunță o criză economică în România? Guvernul condus de Marcel Ciolacu a propus recent o serie de măsuri fiscale care au generat îngrijorare în rândul românilor. Chiar dacă aceste măsuri nu au fost încă adoptate, ele au stârnit preocupări semnificative, ducând cu gândul la criza din 2010, potrivit declarațiilor făcute de economistul Bogdan Glăvan.
Se anunță o criză economică în România? Anunțul îngrijorător făcut de analiști: Retrăim foamea lui Ceaușescu

Se anunță o criză economică în România? Analiștii nu sunt prea optimiști și exprimă îngrijorare cu privire la eficacitatea sacestor măsuri în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar. Un aspect major de dezbatere se referă la faptul că doar o parte din aceste măsuri ar putea contribui efectiv la atingerea obiectivului propus și există temeri că aceste schimbări ar putea crea situații de criză care vor afecta populația în viitorul apropiat.

Citește și: Cum explică Ministerul Economiei problemele turismului din România. Guvernul vrea să crească numărul turiștilor la 2.8 milioane în anul 2025

Se anunță o criză economică în România?

Bogdan Glăvan, profesor de economie, susține că creșterea taxelor nu va avea un impact semnificativ asupra reducerii deficitului bugetar și avertizează că ar putea avea consecințe adverse pentru nivelul de trai al populației. Potrivit specialistului, suprataxarea continuă va face dificilă achiziționarea bunurilor de consum și va afecta, de asemenea, piața imobiliară, prin impunerea unor noi cerințe fiscale în viitor.

Vom avea o puzderie de taxe, fiecare cu un impact mic, dar care la final vor avea un impact copleșitor. Vor produce niște efecte perverse, ce se vor reverbera asupra populației. Realitatea e că nu poți să crești taxe în România, pentru că sunt deja prea mari”, a explicat profesorul.

Specialistul consideră că România se confruntă acum cu o situație similară cu cea din 2010 și spune că este necesară o abordare mai eficientă și flexibilă a statului pentru a se adapta la necesitățile în creștere ale sistemelor publice, cum ar fi pensiile și apărarea.

Noi retrăim acum ce a fost în 2010, retrăim foamea lui Ceaușescu. Dar nu vom rezolva nimic, va fi tot risipă la buget. Există sisteme publice ale căror nevoi vor crește în viitor: la pensii vor crește, la Armată vor crește. Așa că trebuie să flexibilizezi ceea ce ai. Trebuie un stat foarte eficient. Statul trebuie să se adapteze”, spune Bogdan Glăvan, potrivit Libertatea.ro.

Statul român, mai avantajat decât salariații

În acest moment, salariul minim brut în România este de 3.000 de lei, iar premierul Ciolacu vrea să majoreze cu 300 de lei. Deci această majorare va avea loc de la 1 octombrie și ar ajunge la 3.300 de lei.

Așadar, potrivit calculelor, de la 1 octombrie un salariat plătit cu salariul minim pe economie ar primi în plus 83 de lei pe card, ajungând la un salariu net de 1.981 de lei. Din păcate pentru angajați, majorarea salariului minim brut pe economie va aduce mai mulți bani statului decât românilor. Dările la stat în România sunt printre cele mai mari, iar în cazul unei majorări a salariului cu 300 lei, statul va câștigă circa 228 lei din toamnă.

Românii au de câștigat tot mai mulți bani, deoarece salariul mediu pe economie a crescut. Așadar, în luna iunie, câștigul salarial mediu net a fost de 4.600de lei, iar în această lună a crescut cu 57 de lei comparativ cu mai 2023, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Câștigul salarial mediu brut a fost 7364 lei, cu 135 lei (+1,9%) mai mare decât în luna mai 2023. Domeniile în care câștigul salarial a înregistrat cele mai mari valori au fost în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, adică 10.862 lei, iar la polul opus, cele mai mici valori s-au înregistrat în hoteluri și restaurante, aproximativ 2.525 lei. Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.