- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Semnele de furtună pe piața imobiliară. Una dintre cele mai importante pieţe de real estate din lume se prăbuşeşte

17 Jul, 12:22 • Andrei Alina
Preţul locuinţelor din Marea Britanie s-a prăbuşit la minimul ultimilor 10 ani după ce costurile de împrumut din ce în ce mai mari i-au lăsat pe britanici fără şansa de a avea o casă. Sunt semne de furtună pe piața imobiliară, scrie Bloomberg.
Semnele de furtună pe piața imobiliară. Una dintre cele mai importante pieţe de real estate din lume se prăbuşeşte

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie scad în cel mai rapid ritm din 2011 încoace, a anunţat Halifax, în timp ce piaţa imobiliară cedează în faţa creşterii costurilor de împrumut, scrie Bloomberg citat de businessmagazin.ro.

Costul mediu al unei locuinţe a scăzut cu 2,6% în iunie faţă de anul precedent, la 285.000 de lire sterline (364.320 dolari), a precizat vineri, într-un comunicat, creditorul Halifax. Preţurile au scăzut cu 0,1% numai luna trecută, al treilea declin consecutiv.

Citește și: Chirii mai scumpe în România, în 2023. Care sunt prețurile în imobiliare, în București, Cluj, Brașov, Timișoara și Iași

„Presiunea rezultată asupra accesibilităţii va acţiona în mod inevitabil ca o frână asupra cererii, pe măsură ce cumpărătorii se gândesc la ceea ce îşi pot permite în mod realist”, a declarat Kim Kinnaird, director la Halifax Mortgages.

Comercianţii estimează că BOE va majora ratele dobânzilor la 6,5% până în decembrie, cel mai ridicat nivel din 1998 încoace. UK Finance estimează că 800.000 de credite cu dobândă fixă vor trebui refinanţate în a doua jumătate a acestui an, iar alte 1,6 milioane în 2024.

Citește și: Case pentru bogații din România: care sunt cele mai scumpe proprietăți imobiliare în 2023

O imagine a răcirii pieţelor imobiliare a apărut săptămâna trecută şi în datele furnizate de Nationwide Building Society, al cărui indice propriu al preţurilor locuinţelor a arătat o scădere de 3,5% pe an – cea mai mare din 2009 încoace, mai scrie sursa citată.