- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Țara noastră prinde viteză în UE. România a înregistra una dintre cele mai mari creșteri economice în perioada iulie – septembrie 2023

30 Jan, 15:59 • Adrian Popovici
Conform datelor preliminare publicate marți de Eurostat, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 0,5% atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, în cursul anului trecut. În ceea ce privește România, țara noastră se distinge printre statele membre ale UE cu cel mai semnificativ avans, având o creștere de 0,9% a PIB-ului.
Țara noastră prinde viteză în UE. România a înregistra una dintre cele mai mari creșteri economice în perioada iulie - septembrie 2023

Conform datelor preliminare publicate marți de Eurostat, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 0,5% atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, în cursul anului trecut. În ceea ce privește România, țara noastră se distinge printre statele membre ale UE cu cel mai semnificativ avans, transmite Economedia.

În trimestrul trei al anului 2023, în comparație cu trimestrul anterior, statele membre ale Uniunii Europene au înregistrat diverse evoluții ale PIB-ului. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate în Malta (2,4%), Polonia (1,5%), Cipru (1,1%), România și Ungaria (ambele cu 0,9%), în timp ce cel mai notabil declin a avut loc în Irlanda (minus 1,9%), Estonia (minus 1,3%) și Finlanda (minus 0,9%).

În trimestrul patru al anului 2023, atât Uniunea Europeană, cât și zona euro au înregistrat o stabilizare la nivel de PIB, revenind pe creștere după o ușoară scădere de 0,1% în ambele zone în perioada iulie-septembrie 2023. Comparativ cu aceeași perioadă din 2022, în trimestrul patru din 2023 s-a înregistrat un avans de 0,2% în UE și de 0,1% în zona euro, după ce creșterea anuală fusese zero în perioada iulie-septembrie 2023.

Cum a evoluat PIB-ul în România. Imagine ilustrativă. Sursă: Freepik
Cum a evoluat PIB-ul în România. Imagine ilustrativă. Sursă: Freepik

Te-ar putea interesa și: România a atras tot mai mulți investitori din Polonia în 2023. Care sunt orașele către care aceștia s-au îndreptat

România, creștere economică de 0,9%

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică, în România, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 0,9% în trimestrul trei al anului precedent, în comparație cu trimestrul anterior, ajustat sezonier. În același timp, pe o perioadă de nouă luni, avansul PIB a atins 2,2%.

Pe serie ajustată sezonier, estimarea pentru Produsul Intern Brut în trimestrul III 2023 în ceea ce privește România a atins 403 miliarde de lei prețuri curente, reflectând o creștere de 2,9% față de trimestrul III 2022. La nouă luni, valoarea estimată a PIB-ului s-a situat la 1.186 miliarde de lei prețuri curente. PUB-ul estimat pentru trimestrul III al anului anterior a fost de aproximativ 435 miliarde de lei prețuri curente, înregistrând o creștere reală de 1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În intervalul ianuarie – septembrie, valoarea estimată a Produsului Intern Brut a atins 1.131 miliarde de lei prețuri curente, evidențiind o creștere de 1,4% în termeni reali comparativ cu aceeași perioadă din anul 2022.

Citește și: Economistul Mircea Coșea anunță scenarii sumbre pentru România din 2025: „Austeritatea va exista. Va începe brusc în 2025. Nu se mai poate altfel”