- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tipul de card cu care nu vei mai putea plăti în supermarketuri începând din luna iulie. Cu ce va fi înlocuită această metodă de plată

10 Jun, 09:17 • Anghel Oana
Clienții care fac cumpărături în supermarketuri vor avea o surpriză începând cu luna iulie 2023. Aceștia nu vor mai putea plăti produsele achiziţionate cu carduri Maestro.
Tipul de card cu care nu vei mai putea plăti în supermarketuri începând din luna iulie. Cu ce va fi înlocuită această metodă de plată

Acest tip de card nu va mai putea fi folosit în nicio ţară din Europa după 30 de ani de funcţionare. Cardurile cu funcţie Maestro vor mi putea fi utilizate doar până expiră. Apoi, valabilitatea lor nu va mai fi prelungită.

Tipul de card cu care nu vei mai putea plăti în supermarketurile din Europa începând din iulie

În Germania, spre exemplu, Centrul Consumatorului le explică clienților faptul că „cardul Giro este complet operațional chiar și fără funcția Maestro”. Așadar, clienții pot continua să plătească și să retragă bani ca de obicei cu un Girocard.

Cardurile cu funcție Maestro care au fost deja emise sunt încă valabile până la sfârșitul termenului lor”, explică centrul de consiliere pentru consumatori. Prin urmare, nu se poate vorbi, cel puţin deoamdată, despre o „oprire” completă a plăţilor cu acest tip de card.

card

Citeste si Tu știi ce semnifică prima cifră de pe cardul bancar? Cele 16 cifre nu sunt alese aleatoriu și nici codul CVV de pe spatele cardului

Clienții vor putea continua, aşadar, să facă cumpărături la Kaufland și Lidl fără probleme cu Girocard, Visa, Mastercard, American Express, V-Pay, GooglePay și ApplePay și bineînțeles cu numerar, scrie ziarulromanesc.de

Kaufland introduce o nouă metodă de plată

Lanţul de supermarketuri Kaufland le va oferi clienţilor începând din toamnă, un nou serviciu de plată. Este vorba despre aşa-numitul Bluecode (cod albastru). Pentru început, acest sistem va fi în fază de testare.

Potrivit „Lebensmittelzeitung”, Bluecode ar trebui să devină parte a aplicației Kaufland, astfel încât clienții să-și poată plăti cumpărăturile cu ajutorul telefonului mobil. Pentru a face acest lucru trebuie să introducă datele de plată în aplicație. La casa demarcat trebuie doar să prezinte codul QR de pe cardul Kaufland. În urma plății, codul QR negru devine albastru. Codul este valabil doar timp de 4 minute.

O altă caracteristică specială a noii modalități de plată este că funcționează și offline, cel puțin temporar. Mai exact, clienţii vor putea plăti folosind Bluecode-ul chiar dacă nu au o conexiune la internet.

400 de milioane de carduri Maestro, în circulație în toată Europa

De la 1 iulie anul viitor, nu vor fi emise noi carduri giro cu binecunoscuta emblemă Maestro cu cercurile suprapuse în albastru și roșu. În plus, funcția externă urmează să fie desființată treptat din 2023 și să nu mai fie utilizabilă din 2028.

Citeste si Probleme uriașe pentru cei care folosesc bancomate! Experții trag un semnal de alarmă. Ce se poate întâmpla cu cardurile oamenilor

Există în jur de 400 de milioane de astfel de girocarduri în circulație în Europa. Fie că sunt clienți ai Sparkasse, Volksbank sau Deutsche Bank – majoritatea germanilor sunt familiarizați cu cercurile albastre și roșii de pe cardurile lor bancare. Logo-ul aparține funcţiei Maestro.

Cu ce va fi înlocuit cardul Maestro

După ce cardurile Maestro vor deveni inutilizabile, clienții vor trebui să primească un card de debit nou de la instituțiile lor financiare ca înlocuitor. Acesta poate fi folosit la fel ca și cardul Maestro, doar că va avea mai multe funcții.

Pentru ca noile carduri să poată fi folosite și în străinătate, li se oferă o funcție de plată proprie. Cu aceste carduri se vor face şi cumpărături online.

Motivul pentru care Mastercard a decis să retragă de pe piaţă cardul Maestro este tendința către comerțul electronic