- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Anunț din partea BNR. Ce se întâmplă cu rata creditelor neperformante?

29 Oct, 16:31 • Fundeanu Madalina
BNR explică ce se întâmplă cu rata creditelor neperformante. Aceasta era, la finalul lunii iunie a acestui an, de 2,65%.
Anunț din partea BNR. Ce se întâmplă cu rata creditelor neperformante?

Rata creditelor neperformante era, la sfârșitul lunii iunie 2023, de 2,65%, faţă de 2,73% în martie 2023 şi 3,01% în iunie 2022, așa cum arată datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR), potrivit Bugetul.ro.

În luna iunie 2023, în România erau 32 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 737,8 miliarde lei, cu 73,4 miliarde lei mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 87,2% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 67%.

De asemenea, indicatorul de solvabilitate era, în iunie 2023, de 22,83%, faţă de 21,43% la finele lunii iunie 2022.

Te-ar putea interesa și: BNR face un nou anunț legat de prețurile din România. Vasilescu: „Inflația este dezinflație! preţurile, deşi continuă să crească, ele cresc mai încet”

rata credite neperformante
rata credite neperformante

Ce sunt creditele neperformante?

Potrivit bankingsupervision.europa.eu, una dintre prioritățile activității de supraveghere a BCE o reprezintă prevenirea și soluționarea problemei creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar european. Ce sunt aceste credite și de ce au un efect negativ?

În primul rând, este necesar să analizăm în ce constă activitatea bancară. Una dintre atribuțiile principale ale unei bănci este acordarea de credite care să permită companiilor să realizeze investiții și să creeze locuri de muncă și persoanelor fizice să achiziționeze bunuri, precum automobile sau locuințe. Banca poate realiza venituri din dobânda pe care o percepe pentru aceste credite.

În situația în care debitorul își menține bonitatea financiară și achită ratele și dobânzile convenite conform planificării, creditul este considerat performant. Există însă întotdeauna riscul ca persoana juridică sau fizică să nu își poată rambursa împrumutul în perioada convenită. Dacă această situație survine efectiv sau este probabil să survină, banca trebuie să clasifice creditul ca „neperformant”. Creditele neperformante sunt denumite deseori și „credite incerte”.

Când devine neperformant un credit?

Conform aceleiași surse, un credit devine neperformant în cazul în care există indicii cu privire la probabilitatea ca debitorul să nu ramburseze creditul sau dacă au trecut mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite. Asta se poate întâmpla când o persoană își pierde locul de muncă și, prin urmare, nu poate rambursa un credit ipotecar în condițiile convenite sau când o companie se confruntă cu probleme financiare.

Băncile trebuie să analizeze cu atenție împrumuturile pe care le-au acordat și să identifice într-o etapă incipientă acele credite care prezintă riscul de a deveni neperformante. Acest proces este numit „recunoașterea creditelor neperformante”.

Vezi și: Anunț din partea BNR: Majorarea şi introducerea de anul viitor a unor taxe şi impozite indirecte va provoca o traiectorie mai ridicată a inflației