- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Aproape 20% dintre băncile din România operează pe pierdere, deşi dobânzile au crescut încontinuu

11 Oct, 15:52 • Russo George
Un procent de aproape 19% din numărul total al instituţiilor de credit din România, adică una din cinci bănci, a înregistrat pierderi în primul semestru (S1) din 2023, în timp ce peste 81% dintre bănci au fost pe profit, într-un context caracterizat de dobânzi mari şi inflaţie încă ridicată.
Aproape 20% dintre băncile din România operează pe pierdere, deşi dobânzile au crescut încontinuu

Concret, din cele 32 de bănci active în România în prezent un număr de 6 instituţii de credit au fost pe minus în primul semestru din acest an, adunând pierderi cumulate de 80,7 mil. lei, cel mai probabil acestea fiind bănci mici, unele dintre ele înregistrând frecvent pierderi în ultimii ani.

Cert este că şi băncile cu pierderi vor plăti impozit de 1% din cifra de afaceri începând din anul 2024, în timp ce băncile pe profit vor plăti şi impozit pe profit şi impozit de 1% din cifra de afaceri. Unii bancheri au susţinut că băncile pe pierdere vor avea dificultăţi în a suporta noul regim de taxare, astfel că acţionarii acestora ar putea să fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru a le capitaliza, băncile urmând să frâneze puternic creditarea.

Citeşte şi: Nimeni nu s-a așteptat la asta! Compania din România cu peste 100 de ani de experiență în petrol și gaze a dat faliment!

La sfârşitul anului 2022 un număr de 7 bănci au fost pe pierdere, respectiv BCR Banca pentru Locuinţe (pierdere de -213 mil. lei), Alior Bank Varşovia (-48 mil. lei), Techventures Bank (-17,2 mil. lei), Banca Română de Credite şi Investiţii – BRCI (-16,8 mil. lei), Aedificium Banca pentru Locuinţe (-15,3 mil. lei), Idea Bank (-14,1 mil. lei) şi Bank of China (CEE) Ltd – sucursala Bucureşti (-10,4 mil. lei), conform datelor de la Ministerul Finanţelor, citate de ZF.

Mai puţine bănci pe pierdere decât în 2022

Şi BNR a transmis că în 2022 au fost 7 bănci pe minus, cu o pierdere cumulată de circa 335 mil. lei, fără a indica numele lor.

În S1/2023 6 bănci au fost pe pierdere şi 26 de bănci au fost pe profit, având un câştig total de peste 6,8 mld. lei.

Citeşte şi: Vești importante în domeniul bancar! Cea mai mare bancă intră pe piața din România